Popravka i Lečenje Zuba

Zamislite voće sa tvrdom, spoljašnjom ljuskom u kojoj se nalazi mekana pulpa. Struktura zuba je slična, sa tvrdim, spoljašnjim, belim omotačem koji se sastoji od supstanci zvanih gleđ i dentin, i mekom unutrašnjom crvenom pulpom koja se naziva i živac.

Zubna pulpa održava zube u životu obezbeđujući kiseonik, hranljive materije i snabdevanje nerava svakom zubu. Zubne šupljine (koje se nazivaju i karijes) i povrede mogu uništiti tvrdu ljusku zuba i, kada je povreda duboko, može doći do oštećenja živca. Infekcija i upala u pulpi mogu dovesti do smrti zuba.

Beli deo zuba, koji je vidljiv u ustima iznad gingive (desni), naziva se krunica. Deo zuba koji ga drži u kosti naziva se koren zuba. I krunica i koren imaju zubnu pulpu u svojoj unutrašnjosti. Zubna pulpa je bogata krvnim sudovima i nervima, koji obezbeđuju kiseonik i hranljive materije zubu, održavajući ga živim ili „vitalnim“. Pored toga, naša usta su dom milionima bakterija. Neke od ovih bakterija štite telo, dok druge jedu šećere prisutne u ustima i pretvaraju ih u kiselinu. Ova kiselina oštećuje zube i izaziva karijes. Gleđ i dentin su prve barijere protiv bakterijskih infekcija i drugih trauma zuba i štite zubnu pulpu.

U našim ustima se takođe nalaze i dobre bakterije koje pomažu u borbi protiv loših bakterija. Ostali „saborci“ dolaze u vidu minerala i fluora. Za njihovo prisustvo je potrebno redovno održavanje oralne higijene i zdrava ishrana jer se fluor nalazi u pasti za zube, a minerali u zdravim namirnicama.

Minerali, fluor i dobre bakterije na dnevnom nivou vode rat sa lošim bakterijama i šećerima iz nezdrave hrane i pića. Kad loši momci pobede, zub postane ugrožen, pa je samim tim i kandidat za popravku ili lečenje. Popravka zuba najčešće podrazumeva popravku kvara na zubu u vidu karijesa. Potrebno je ukloniti i očistiti rupu od karijesa i okolnu zahvaćenu gleđ, a zatim plombom zaliti to mesto i vratiti zubu njegov prirodan oblik.

Kada je lečenje zuba u pitanju, stvari su malo komplikovanije. Pacijenti najčešće dolaze sa bolom u zubu koji se manifestuje na zagrižaj ili kao preosetljivost na toplo i hladno. U tim slučajevima je potrebno lečiti zub jer je problem najčešće u unutrašnjosti zuba. Ukoliko se snimkom zuba utvrdi da je došlo do infekcije na vrhu korena zuba, onda se odmah pristupa „vađenju živca“. Ali, ako nema infekcije, onda će se staviti lek na zub (nosi se oko 3 nedelje). Ukoliko i nakon 3 nedelje, bol i osetljivost u zubu postoji, onda se pristupa lečenju kanala korena zuba (vađenju živca). U svim situacijama je cilj isti, a to je spašavanje zuba od propadanja. Lečenje kanala korena zuba se stručno naziva endodontski tretman zuba.

Imate bol u zubu koji ne prestaje?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled, a mi ćemo otkriti uzrok i otkloniti ga

Zakažite Vaš termin