Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je veoma učinkovit način za prevenciju karijesa na bočnim zubima. Ova intervencija se može raditi kako na mlečnim, tako i na stalnim zubima.

Procedura uopšte ne boli i traje nekih 10-ak minuta. Pre same procedure je potrebno očistiti zube, tj. meke naslage na njima. Nakon toga se na zub nanosi “zalivač” koji se uz pomoć specijalne lampe vezuje za zub.

Zalivač se postavlja na fisurama molara (kutnjaka) i premolara (4-ke, 5-ce, 6-ce, i 7-ce), jer su to zubi na kojima postoji najveća verovatnoća da se razvije karijes. Fisure su ona ububljenja u zubima i u njima se često zadržavaju hrana i bakterije.

Koliko god dobro i često prali zube, vlakna četkice jednostavno ne mogu dopreti do mikroskopskih udubljenja. Samim tim, četkicom za zube nije moguće ukloniti sitne delove hrane ili zubnog plaka. Zalivanjem fisura se stvara “membrana” koja štiti udubljenja zuba od spoljašnih uticaja i koja ispušta fluor, čime je pojava karijesa snižena na minimim.

Već smo napomenli da je zalivanje fisura odličan način za prevenciju karijesa. Ukoliko se stalni kutnjaci sačuvaju od karijesa, neće dolaziti do raznih problema koje karijes može da izazove i koji često uključuju vađenje molara. Vađenjem kutnjaka u ranoj dobi može da izazove razne anomalije vilice i zuba.

Zalivač na fisuri je potrebno menjati jednom u 2-3 godine, jer njegovo svojstvo vremenom počinje da slabi. Takođe, zalivanje fisura nije zamena za pranje zuba. Redovna oralna higijena je i dalje potrebna i preporučljiva kako se karijes ne bi pojavio oko zalivača.

Zalivanje fisura je preporučljivo za svako dete kao preventivna metoda. Takođe je preporučljivo odraslima koji su podložni karijesu.

Zalivanje fisura za Vaše dete uz samo jedan poziv

Pozovite nas ili pošaljite formu kako biste rezervisali termin

Zakažite termin