Parodontologija

Parodontologija – nauka o lečenju parodontopatije

Da li ste primetili krvarenje iz desni tokom pranja zuba?
To je jedan od prvih simptoma parodontopatije i prvi alarm za javljanje vašem stomatologu.

Šta je parodontologija?

Parodontologija je deo stomatologije koji se bavi sprečavanjem, ranom dijagnozom i lečenjem parodontopatije (parodontoze).

Redovan odlazak kod stomatologa i adekvatna oralna higijena predstavljaju prevenciju ali i rano dijagnostikovanje ove izlečive bolesti. Ako se ona otkrije na vreme, odgovarajućom terapijom možemo sprečiti njeno progresivno napredovanje.

Kako nastaje parodontopatija?

Parodontopatija ili još poznatija kao parodontoza, predstavlja ozbiljno oboljenje desni, potpornog aparata zuba kao i vilične kosti.

Ova bolest je najzastupljenija bolest zuba posle karijesa, što ukazuje da čak 90% populacije ima neke od oblika ove bolesti, bez obzira na starosno doba.

U početku bolesti simptomi mogu biti blagi,  što znači da nećete imati tegobe i ako je bolest prisutna. Redovnim kontrolama kod stomatologa možete sprečiti uznapredovanje bolesti koja dovodi do gubitka zuba.

Parodontopatija je uzrokovana patogenim mikroorganizmima i njihovim produktima u zubnim naslagama i kamencu. Pored ovih faktora, na razvoj bolesti utiče:

 • loša oralna higijena
 • pušenje
 • ishrana siromašna vitaminima i mineralima
 • imunološka oboljenja organizma
 • genetski faktori
 • dijabetes
 • neadekvatna proteza

Faze parodontopatije (parodontoze)

Bolest počinje upalom, otokom i krvarenjem desni (gingivitis). U ovoj fazi se koriste antibiotici kao pomoćna terapija.

Ukoliko se upala ne leči, može se proširiti na okolno tkivo i zahvatiti zubnu kost. Tada nastaju parodontalni džepovi.

Usled povlačenja desni, koren zuba postaje izloženiji patogenim bakterijama, teže je očistiti dentalni plak i dolazi do klaćenja i ispadanja zuba.

Specifičnost parodontopatije je u tome što pacijent ne oseća bol sve dok ne dodje do komplikacija.

Koje su posledice bolesti?

Kao posledice parodontopatije mogu se javiti:

 • Gubitak zuba: Ako se tokom prve faze bolesti upala desni ne sanira na vreme, može doći do oštećenja korena zuba, a kasnije i do njihovog gubitka.
 • Problemi sa hranom: Proces varenja hrane počinje u ustima. Usled oboljenja zuba, žvakanje hrane može biti jako neprijatno i bolno. Zato se vise koristi zdrava strana vilice.
 • Problemi sa govorom: Usled ispadanja zuba, može doći do govornih poteškoća, jer se prave razmaci između zuba i neka slova se ne mogu jasno izgovarati.
 • Negativni efekti na zdravlje: Blagovremeno lečenje parodentopatije je neophodno, jer ako se preskoči taj korak posledice po opšte zdravlje su velike. Javlja se povećan rizik od kardio-vaskularnih bolesti, dijabetesa i komplikacija u trudnoći.

Kako se leči parodontopatija?

Proces lečenja se sprovodi u periodu od nekoliko nedelja, u zavisnosti od stepena oboljenja.

Parodontologija je kroz izučavanje faktora rizika razvila savremene metode lečenja.

Osnovni korak je sprečavanje i lečenje upalnih procesa desni. Dalji postupak podrazumeva detaljno čišćenje dentalnog plaka.

Postoje razne metode i testovi koje mogu utvrditi prisustvo patogenih mikroorganizama u usnoj duplji. Jedan od njih je i PET test kojim se može utvrditi tačan odnos patogenih bakterija i normalne flore u usnoj duplji, tako što se uzima uzorak iz parodontalnih džepova i šalje na analizu u nemačku laboratoriju MIP Pharma GmbH. Test je brz, bezbolan i efikasan. Rezultati se dobijaju u roku od dve nedelje sa preporukom za terapiju.

U ovoj fazi je neophodno uputiti pacijente kako da  adekvatno održavaju oralnu higijenu usne duplje koristeći preporučene preparate.

Ako je bolest uznapredovala, potrebno je primeniti hiruršku terapiju koja podrazumeva uklanjanje tkiva koje je zahvaćeno parodontozom ili popunjavanje koštanih defekata zamenskom kosti (BIOOS).

Parodontopatija je hronična bolest koja ne može biti u potpunosti izlečena, ali može biti kontrolisana i zaustavljena.
Redovni odlasci kod stomatologa, pravilno održavanje oralne higijene i izbegavanje loših navika (nikotin i alkohol) siguran su put ka dugovečnosti vaših zuba.

Ako ste primetili da Vam krvare desni

Zakažite pregled i naš stručni tim će Vas brzo pogledati

Zakažite Vaš termin