Popravka zuba i osmeha na 5 efikasnih načina

08. 06. 2023.
7 minut(a)
pogled iz prvog lica ka stomatologu koji drži instrumente

Sigurno ste svesni da su zubi ključni deo našeg izgleda i da mogu uticati na celokupno zdravlje organizma. Upravo zato, popravka zuba je nešto što ne smemo olako shvatiti.

Nažalost, postoje mnoge komplikacije koje loši zubi mogu izazvati. 

Od svakodnevnih neugodnosti poput bola prilikom jela do ozbiljnih zdravstvenih problema koji se mogu proširiti na druge delove tela, loši zubi mogu imati dugoročne posledice na naš život.

Zato nastavite sa čitanjem i saznajte kojih su to najefikasniji načini za popravku zuba kod dece i odraslih. 

popravka zuba kod deteta
Popravka zuba je svakodnevna star u današnjem svetu.

Načini za popravljanje zuba kod odraslih 

Stomatologija je velika naučna grana koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem raznih problema u usnoj duplji. 

Popravka zuba ne mora uvek podrazumevati samo uklanjanje kamenca i postavljanje plombe. Ona se odnosi na rešavanje različitih problema, kao što su veliki razmak između zuba, nedostajući zubi, okrnjeni zubi pa čak loš i nepravilan zagrižaj

Na sreću, danas postoji nekoliko inovativnih načina za popravku zuba koji nam pomažu da povratimo zdrav osmeh i očuvamo oralno zdravlje, a to su:

  • Plombe
  • Zubni mostovi
  • Krunice
  • Zubni implanti
  • Ortodontski tretmani

1. Plombe – Najpoznatiji metod popravljanja zuba

Kada je reč o popravci zuba, plombe su najčešće i često najefikasnije rešenje

Ispune (ili plombe) se često koriste za lečenje karijesa ili oštećenja uzrokovanih traumom ili propadanjem zuba. 

Tokom postupka punjenja, stomatolog će ukloniti oštećeni deo zuba i popuniti nastalu rupu materijalom koji zubu vraća oblik i funkciju.

Materijali koji se koriste za punjenje su daleko kvalitetniji i estetski lepši od tradicionalne “Srebrne” plombe tj. Amalgamskog ispuna. 

Danas mnogi pacijenti preferiraju plombe u boji zuba napravljene od kompozita ili porcelana jer se stapaju sa prirodnom bojom zuba i pružaju diskretniji izgled. 

Na kraju, uz odgovarajuću negu, plombe mogu trajati mnogo godina i pomoći u održavanju zdravlja i integriteta vaših zuba. 

proces pravljenja plombe
Savremene plombe se izrađuju u boji zuba da bi bile što manje uočljive.

2. Zubni most – Protetska nadoknada za zub 

Zubni most je jedan od načina putem kojih se može nadomestiti nedostatak jednog ili više zuba u zubnom nizu. 

Oni se sastoje od zubnih krunica i još uvek se često koriste što zbog njihove cene, što zbog brzine postizanja rezultata.

Naime, gubitak zuba može predstavljati veliki problem. Kada izgubite zub, formira se praznina u vašem nizu zuba i toj praznini je potrebna popravka.

U takvim slučajevima, često se javlja migracija zuba, jer se obližnji zubi mogu pomeriti kako bi popunili prazninu. Ovo može uticati na vaš zagrižaj i izazvati veći pritisak na vaše zube i zglobove, što može rezultirati bolom i oštećenjem zuba i vilice.

Pored toga, nedostatak zuba može uticati na način na koji vilica podržava usne i obraze, što može dovesti do toga da vaše lice vremenom izgleda starije.

Iz tog razloga je i nastao zubni most koji je protetska nadoknada za zub ili zube koja se pravi po meri kako bi popunila prostor gde nedostaje jedan ili više zuba.

Ova vrsta nadoknade za zube obnavlja prirodan zagrižaj i oblik vašeg lica, i koristi se za nadoknadu izgubljenih zuba u manjem broju.

Kada je reč o postavljanju zubnog mosta, on se pričvršćuje na zdrave i stabilne brušene zube ili na zubne implante koji služe kao nosači.

zubni most u izradi
Zubni most je odličan način za popunjavanje šupljina nastalih ispadanjem zuba.

3. Zubne krunice – Navlake

Krunice su izvanredan način za obnavljanje i zaštitu veoma oštećenih zuba, bez potrebe za njihovim vađenjem, omogućavajući im da ostanu u vašim ustima dugi niz godina.

One predstavljaju kapice u obliku zuba koje se postavljaju preko postojećih zuba kako bi im dale savršen oblik, veličinu i boju.

Ova tehnika se primenjuje na brušene zube, a budući da se krunica izrađuje u obliku prirodnog zuba sa debljinom od 2mm, razlika praktično nije primetna.

Pored toga, postoje dva osnovna tipa krunica: 

  • metalokeramičke 
  • bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice su naprednije i estetski privlačnije u poređenju sa metalokeramičkim krunama u skoro svakom aspektu.

Ove keramičke krunice pružaju visok kvalitet i dugotrajnost, a razlika u odnosu na metalokeramičke krunice je u tome što se bezmetalne krunice izrađuju u potpunosti od keramike, bez metalne osnove.

Takođe, kod ove tehnike pacijent može da bira boju, pri čemu najsvetlije i najbelje boje predstavljaju simbol Holivudskog osmeha.

farbanje zubne krunice
Krunice za zube, kao cenovno prihvatljive, se godinama koriste za nadoknadu nedostataka na zubima.

4. Zubni implanti – Najbolji vid nadoknade zuba

Ako želite da nadoknadite izgubljeni zub ili više njih, najbolji izbor su zubni implanti.

Zubni implanti su veštački korenovi zuba napravljeni od titanijuma, koji se jednostavno ugrađuju u vilicu, a na njih se zatim postavlja veštačka zubna krunica.

Važno je napomenuti da je materijal od kojeg su implantati napravljeni biokompatibilan, što znači da organizam ne odbacuje implantat kao strano telo.

Pored toga, ugradnjom implanta dugoročno se rešava problem nedostajućeg zuba, pružajući vam prirodan osećaj. Nakon intervencije, potrebno je određeno vreme da implantat sraste sa koštanim tkivom, nakon čega se izrađuju trajne krune.

Međutim, ukoliko postoji adekvatna stabilnost tokom intervencije, privremeni zubi se mogu postaviti odmah nakon ugradnje implanta.

Sa druge strane, naravno postoje situacije u kojima se implantati ne mogu ugraditi, najčešće zbog prisustva hroničnih bolesti ili kontraindikacija.

Takođe, postoje i mini zubni implanti koji se koriste kod pacijenata koji imaju ograničen prostor između zuba, a njihova veličina se kreće od 2 do 3.5mm.

U svakom slučaju, najbolje je da pacijent prvo konsultuje svog stomatologa, koji će dati stručno mišljenje i pronaći najbolje rešenje za njegov slučaj.

3d model zubnog implanta
Implant zuba je dugoročno rešenje kod situacija nedostajućeg zuba.

5. Ortodontski tretmani

Ortodontski tretmani podrazumevaju visoko specijalizovanu oblast stomatologije koja se fokusira na dijagnostikovanje i ispravljanje nepravilnog položaja zuba i vilice. 

Ova vrsta tretmana je neophodna za obezbeđivanje pravilnog i zdravog osmeha kod ljudi svih uzrasta.

Procedura uključuje upotrebu ortodontskih aparata kao što su proteze, Invisalign folije ili alajneri za ispravljanje problema sa poravnanjem zuba i zagrizom. 

Ovi zubni aparati rade tako što primenjuju stalni pritisak i nežno pomeraju zube u željeni položaj tokom određenog vremenskog perioda. 

Rezultati su primetno poboljšanje funkcionalnosti i estetike, čineći ortodontski tretman vrednom investicijom za sve pacijente. 

Popravka zuba kod dece

Dečiji zubi nisu važni samo za njihov izgled već i za njihovo dugoročno zdravlje. 

Odgovarajuća stomatološka nega, uključujući popravku bilo kakve štete koja je nastala na zubu, je ključna da bi se obezbedilo da oralno zdravlje deteta ostane netaknuto dok odrasta. 

Postoji nekoliko načina za popravku dečijih zuba, u zavisnosti od stepena oštećenja. 

Na primer, kompozitne plombe se često koriste za lečenje karijesa kod dece

Pored toga, kod dece se često mogu javiti i povrede zuba, kao što su lom i izbijeni zubi koji se moraju hitno sanirati kako bi se sprečila dugotrajna oštećenja.

Takođe, nije retkost da se kod dece javi nepravilnost rasta zuba i loš položaj u vilici. Tada je najboje izabrati jedan od ortodontskih tretmana koji će vam preporučiti vaš stomatolog. 

Sve u svemu, roditelji i staratelji moraju dati prioritet stomatološkoj nezi svoje dece kako bi osigurali da njihovi zubi ostanu zdravi i jaki u godinama koje dolaze.

dečak na stomatološkom pregledu
Popravka zuba je jako bitna za decu, čak i kada imaju mlečne zube.

Zaključak

Na kraju, briga o zubima je od suštinskog značaja za opšte zdravlje svih ljudi. 

Nadamo se da vam je ovaj blog pomogao da otkrijete najefikasnije načine za popravku zuba, ali i da pronađete rešenje koje je baš vama potrebno.

Jedna od stvari koju takođe ne treba zanemariti jeste izbor stručne i pouzdane stomatološke ordinacije koja će vam prižiti profesionalnu pomoć. 

Ukoliko želite zdrav i blistav osmeh, naš tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom će se pobrinuti da dobijete Holivudski osmeh.

Zato, ne oklevajte da nas kontaktirate i zakažete svoj termin ili konsultacije.

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Invisalign folije za ispravljanje zuba – Iskustva pacijenata
19. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Vodič za roditelje: 5 BITNIH razloga zašto treba ispravljati krive mlečne zube
17. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *