❤️ U toku je promo akcija 2 za 1 tokom meseca zaljubljenih. Saznajte više ❤️

02

Dan

03

Sat

06

Minut

Skidanje Kamenca i Poliranje Zuba

Skidanje kamenca sa zuba je najbolji preventivni metod protiv upale desni i gubitka zuba. Ovaj bezbolan proces bi trebalo da praktikujete kada god se za to ukaže prilika, odnosno kada uočite da se na vašim zubima pojavio kamenac u vidu žutih ili crnih naslaga.

Međutim, ovaj proces ne možete uraditi sami već vam je za to potrebno stručno osoblje i odgovarajuća aparatura. I jedno i drugo možete naći u ordinaciji MND Dental.

Postojanje zubnog kamenca onemogućava pravilno održavanje oralne higijene. To je idealno mesto za nagomilavanje zubnog plaka koji se ne može ukloniti četkicom i pastom za zube jer se uvek zadržava na neravninama zuba.

Šta je i kako nastaje zubni kamenac?

Zubni kamenac su čvrste naslage na zubima belo-žućkaste boje i nastaju tako što se zubni plak na površini zuba vremenom taloži mineralima iz pljuvačke.

Na mlečnim zubima skoro pa da i nema kamenca dok se na stalnim zubima javlja često i verovatnoća javljanja kamenca se povećava sa godinama.

Najčešća mesta gde se stvara zubni kamenac su mesta gde se nalaze izvodni kanali pljuvačnih žlezda tj. unutrašnji deo donjih prednjih zuba i spoljna površina gornjih bočnih zuba. Na tim mestima se meke naslage brže mineralizuju i očvrsnu.

Kamenac može da iritira desni i veoma lako izazove njihovu upalu – gingivitis. Gingivits onda dovodi do povlačenja desni i parodontopatije što prestavlja veliki problem. Zbog toga je uklanjanje kamenca najbolja preventivna metoda.

Uklanjanje kamenca – Procedura

Prvi korak u procesu uklanjanja kamenca jeste da se utvrdi koje su sve površine zahvaćene. Veoma je važno da stomatolog pronađe sve zahvaćene delove i da ih u potpunosti očisti jer neočišćeni delovi kamenca mogu ubrzati proces upale i oštećenja desni.

Drugi korak je uklanjanje kamenca uz upotrebu savremene tehnologije ultrazvuka. Ovaj ultrazvuk funkcioniše pod specifičnom frekvencijom koja sa lakoćom razlaže i uklanja samo kamenac, dok zdravim zubima ne može napraviti nikakvu štetu.

Ukoliko je potrebno, onda se ručnim alatom otklanjaju preostali delovi kamenca i mekanih naslaga.

Poslednji korak jeste poliranje i peskarenje zuba. Nakon ultrazvuka potrebno je ispolirati i ispeskariti zube kako bi bili glatki i čisti na dodir jezikom. Ovo se izvodi posebnom aparaturom i doprinosi opštem zdravlju zuba i lakšem održavanju higijene.

Ovaj proces se obavlja na svim zubima kako bi se uklonile mrlje na zubima nastale konzumiranjem kafe, cigareta, crnog vina i drugih tamnih pića i jela.

Najbitnije od svega je da je postupak uklanjanja kameca u potpunosti BEZBOLAN!

Skidanje kamenca sa zuba – Cena €

Skidanje kamenca sa zuba se u našoj stomatološkoj ordinaciji obavlja po ceni od 20€, odnosno 2400 RSD.

Ako Vam je potrebno skidanje kamenca ili poliranje zuba

Ne ustručavajte se da nas kontaktirate i zakažete termin

Zakažite Vaš termin