Šta je Hollywood Smile i kako je dobio ime?

28. 02. 2023.
8 minut(a)
minja miletić voditeljka

Bilo na crvenom tepihu ili u svom svakodnevnom životu, samopouzdanje i lep osmeh može učiniti da se osećate kao milion dolara.

Kada razmišljamo o Holivudskom osmehu, uglavnom prvo pomislimo na slavne ličnosti i njihove blistavo bele i zdrave zube. 

Ali, da li samo slavni i poznati u Beogradu imaju Hollywood smile? Naravno da ne.

Zbog toga danas govorimo o tome šta tačno podrazumeva holivudski osmeh, kako se može postići i zašto ovaj trend više nije samo za poznate ličnosti, već za sve širom Srbije.

Poznati glumac Slaven Došlo se može pohvaliti holivudskim osmehom. A može i bilo ko od vas.

Istorija iza imena Hollywood smile

Sam termin “Hollywood smile” potiče iz Amerike, a radi se o trendu koji je postojao 40-ih godina 20. veka.

Naime, ovaj naziv potiče zbog holivudskih glumaca koji su želeli da imaju savršene osmehe. 

Oni su u to vreme primenjivali posebnu tehniku lepljenja belih pločica na zube kako bi ulepšali svoj osmeh.

Tretman je davao dobre vizuelne rezultate, ali nije bio dugotrajan – pločice su stajale na zubima samo nekoliko sati.

Ali danas je situacija znatno drugačija. Zahvaljujući savremenim rešenjima, jednostavno i brzo možete postići dugotrajni Hollywood smile.

merlin monro hollywood smile
Kao što mu ime govori, Hollywood smile potiče iz čuvene filmske industrije i poznati glumci su bili njegovi korisnici

Šta sve obuhvata Hollywood smile transformacija?

Hollywood smile tretman podrazumeva kompletnu rekonstrukciju gornje i donje vilice u cilju dobijanja savršenog osmeha.

Kod nekih pacijenata je prevashodno potrebno ispraviti zube, pa tek onda preći na njihovo beljenje.

Nekada se pod holivudskim osmehom podrazumevalo da svi zubi budu iste veličine i jako bele boje. Danas to nije popularno, već se traži bela nijansa koja najviše odgovara boji kože pacijenta, sa željom da izgleda prirodno i mladalački. 

Tu posebno dolazi do izražaja zubni tehničar koji svojim umećem senčenja keramike može napraviti da zub izgleda potpuno prirodno.

Kada je u pitanju nijansa navlaka, koristi se bleach bela boja koja sadrži četiri nijanse (BL1, BL2, BL3 i BL4).

Naravno, pacijenti imaju mogućnost da sami izaberu bleach nijansu zuba. 

Ukoliko ste više ljubitelj nešto prirodnije boje zuba, uvek možete birati među nijansama od A1-A3 ili B1-B3 koje se smatraju najpribližnije prirodno belim zubima.

Postoje različite nijanse zuba koje se mogu odabrati kada se odlučite za Hollywood smile transformaciju

Pored toga, Hollywood smile tretman obuhvata:

Ispravljanje zuba 

Samim tim što tretman podrazumeva korišćenje vinira, krunica, implanta i slično, ova terapija vam kao krajnji rezultat pruža i savršen raspored zuba. 

U nekim slučajevima nepravilnost zuba se može popraviti fasetama, ali ukoliko je slučaj ekstremniji, Hollywood smile će morati da počne ortodontskim tretmanom poput Invisalign folija.

To znači, da će zubi u vilici prvo morati da budu ispravljeni i dobro postavljeni kako bi estetski rezultat bio maksimalan. 

Sa druge strane, ukoliko su vam neophodne neke od savremenih proteza za ispravljanje zuba, Hollywood smile tretman će možda morati malo da sačeka.

Invisalign folije predstavljaju revolucionarnu tehnologiju ispravljanja zuba.

Lasersko ili hirurško oblikovanje desni

Nekada je potrebno korigovati desni oko pojedinih zuba kako bi leva i desna strana bile simetrične. To se izvodi laserom koji je verovatno najbolji alat za ovakve tretmane jer je ektremno precizan, a i steriliše područje koje pogodi.

U nekim situacijama se to kliničko produženje krune izvodi hirurškim putem pošto je potrebno ukloniti i deo kosti oko zuba. 

Tek posle par nedelja se može nastaviti sa drugim metodama radi postizanja holivudskog osmeha.

Izbeljivanje zuba

Oličenje Hollywood smile tretmana jeste belina i blistavost zuba koju imate nakon njega. 

Pre izbeljivanja zuba se skida plak i kamenac koji se nalazi na zubima, zatim se zubi peskiraju kako bi se uklonili pigmenti, a potom pomoću određenih gelova za izbeljivanje i tehnika zubi postaju belji.

Kada je beljenje zuba u pitanju, postoje dva različita načina beljenja zuba:

  • ordinacijsko izbeljivanje zuba
  • kućno izbeljivanje zuba

Ordinacijsko izbeljivanje je najefikasniji način beljenja zuba i rezultati su brže vidljivi – ceo proces traje od 30 do 60 minuta.

Sa druge strane, kućno izbeljivanje zuba se izvodi sa sličnim proizvodima znatno manjih koncentracija i samim tim proces traje duže. 

Izbeljivanjem zuba se može postići željena nijansa

Viniri (fasete) i luminiri

Fasete i luminiri vam mogu pružiti savršen set sjajnih zuba, što i jeste cilj Hollywood smile tretmana.

Viniri su veoma tanki komadi porcelana koji se koriste za pokrivanje prednje površine vaših zuba, pružajući dugotrajnije rešenje za one koji traže promenu. 

Luminiri su slični fasetama, ali se koriste u situacijama kada je položaj zuba pravilan. Luminiri su manje invazivni tretman – idealni za ljude koji imaju minimalne promene u svom osmehu. 

Oba tretmana nude brze rezultate koji se zadržavaju tokom vremena, i zbog toga su najčešće korišćeno rešenje za ispravljenje oblika i boje zuba. 

Keramičke fasete, tj viniri i luminiri su verovatno najkorišćeniji tretmani za dobijanje idealnog holivudskog osmeha

Zubne krunice – Navlake 

Krunice su odličan način za obnavljanje i zaštitu veoma oštećenih zuba koji ne zahtevaju vađenje, omogućavajući im da ostanu u vašim ustima godinama. 

One predstavljaju kapice u obliku zuba koje pokrivaju postojeće zube i daju im savršen oblik, veličinu i boju. 

Ova tehnika se primenjuje na izbrušene zube, a pošto se krunica debljine 2mm izrađuje u obliku prirodnog zuba, praktično se i ne primećuje razlika. 

Pored toga, postoje osnovna dva tipa krunica – metalokeramičke i bezmetalne krunice.

Bezmetalne krunice su u skoro svakom aspektu naprednije i estetski atraktivnije u odnosu na metalokeramičke. 

Ove keramičke krunice pružaju kvalitet i dugotrajnost, a razlika u odnosu na metalokeramičke je ta što se one ne izlivaju na metalnu osnovu, već su cele od keramike. 

Takođe i kod ove tehnike pacijent može da bira boju, s tim da je najblistavija i najbelja oličenje Hollywood smile tretmana.

Krunica ili navlaka je odličan način da se postojeći zub oblikuje da ima savršen oblik i veličinu

Zubni implanti i zubni mostovi

Ako pacijent želi Hollywood smile, ali mu nedostaje jedan ili više zuba, zubni implant može biti savršeno rešenje. 

Ova zamena od titanijuma za prirodni koren zuba deluje kao sidro u vašoj viličnoj kosti, a na koji se potom vezuje krunica.

Sa druge strane, zubni most je sofisticirano rešenje za poboljšanje vašeg osmeha kada vam nedostaje jedan ili više zuba. Može se pričvrstiti na postojeći prirodni zub, kao i na specijalno postavljen implantat.

Zubni implantati zamenjuju zube koji nedostaju, dok mostovi mogu zameniti jedan ili čak nekoliko izgubljenih zuba. 

Oba tretmana nude izdržljiv i prirodan izgled koji u velikoj meri oponaša vašu originalnu strukturu zuba, odnosno savršeno poboljšanje i estetski i funkcionalno celog vašeg osmeha. 

model zubnog implanta - implant zuba model
Zubni implant je odlično rešenje ukoliko je potrebno nadomestiti nedostatak jednog zuba kako bi osmeh bio besprekoran

Redovne kontrole

Hollywood smile tretman može pomoći da se poboljša samopouzdanje osobe i njen izgled.

Da bi se osigurala uspešna procedura Hollywood smile tretmana, neophodno je prvo obaviti dubinski stomatološki pregled. Ovo omogućava stomatolozima da u potpunosti procene zube pacijenta i stanje vilice, kao i opšte zdravlje.

Veoma su važne i pacijentove navike vezano za oralnu higijenu. Dobrom oralnom higijenom i pravilnim pranjem zuba, pacijent može znatno produžiti vek trajanja zubnim nadoknadama.

Ali nakon završenog tretmana, važno je da ne zaboravite da i dalje redovno posećujete stomatologa radi kontrola i praćenja stanja zuba. 

Tokom ovih poseta stomatolog može proveriti da li ima karijesa na zubima ili bolesti i upale desni kako bi se obezbedilo zdravlje usta uopšte. 

Dakle, ukoliko budete redovno posećivali stomatologa, uspećete da održite blistav osmeh i kompletno zdravlje usne duplje. 

Redovne stomatološke kontrole su ključ uspeha oralnog zdravlja

Da li Hollywood smile tretman boli?

Kada su u pitanju stomatološki tretmani, uglavnom većinu pacijenata interesuje da li su oni bolni i da li će biti bola u zubima nakon toga.

Kod Hollywood smile tretmana zavisi koju tehniku podrazumeva sam proces. Ako se radi o ugradnji vinira, poliranju ili izbeljivanju zuba, procedura je potpuno bezbolna. 

Jedino šta se može javiti jeste osetljivost desni nakon tretmana poliranja koja će svakako prestati nakon 24 do 48 sati od završenog tretmana.

Sa druge strane, ukoliko se radi o implantima, nakon ugradnje se može javiti bol koji se ublažava analgeticima. Sam postupak implantata je bezbolan jer se obavlja u lokalnoj anesteziji.

A ukoliko su krunice u pitanju, takođe se može javiti bol i nelagoda zbog brušenja zuba, ali i u tom slučaju se koriste analgetici koji će ublažiti bol. 

Hollywood smile tretman je skoro u potpunosti bezbolan

Zaključak

Stomatološki tretman Hollywood Smile je popularno rešenje za pacijente koji žele da dramatično poboljšaju izgled i funkciju svojih zuba. 

Ne samo da ova procedura može učiniti da vaši zubi izgledaju mnogo bolje, već vam može vratiti i samopouzdanje. Efekti Holivudskog osmeha su dugotrajni i zadovoljavajući, sa rezultatima koje ćete primetiti i vi i svi oko vas. 

Pošto postoje različite stomatološke ordinacije koje nude ovaj tretman, trebalo bi da odvojite neko vreme da pronađete pouzdanu i profesionalnu ordinaciju, kao što je MND Dental. 

Tu možete dobiti savršen osmeh uz pomoć naših profesionalnih i iskusnih stručnjaka specijalizovanih u raznim granama stomatologije.

Dakle, ukoliko i vi želite Hollywood smile, budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete svoj termin.

Srodni članci

Invisalign folije za ispravljanje zuba – Iskustva pacijenata
19. 03. 2024.
Ko je Slaven Došlo i kako je došao do “voditeljskog” osmeha?
01. 03. 2024.
zubne krunice sa minijaturnim krunicama na sebi
Krunice za Zube – Cene i Vrste
06. 11. 2023.
7 ključnih razlika između Invisalign i ostalih jeftinih folija
08. 09. 2023.
stomatolog drzi vita paletu boja zuba isprobavajuci ih na muskarcu u stolici
Prirodne boje zuba: Koje su i kako odabrati najbolju?
17. 07. 2023.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *