Karijes kod Dece – Kako nastaje i kako ga sprečiti?

02. 10. 2017.
6 minut(a)

Svakom roditelju je veoma važno da vodi brigu o oralnom zdravlju svog deteta, a sve češće se javljaju problemi kod zuba dece uzrokovani karijesom.

Prema istraživanjima, karijes kod dece je prisutan u preko 25% uzrasta do dve godine. To znači da više od trećine dece ima neki oblik karijesa mlečih zuba, a često se javljaju i drugi problemi sa zubima.

Zato u nastavku teksta govorimo o najvećim neprijateljima zuba naše dece i zašto je važno lečiti mlečne zube. 

Karijes kod dece je učestala pojava.

Karijes mlečnih zuba

Zubni karijes je najčešća bolest zuba i predstavlja hronično i progresivno oboljenje. Kvar na zubu nastaje zbog dejstva bakterija iz zubnog plaka.

Karijes kod dece, odnosno na mlečnim zubima se javlja veoma rano, i to kao posledica:

  • loših navika, 
  • neadekvatne ishrane, 
  • određenih teškoća u održavanju oralne higijene i 
  • neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja

Obzirom da su mlečni zubi pokriveni znatno tanjim slojem zubne gleđi, to doprinosi bržem širenju i češćoj pojavi komplikacija karijesa mlečnih zuba

Najteži oblik karijesa na mlečnim zubima je cirkularni karijes. 

Cirkularni karijes 

Ova vrsta karijesa je još poznata i kao sindrom bebi (ili dečije) flašice. 

Cirkularnii karijes se najčešće javlja na sekutićima gornje vilice, jer ovi zubi prvi niču i najviše su izloženi zaslađenoj hrani i napicima.

Najčešći uzroci ove vrste karijesa su kada dete zaspi ili duži vremenski period ima u ustima flašicu sa zaslađenim napitkom ili cuclom. 

Tečnost se zadržava na prednjim zubima i tokom spavanja, bakterije koje su prisutne u ustima deteta razlažu šećere iz napitaka i pretvaraju ih u kiseline, koje postepeno vode ka cirkularnom karijesu kod dece. 

Cirkularni karijes se najčešće javlja kod beba.

Povrede zuba kod dece

Fokusirajući se na karijes, ono što svi mi previdimo i retko kad osvestimo jeste problem povrede zuba kod dece.

Blizu 50% dece doživi neku vrstu povrede zuba tokom svog detinjstva, a na veliku većinu ovih povreda se može preventivno uticati. 

Najviše ima povreda tokom bavljenja sportom bez štitnika za zube, ali dešavaju se i prilikom pada, automobilskih nesreća, tuča, itd.

U najčešćim slučajevima, ove povrede nisu opasne po život. Retko kad se desi da dete razvije ozbiljne komplikacije kada je reč o ovom problemu. 

Gubitak zuba usled povrede kod dece je čest slučaj i najčešće prolazi bez problema.

Sa druge strane, povrede zuba i usta znatno mogu uticati na kvalitet zuba – u funkcionalnom, estetskom i psihološkom smislu.

Ukoliko dođe do povrede, obavezno obrate svom pedijatru ili stomatologu, a u malom broju slučajeva se mogu desiti sledeće komplikacije na koje je potrebno odmah ukazati:

  • oštećenje permanentnog zuba, tj. diskoloracija, 
  • osetljivost na hladnoću i toplotu
  • bol u zubu ili potpuni gubitak zuba, 
  • oštećenje krvnog suda koji izaziva pojačano krvarenje, 
  • ožiljci, rane na usnama, specijalno one koje prelaze na kožu mogu ostaviti ožiljak.

Mogu se takođe javiti i gangrene zuba, desni, vratnog i grudnog prostora koji se sastoje od vitalnih struktura kao što su karotidna arterija i traheja.

Zaštita od povrede zuba kod dece

Jedan od načina na koji roditelji mogu da utiču na prevenciju od ovakvih vrsta povreda tokom rekreacije i sportskih aktivnosti svoje dece, jeste sugerisanje detetu da nosi štitnike za zube.

Ono što je takođe važno da znate jedte da su deca sa isturenim zubima sklonija ovim vrstama povreda prilikom pada ili udarca u sportskim aktivnostima.

Dakle, jedna od krucijalnih preventiva na polju oralnih povreda kod dece jeste korekcija isturenih zuba.

Uz ovakvo sredstvo za korekciju, detetu se mogu i ispraviti i zaštititi zubi.

Prevencija usnih povreda može biti sprovedena i tako što se dete od najranijeg doba uči da ne stavlja u usta ništa osim hrane i pića. 

Takođe je veoma bitno naučiti dete da sedi dok jede ili pije, specijalno dok koristi slamčicu ili hranu koja je na štapiću (npr. lizalice). 

Hranjenje u kolima takođe može dovesti do povreda, posebno u situacijama kada dete sedi na mestu na kome se može aktivirati aribag.

Šećeri kao glavni neprijatelj dečijih zuba

Šećeri omogućavaju dominaciju štetnih bakterija u zubnom plaku. Takozvani slobodni šećeri su glavni uzročnik zubnog kvara i značajno utiču na razvoj oboljenja desni.

Slobodni šećeri su oni koji su rastvorljivi ili dodati. Oni sei dodaju hrani i napicima od strane proizvođača, tokom kuvanja ili radi zaslađivanja. 

Takav plak se čvršće vezuje za površinu zuba, u njemu se stavraju kiseline od kojih nastaje karijes kod dece.

Preporuka je da se bebama najmanje do treće godine, ne dodaju u hranu slobodni šećeri u bilo kome obliku. Sasvim su dovoljni oni šećeri što se nalaze u hrani za bebe i prerađevinama. 

Najbolje bi bilo potrebu za slatkim zadovoljavati u prvim godinama iz prirodnih izvora, pre svega svežeg voća.

Šećeri su glavni uzročnik karijesa kod dece.

Zašto je važno lečiti mlečne zube?

Česo ljudi imaju pogrešno mišljenje o lečenju mlečnih zuba, misleći da oni ne treba da se leče jer će svakako nići novi.

Takvo razmišljanje je apsolutno pogrešno jer se ispod svakog mlečnog nalazi zametak stalnog zuba.

Ukoliko se mlečni zubi ne leče rizikuju prenos bakterija na klice stalnih zuba koji su u procesu formiranja preteći da ih već tada ugroze.

Prvi zubi čuvaju mesto za stalne, a nelečeni mlečni zubi mogu biti izvor hroničnih infekcija.

Zbog svih ovih razloga je veoma važno da vodite svoje dete na redovne kontrole kod stomatologa i lečite njihove mlečne zube ukoliko je to potrebno. 

Redovni stomatološki pregledi su važan preduslov za zdrave zube bez karijesa.

Zaključak

Dr Nataša Mratinković, stomatolog sa zavidnim iskustvom specijalno iz oblasti estetike i ortopedije vilica, savetuje roditelje da prate razvoj zuba i vilice svoje dece još od najranijih dana.

Tako će na vreme primetiti potencijalne anomalije i moguću potrebu za protezom koja u velikoj meri može ublažiti povrede zuba i usne duplje. 

Ukoliko tragate za najboljim stomatolozima, ordinacija MND Dental će Vam pružiti najbolju uslugu za Vas i Vaše dete.

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Vodič za roditelje: 5 BITNIH razloga zašto treba ispravljati krive mlečne zube
17. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama