Plombe – Plombiranje Zuba

Plombe se najčešće koriste za sprečavanje daljeg oštećenja zuba kada je karijes prisutan. Uklanjanjem bakterija i zatvaranjem zahvaćenog područja ne može doći do daljeg propadanja zuba.

Karijes je oštećenje zuba koje se može dogoditi kada štetne bakterije u ustima stvaraju kiseline koje napadaju zubnu gleđ. Ovo može dovesti do male rupe u zubu, koja se zove šupljina. Ozbiljniji karijes može izazvati veliku rupu ili čak uništenje celog zuba. Ako se karijes ne leči, može izazvati bol, infekciju, pa čak i gubitak zuba.

Kada je zub često izložen kiselini – na primer, ako često jedete ili pijete, posebno hranu ili piće koje sadrži šećer i skrob – ponovljeni ciklusi napada kiseline uzrokuju da gleđ i dalje gubi minerale. Može se pojaviti bela tačka na mestu gde su minerali izgubljeni. Ovo je znak ranog propadanja.

Postavljanje plombe – Proces

Kada procenimo Vaš slučaj i utvrdimo da je plomba zuba najbolje rešenje, odmah se pristupa proceduri. Uopšteno govoreći, tretman plombiranja može trajati između 30 minuta i sat vremena.

Stavljanje plombe se u našoj ordinaciji radi uz lokalnu anesteziju u vidu spreja. Kada je područje potpuno utrnuto, stomatolog će ukloniti bilo kakav karijes pomoću bušilice i zapečatiti područje plombom.

Da bi održali ispravnu funkciju zagrižaja, stomatolog proverava sa pacijentom da bi se uverio da je njihov zagrižaj normalan i da nema izbočina. Ako je potrebno, deo plombe će se izbrusiti kako bi se povratio prirodni zagrižaj.

Nakon tretmana, usta će biti utrnuta nekoliko sati. Za to vreme nije preporučljivo žvakati na utrnuloj strani usta, kako se ne biste ujeli za jezik ili obraz.

Vrste plombi

Postoje 3 vrste plombi:

  • Amalgam plombe ili crne plombe
  • Kompozitne plombe poznate i kao bele plombe
  • Inleji – Keramičke plombe

Amalgamske plombe bile su najčešća, najjeftinija dostupna vrsta plombi. Međutim, amalgamske plombe sadrže živu i zbog toga se više ne koriste. Štaviše, ova vrsta plombe može da se širi i skuplja na toploti što može izazvati pucanje zuba. Iz tog razloga, mi u MND Dental ordinaciji ne nudimo amalgamske plombe. Umesto toga, nudimo zamenu starih amalgamskih plombi zdravijim plombama u boji zuba.

Kompozitne ili bele plombe prave se od kompozitne smese koja se hemijski spaja sa zubom. Time se odmah pričvršćava za Vaš zub. Bele plombe su danas najkorišćenija vrsta plombi i puno su zdravije i bolje od crnih plombi.

Inleji ili keramičke plombe su boje zuba i kreirane su tako da odgovaraju trenutnoj estetici zuba. Keramička plomba se praktično ne razlikuje od drugih zdravih zuba i može trajati do 20 godina. Ona predstavlja najsavremenije rešenje u stomatološkoj praksi.

Najsavremenije plombe za zdrav i lep osmeh

Zakažite konsultacije i pregled sa našim stručnim timom

Zakažite termin