Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje

05. 06. 2024.
9 minut(a)

Nepravilan zagrižaj je veoma česta pojava kod mnogih ljudi.

Suočavanje sa problemom nepravilnog zagrižaja, poznatijim kao malokluzija, je uglavnom estetska briga, ali i pitanje koje može da direktno utiče na kvalitet života pojedinca. 

Ovaj estetski problem može izazvati niz zdravstvenih komplikacija, uključujući: 

 • pojavu karijesa,
 • lakše stvaranje kamenca,
 • mogućnost nastanka parodontopatije usled lošeg zagrižaja,
 • bol u viličnom zglobu,
 • glavobolje, 
 • pa čak i probleme sa varenjem (usled nemogućnosti pravilnog žvakanja).
Čovek se drži za vilicu sa bolnom grimasom na licu

Zbog toga ćemo istražiti sve aspekte malokluzije (nepravilnog zagrižaja) – od najčešćih oblika koje srećemo u dentalnoj praksi do savremenih metoda lečenja koje vraćaju osmeh na lice pacijentima. 

U nastavku saznajte koji je najbolji način da se rešite ovog stomatološkog problema. 

Najčešći simptomi lošeg zagrižaja 

Simptomi lošeg zagrižaja variraju u zavisnosti od stepena i vrste malokluzije, pri čemu se neki mogu činiti bezopasnim, dok drugi uzrokuju ozbiljne poteškoće u svakodnevnom životu. 

Među najčešćim simptomima kojima se manifestuje nepravilan zagrižaj spadaju:

 • Nepravilan raspored zuba (Ovo je najuočljiviji znak, gde zubi nisu pravilno raspoređeni ili su rotirani)
 • Nelagodnost pri žvakanju (Osećaj nelagode ili čak bola prilikom žvakanja hrane može biti znak da zagrižaj nije pravilan)
 • Promene u govoru, “šuškanje” (Malokluzija može uticati na sposobnost artikulacije, što dovodi do promena u govoru

U retkim slučajevima, kada su zubi previše gusto ili nepravilno izrasli, ili kada nema dovoljno razmaka između zuba, održavanje pravilne higijene postaje otežano, što povećava rizik od karijesa i upale desni

Takođe, u teškim slučajevima, nelečena malokluzija (nepravilan zagrižaj) može ozbiljno uticati na sposobnost žvakanja i govora.

devojku zaboleo zub kad je zagrizla jelo

Uzroci malokluzije

Uzroci malokluzije mogu biti raznoliki i često su povezani sa kombinacijom genetskih faktora, loših navika i trauma. 

Jedan od najčešćih uzroka nepravilnog zagrižaja leži u lošim navikama disanja na usta umesto na nos. 

To za sobom povlaci loš polozaj jezika, koji umesto da u fazi mirovanja stoji iza gornjih prednjih zuba, obično lezi na podu usne duplje. 

Nepravilnost položaja jezika za sobom vuče i perzistenciju infantilnog gutanja (to je normalan oblik gutanja kod dece do 3. ili 4. godine života, ali ne i za starije od tog životnog doba). 

Takođe, loša funkcija misića lica i smanjenje funkcije žvakanja dovode do pojave nerazvijenih vilica i teskobe u zubnim nizovima.

Međutim i genetika igra značajnu ulogu u pojavi malokluzije, jer se često radi o stanju koje se prenosi sa generacije na generaciju.

Pored genetike, određene navike i zdravstvena stanja takođe mogu uticati na razvoj nepravilnog zagrižaja. Među njima se ističu:

 • Upotreba cucle ili flašice nakon treće godine života – Ove navike mogu izazvati promene u obliku vilice i položaju zuba.
 • Sisanje palca – Česta navika kod dece koja može dovesti do nepravilnog poravnanja zuba.
 • Povrede vilice – Traume mogu izazvati pomeranje zuba i promene u strukturi vilice.
 • Rascep nepca kao i neke urodjene anomalije, nepravilno oblikovani ili impaktirani (neiznikli) zubi – Svi oni mogu narušiti normalan raspored zuba.
 • Višak zuba i urođeni nedostatak zuba – Ove anomalije direktno utiču na raspored i razvoj zuba.

Gubitak zuba može dodatno komplikovati situaciju, jer preostali zubi teže da se pomeraju prema praznom prostoru, dovodeći do lošeg rasporeda. 

Zbog toga je veoma važno nadoknaditi prostor izgubljenog zuba što je pre moguće, idealno odmah nakon gubitka zuba. 

