Zubni implanti – Cena, iskustva i sve što treba da znate

19. 05. 2022.
6 minut(a)

Problemi sa zubima se javljaju sve češće, a lep i blistav osmeh je želja svakog od nas. Zubni implanti se javljaju kao idealno rešenje.

Gledano sa strane zdravlja, zdravi zubi su neophodni svakom organizmu. Sa druge strane oni pružaju samopouzdanje i prelep osmeh. 

U današnje vreme, apsolutno je neprihvatljivo da osmehu fali nekoliko zuba ili da postoji poneki kvaran zub. To šalje neprofesionalnu, pa čak i nekulturnu sliku.

Zato i nije čudno što sve više ljudi želi da postigne Hollywood smile raznim tehnikama ulepšavanja zuba, a najčešće ugradnjom implantata.

Zubni implanti kao glavno sredstvo implantologije se koriste kako bi pacijentima doneli osmeh bez nedostataka.

Ukoliko želite da saznate više o implantima, njihovoj ceni i iskustvima, nastavite sa čitanjem ovog bloga. 

Šta je implant zuba?

Najbolji izbor ukoliko želite da nadoknadite jedan ili više izgubljenih zuba, jesu upravo zubni implanti.

Zubni implanti predstavljaju veštački koren zuba izrađen od titanijuma, koji se na jednostavan i bezbolan način ugrađuje u vilicu, a na koji se potom stavlja veštačka zubna krunica.

Veoma je bitna činjenica da je materijal od kog je implant napravljen biokompatibilan, odnosno, da je to materijal koji organizam ne odbacuje kao strano telo.

Ugradnjom implantata dugoročno se rešava problem nedostatka zuba, a pritom će pružiti najpribližniji osećaj prirodnih zuba.

Zubni implanti su idealni za popunjavanje praznina, ali je bitno da se ugrade u stabilnu osnovu.

Takođe, ugradnja implanta je potpuno bezbolna intervencija  koja može biti “flapless” ili klasična metoda.

Posle ove intervencije neophodno je da prođe određeno vreme kako bi implant srastao sa koštanim tkivom nakon čega se izrađuju definitivne krune. 

Ukoliko tokom intervencije postoji primarna stabilnost mogu se uraditi privremeni zubi odmah nakon ugradnje implanta.

Naravno, postoje situacije kada se implanti ne mogu ugrađivati. Razlog toga su najčešće hronične bolesti i kontraindikacije. osim toga, implanti se ne ugrađuju ukoliko postoji praznina u viličnoj kosti. Tada se pristupa procesu nadogradnje vilične kosti.

Takođe postoje i mini zubni implanti koji se postavljaju kod pacijenata koji nemaju dovoljno prostora između zuba i njihova veličina se kreće od 2 do 3.5mm.

U svakom slučaju, najbolje je da se pacijent prvenstveno posavetuje sa svojim stomatologom jer će on dati svoje stručno mišljene i najbolje rešenje za slučaj. 

Kada se ugrađuju implanti?

Već smo napomenuli da su zubni implanti najbolji izbor za nadoknađivanje jednog ili više zuba. Samim tim, ugradnja implanta se radi kada pacijent:

  • nema 1 zub
  • nema 2 ili više zuba
  • nema nijedan zub

1. Nedostatak jednog zuba

Ukoliko su preostali zubi zdravi i vitalni, a kvalitet kosti dobar i ne postoje kontraindikacije, onda je ugradnja jednog implanta u ovom slučaju u potpunosti opravdana.

Nedostatak čak i jednog zuba u vilici može izazvati neprijatnost

Nedostatak jednog zuba je česta indikacija i ugradnja implanta se može realizovati kao:

  • Imedijatna (neposredno po vađenju zuba)
  • Odložena (nakon 6-8 nedelja)
  • Kasna (nakon 6 meseci od vađenja zuba)

2. Nedostatak dva ili više zuba

Nedostatak dva zuba je pojava koja se javlja uglavnom kao posledica urođenih nedostataka lateralnih sekutića (“dvojke”) u gornjoj vilici. Tada je primena implantologije itetako potrebna.

Nedostatak više zuba (nedostatak zuba jednostrano ili obostrano u vilicama) je ređa pojava ali i za nju važi isto rešenje kao i kod nedostatka dva zuba. Koliki broj implantata će se ugraditi zavisi od broja zuba koji nedostaju i izgleda buduće nadokanade (mosta).

3. Potpuno bezuba vilica

Ugradnjom 6-8 implantata moguće je izbeći nošenje mobilnih proteza, a takođe je moguće ugraditi i 4 implantata, popularni koncept All on four

all on four zubni implanti kao 3D model
All on 4 koncept ugradnje zubnih implantata je idealno rešenje za vilice bez zuba

Druga opcija je nošenje mobilnih proteza koje se učvršćuju implantima da bolje stoje. U tom slučaju se ugrađuju 2-4 implanta i postojeća proteza će se na ovaj način stabilizovati od pomeranja tokom žvakanja i govora.

Prosečna cena ugradnje zubnih implanta

Cene implantata se razlikuju od jedne do druge stomatološke ordinacije. 

Činjenica je da su zubni implanti dugoročna investicija i nešto što doprinosi našem zdravlju, stoga cena ne bi trebalo da bude presudna kod donošenja odluke o njihovoj ugradnji.

Svakako, tačna cena čitavog zahvata se ne može saznati bez odlaska u stomatološku ordinaciju. 

Takođe, na cene implanta utiču mnogi faktori kao što su materijal od kog je izrađen i broj zuba koje želite da ugradite. 

Cena zubnih implantata se kreće od 500 pa sve do 1000 evra, ali naravno zavisi od ordinacije koju izaberete, ali i mnogih drugih faktora.

Prosečna cena koja se može naći trenutno na tržištu jeste 600 evra.

Toplo preporučujemo da zakažete pregled i konsultacije sa stomatologom klikom na dugme iznad, kako biste pronašli najbolje rešenje za vas. 

placanje kreditnom karticom u stomatoloskoj ordinaciji
Zdravi zubi znače zdrav organizam, a zdravlje nema cenu

Ugradnja implanta – Iskustva

Jedna od najpoznatijih i najfukcionalnijih metoda zamene prirodnih zuba jesu zubni implanti. 

Njihovi nedostaci su smanjeni na minimum, pa trenutno ne postoji bolji način da osmeh izgleda savršeno usled nedostatka prirodnih zuba. 

Ono što je bitno da se zna je da je ova intervencija bezbolna i da put do blistavog osmeha ne mora da bude bolan kao što je to slučaj sa nekim drugim zahvatima. 

Ugradnja podrazumeva postavljanje implanta u kost i od tog momenta počinje srastanje implanta i okolne kosti. Iskustva pacijenata su uvek pozitivna jer dobiju savršeni osmeh, bez bola, uz pristupačnu cenu.

Pre ugradnje neophodno je dobro pripremiti usnu duplju i svi procesi lečenja zuba moraju biti završeni pre započinjanja procesa ugradnje implanta.

Savremena implantologija

Pomoću savremene implantologije pacijenti mogu u opuštenim i komfornim uslovima, u lokalnoj anesteziji da nadoknade zube koje žele.

Ovaj proces je apsolutno bezbolan i relativno brz, tako da se praktično sve može završiti pri jednoj poseti stomatološkoj ordinaciji. 

covek sedi nasmejan u stomatoloskoj ordinaciji
Savremena stomatološka tehnologija omogućava bezbolne tretmane

Ceo proces podrazumeva hiruško postavljanje implanta u vilicu, a potom stavljanje protetske nadoknade u vidu mosta, krunice ili proteze. 

Gledasno estetski, moderna stomatologija ima mogućnost da pacijentu odmah nadoknadi izgubljeni zub. 

Takođe, moguća je i imedijalna ugradnja, odnosno postavljanje implanta odmah nakon vađenja zuba, koju u ordinaciji MND Dental najčešće radimo.

Zaključak

U ovom blogu smo Vam predstavili sve što bi trebalo da znate o implantima, njihovim cenama i iskustvima. 

Gubitak i bolest zuba nisu samo estetski problem, oni mogu ozbiljno narušiti sveukupno zdravlje. 

Trenutno najbolja metoda nadoknade ili zamene prirodnih zuba jeste ugradnja zubnih implantata. 

Trebalo bi da razmislite i o izboru stomatološke ordinacije, jer je kvalitet i profesionalnost ugrađivanja implanta najvažniji faktor ukoliko se odlučite za njih.

Budite sigurni da nećete napraviti pograšan izbor ukoliko se odlučite za našu ordinaciju i da ćemo dati sve od sebe da dobijete blistavi Hollywood smile koji zaslužujete!

Zakažite termin i dođite do osmeha iz snova.

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
mladi par pere zube zajedno stavljajuci fokus na oralnu higijenu
Oralna higijena žena i muškaraca: Zašto žene imaju “lošije zube”?
20. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama