Parodontologija - Lečenje Parodontopatije - Hollywood Smile
paradontopatija - paradontologija - lečenje paradontopatije

Kako nastaje parodontopatija?

Parodontopatija označava vrlo ozbiljno oboljenje desni koje može da zahvati, ne samo desni, već i kost oko zuba i da za kratko vreme rezultira gubitkom zuba. Sam početak bolesti često prođe neprimećeno, bez velikih tegoba i potpuno bezbolno. Kada se prvi simptomi jave neophodno je istog trenutka zatražiti pomoć stomatologa ili rizikujete da bolest pređe u ozbiljnu uznapredovalu fazu. Po podacima Američke Akademije za parodontopatiju, ova vrsta oboljenja, kada pređe u hronične tegobe, može biti zaslužna za sledeća stanja: trajni gubitak zuba, rizik od moždanog i srčanog udara, rizik od pojave reumatizma, kao i rizik prevremenog rađanja dece nedovoljne telesne težine.

Najčešći oblik početka je gingivitis (upala gingive) koji, ako se zapusti i ne pristupi lečenju, infekcija prelazi na viličnu kost i dovodi do njenog propadanja i nastanka tzv. koštanih džepova. U tom stadijumu stvara se pogodno tle za razvoj različitih vrsta bakterija, jer kada plak uđe u ove prostore, teško ga je očistiti, a oblast se polako inficira. Još uvek nema jakih bolova koj bi nagoveštavali ozbiljnost stanja.
U ovom stadijumu su moguće neprijatnosti u vidu:

  • neprijatnog zadaha,
  • krvarenje desni,
  • zubi mogu polako da migriraju,
  • povlačenje desni, gde koren postaje izložen spoljnim uticajima.

Sve ove promene su ireverzibilne, a odgovarajućom terapijom je moguće zaustaviti taj proces. Pored nedovoljne oralne higijene, na razvoj parodontopatije mogu uticati i nasledni faktori koji za sobom povlače loše pozicioniran zubni niz i nepravilan zagrižaj.

Tok bolesti se individualno razlikuje od pacijenta do pacijenta. Može da bude spor proces, a ponekada se dešava da bude prilično agresivan i brz, te da za kratko vreme uslede značajne promene i pogoršanja.

Kako se sprečava parodontopatija?

Neophodna je redovna i temeljna oralna higijena kao prvi korak u odbrani od ovog oboljenja. Redovna kontrola kod stomatologa je imperativ, ne samo kao rešavanje nastalog problema, već i kao preventiva. Pored plaka, koji je jedan od uzročnika parodontopatije, veliku ulogu ima i stanje našeg imunog sistema.
Brojni su faktori koji mogu da nam naruše balans i oslabe imunološko stanje, a tada postajemo plodno tle za razvoj mnogih zaraza i oboljenja. Pazeći na ishranu, prestanak pušenja i redovna higijena zuba i usta su osnove u borbi koju protiv nas vodi parodontopatija.

Testovi prisustva plaka u džepovima

Savremenim metodama i testovima danas je moguće vrlo precizno utvrditi tačno prisustvo bakterija iz plaka u džepovima desni i reagovati pravovremeno ispravnim antibioticima. PET test je sofisticirana metoda koja nam pokazuje odnos patogenih bakterija u ustima u odnosu na već postojeće sojeve koje se redovno nalaze u ustima. Sam test je jednostavan i bezbolan, a sastoji se od uzimanja uzoraka iz parodontalnog džepa i slanja brisa na analizu. Sam test izvodi nemačka laboratorija MIP Pharma GmbH, a rezultate dobijamo za 15-ak dana sa kompletnom preporukom o terapiji.

Kako se leči parodontopatija?

Lečenje se sprovodi kroz vremenski period od nekoliko nedelja, u zavisnosti od stepena oboljenja. Početna faza se odvija sa procesom sprečavanja i prestanka upalnih procesa gingive, kako bi se postigli potrebni efekti za dalje lečenje. To obuhvata profesionalno čišćenje zuba gde se u ordinaciji uklanjaju sve naslage sa zuba. Potrebno je da se pacijent edukuje kako pravilno vršiti čišćenje usta u toku lečenja i koji su preparati preporučljivi. Pored čišćenja plaka, ponekad je neophodno i uklanjanje bolesnog tkiva izmenjenog parodontopatijom. Za ovaj tretman koriste se specifični instrumenti uz lokalnu anesteziju. Teži oblici zahtevaju hirurške terapiju, uz popunjavanje koštanih defekata zamenskom kosti (BIOOS).

Nakon uspešnog saniranja zakazuje se kontrolni pregled posle 3 do 8 nedelja i tom prilikom se detaljno proverava uspeh prethodnog lečenja. Čak i da je parodontopatija pobeđena, rizik njenog povratka je, u ovim slučajevima, višestruko povećan nego kod zdravog čoveka. S tim u vezi, neophodna je redovna poseta stomatologu u cilju sprečavanja pogoršanja trenutnog stanja.

Sprečite parodontopatiju i rezervišite termin u našoj stomatološkoj ordinaciji!