Ugradnja zubnih implanta predstavlja zlatni standard u ovom kontekstu, jer nadoknađuje izgubljeni zub i sprečava gubitak kosti. 

Alternativne opcije uključuju zubne mostove ili proteze, koje takođe mogu pomoći u očuvanju pravilnog rasporeda preostalih zuba.

Koje sve vrste nepravilnog zagrižaja postoje?

Pri dijagnostikovanju nepravilnog zagrižaja, stomatolozi se oslanjaju na rutinske preglede ortopan i profilni teleradiogram snimke kako bi napravili plan terapije. 

U zavisnosti od karakteristika nepravilnosti, loši zagrižaji se klasifikuju u tri glavne klase, koje dalje obuhvataju četiri specifične vrste:

 1. Dubok zagrižaj. Ova vrsta malokluzije karakteriše se time što gornji prednji zubi znatno preklapaju donje zube, često skrivajući veći deo ili čak sve donje zube kada su usta zatvorena.Tu razlikujemo dva oblika dubokog zagrizaja tzv. Klasu II1 i II2 
 1. Obrnuti zagrižaj (progenija). Kod obrnutog zagrižaja, donji zubi se protežu preko gornjih zuba, što može biti rezultat nesrazmerne veličine vilica ili nepravilnog rasta zuba.
 1. Otvoren zagrižaj. Karakteriše ga nedostatak kontakta između prednjih zuba gornje i donje vilice kada su usta potpuno zatvorena. Ova vrsta malokluzije može biti rezultat dugotrajnih loših navika kao što su sisanje palca ili upotreba cucle.
 1. Ukršten zagrižaj. Kod ukrštenog zagrižaja, jedan ili više gornjih zuba nalazi se iza donjih zuba kada su usta zatvorena, što može dovesti do nepravilnog trošenja zuba i problema sa žvakanjem.

Ukoliko se dijagnostifikuje neki od ovih nepravilnih zagrižaja, stomatolog će situaciju svrstati u jednu od tri klase, prema vrsti nepravilnosti i ozbiljnosti stanja.

Klasa 1 – Najblaži slučajevi

Malokluzija klase 1 predstavlja najčešću formu nepravilnog zagrižaja i dijagnostikuje se pravilnim odnosom očnjaka i prvih molara, ali postoji problem sa rasporedom ostalih zuba – mogu biti pretrpani ili previše razmaknuti.

Ovaj tip malokluzije karakteriše pravilan zagriz, gde neslaganje zuba nije ozbiljno.

Uprkos tome što zagriz funkcioniše kako treba, estetski aspekti ovog stanja mogu smetati nekim ljudima. 

Srećom, malokluzija klase 1 obično ne zahteva obimno lečenje, posebno ako ne postoji funkcionalni problem. 

Međutim, za one koji žele da poboljšaju izgled svojih zuba i osmeha, postoje različiti estetski tretmani. 

Jedan od popularnih izbora je tretman keramičkim fasetama, koje se mogu koristiti za postizanje ravnomernijeg i privlačnijeg rasporeda zuba, bez potrebe za invazivnijim ortodontskim procedurama. 

Klasa 2 – Duboki zagrižaj

Malokluzija klase 2 predstavlja ozbiljniju vrstu nepravilnosti zagrižaja, poznatu i kao duboki zagrižaj. 

Ovo stanje karakteriše značajno preklapanje gornjih zuba i gornje vilice preko donjih zuba i donje vilice. 

Jedan od uobičajenih odlika klase 2 je retrognatija ili retrognatizam, stanje u kojem je donja vilica pomerena unazad, što dovodi do izraženijeg preklapanja.

Pacijenti sa malokluzijom klase 2 često se suočavaju s problemima vezanim za vilični zglob, što može dovesti do bolova u vilici. 

Ovi bolovi mogu biti posledica povećanog pritiska na zglob usled nepravilnog položaja zuba i vilica. 

Primena specifičnih vežbi za vilični zglob može pomoći u ublažavanju ovih simptoma, poboljšavajući pokretljivost i fleksibilnost vilice, te na taj način smanjiti nelagodnost pacijenta.

Osim funkcionalnih problema, malokluzija klase 2 može imati i estetske posledice. Promene na profilu lica često su prisutne, gde donji deo lica izgleda smanjeno, a usne mogu biti uvučene. 

Klasa II1 malokuzije se odlikuje izbacenom gornjom vilicom i uvučenom donjom sa izrazitim stepenikom izmedju vilica, a klasa II2 se odlikuje strmim položajem zuba koji naležu na donje zube ne dozvoljavajući vilici da ide unapred.

U zavisnosti od vrste anomalije pristupa se posebnom planu terapije.

Klasa 3 – Obrnuti zagrižaj

Malokluzija klase 3, poznata kao ozbiljni podgriz, predstavlja jedan od najkompleksnijih izazova u ortodontiji. 

Karakteriše je stanje u kojem donji zubi preklapaju gornje zube, što rezultira obrnutim zagrižajem. 

Ova vrsta nepravilnog zagrižaja najčešće je rezultat veće donje vilice, stanja poznatog kao prognatizam, pri čemu donja vilica izgleda kao da viri napred u odnosu na gornju. 

Njemu možda stoji obrnuti preklop, ali većini ljudi i ne baš.

Razlikujemo pravi prognatizam i pseudoprognatizam. Pravi prognatizam se najčešće rešava pored ortodontske terapije i hirurškom terapijom, a pseudoprognatizam je lakši za terapiju i može se izbeci hirurgija.

Klasa 3 malokluzije smatra se najtežim tipom, obzirom na to da ne utiče samo na estetiku i funkciju žvakanja, već može imati i dublje psihološke posledice zbog uticaja na izgled lica. 

Statistike pokazuju da ovaj tip malokluzije pogađa oko 2.5% populacije, što ga čini relativno retkim slučajem.

Lečenje malokluzije klase 3 može biti posebno izazovno i često zahteva multidisciplinarni pristup koji može uključivati kombinaciju ortodontskog tretmana i hirurške korekcije, kako bi se postigao optimalan estetski i funkcionalni rezultat. 

Najbolje rešenje za ispravljanje nepravilnog zagrižaja

Lečenje nepravilnog zagrižaja, često se vrši kroz različite ortodontske pristupe, koji mogu značajno poboljšati kako funkciju tako i estetiku zuba i vilice. 

Stomatolozi nude širok spektar rešenja, od kojih se najčešće koriste fiksne proteze. 

Tretman fiksnim protezama je standardno rešenje za većinu tipova nepravilnog zagrižaja, pri čemu ortodont procenjuje koji tip proteze je najprikladniji za specifičan slučaj. 

Izbor materijala i pozicije proteze (na spoljašnjoj ili unutrašnjoj strani zuba) zavisi od potreba i želja pacijenta, kao i od preporuke ortodonta. 

Tretman obično traje između jedne i tri godine, a sam postupak postavljanja proteze je brz i bezbolan, bez potrebe za lokalnom anestezijom.

Za one koji traže manje uočljivu alternativu, najbolje rešenje za ispravljanje nepravilnog zagrižaja su Invisalign folije.

Ove providne folije za zube su prilagođene individualnim potrebama svakog pacijenta, omogućavajući ispravljanje zuba bez tradicionalnih metalnih bravica i žica. 

Osim što su gotovo nevidljive, folije donose i dodatnu pogodnost lakšeg održavanja oralne higijene i manje ograničenja što se tiče ishrane. 

Takodje, folijama možemo ispravljati zube i deci u najranijem periodu i na vreme sprečiti mogućnost stvaranja anomalije.

invisalign folije

Na kraju, bez obzira na izbor metode, cilj ortodontskog tretmana je postizanje optimalnog zagrižaja, poboljšanje estetike osmeha i doprinos opštem zdravlju usne šupljine.

Zaključak

Kao što smo već objasnili, nepravilan zagrižaj predstavlja čest problem koji može imati širok spektar uzroka i posledica.

Srećom, postoji niz tretmana koji mogu pomoći u korekciji ovog stanja, od ortodontskih aparata do protetskih radova. 

Zato, ukoliko ste zabrinuti zbog svog zagrižaja ili znate da imate problem, MND Dental stomatološka ordinacija je tu da vam pomogne. 

Naš tim stručnjaka specijalizovan je za dijagnozu i tretman svih vrsta nepravilnog zagrižaja, koristeći najnovije tehnike i tehnologije kako bismo osigurali da dobijete najbolju moguću negu. 

Ne dozvolite da vas nepravilan zagrižaj usporava, kontaktirajte nas i već danas zakažite svoj pregled. 

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Invisalign folije za ispravljanje zuba – Iskustva pacijenata
19. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Vodič za roditelje: 5 BITNIH razloga zašto treba ispravljati krive mlečne zube
17. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *