Disanje na usta kod dece – Uzroci, posledice i rešenje

17. 02. 2016.
6 minut(a)
disanje na usta kod deteta dok spava

Disanje na usta je loša navika koja može da bude prouzrokovana brojnim razlozima i koja se javlja i kod odraslih i kod dece.

Neki od njih su: 

  • opstrukcija nazalnih puteva, 
  • alergije, 
  • respiratorne infekcije, 
  • polipi u nosu i uvećane tonzile (krajnici), 
  • abnormalnosti u anatomskoj strukturi disajnih puteva (devijacija nosa).

Pa čak i kada se otklone uzroci koji su doveli do ovog problema, navika disanja na usta ostaje i treba je ispraviti.

Posebnu pažnju treba posvetiti ukoliko primetite disanje na usta kod dece jer ono može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem.

U nastavku saznajte zašto je ova navika toliko štetna, ali i koje su to najbolje metode za rešavanje ovog problema.

prikaz deteta dok spava i dise na usta

Uzroci disanja na usta

Disanje na usta je često stanje koje se može javiti iz različitih razloga. Najčešći uzroci ovog problema uključuju:

  • zapušen nos, 
  • alergije, 
  • hronične infekcije sinusa, 
  • devijaciju nosa, 
  • uvećanje krajnika ili treći krajnik (adenoidi).

Kada je nos zapušen, disanje na usta postaje neophodno, ali dugotrajna upotreba ove metode disanja može dovesti do sušenja i iritacije grla. 

Takođe, alergije mogu uzrokovati oticanje nosne membrane, što otežava disanje kroz nos, pa i u tom slučaju dolazi do disanja na usta. 

Hronične infekcije sinusa mogu takođe blokirati nosne prolaze, forsirajući osobu da diše na usta. 

Pored toga, devijacija nosa je stanje gde je pregrada između nosnih prolaza iskrivljena i može ometati normalno disanje. 

Čest problem kod dece je upravo uvećanje krajnika ili treći krajnik koji može dovesti do disanja na usta. 

Na kraju, važno je napomenuti da čak i kada se osnovni uzroci otklone, disanje na usta može ostati kao navika koju je potrebno svesno menjati. 

Posledice disanja na usta umesto na nos

Disanje na usta može imati brojne negativne posledice kao što su isušivanje desni i tkiva što dovodi do problema sa oralnim zdravljem, ali i mnogo ozbiljnije probleme o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Promena oblika lica usled disanja na usta (najčešće kod dece)

Disanje na usta može da dovede do promene oblika lica, ponekad sa vrlo ozbiljnim posledicama.

To je naročito izraženo kod dece u rastu, i ako se ne reaguje na vreme, javlja se poremećaj u razvoju lica i dentalnih lukova tačnije, dugo usko lice, gummy smile (povećana vidljivost desni u gornjoj vilici), upala desni i zbijeni zubi.

Spuštene oči i tamne mrlje ispod očiju

Spuštene oči mogu biti rezultat promena u strukturi lica koje se javljaju kao posledica disanja na usta. Kada osoba diše na usta, mišići oko očiju mogu postati napeti, što dovodi do opuštanja i spuštanja očnih kapaka.

Tamne mrlje ispod očiju, poznate i kao „podočnjaci„, takođe mogu biti povezane sa disanjem na usta tokom spavanja. 

Disanje na usta može dovesti do smanjenog dotoka kiseonika u telo, što može uzrokovati tamnjenje kože ispod očiju. Ovo se dešava zbog toga što nedostatak kiseonika može izazvati nakupljanje toksina u telu, što rezultira tamnim mrljama ispod očiju.

Važno je napomenuti da iako su ove posledice moguće, one nisu garantovane. Svaka osoba je jedinstvena i reaguje na disanje na usta na različite načine. 

Poremećen san i prekid u disanju

Studije su pokazale da kada dete diše na usta zbog opstrukcije gornjih disajnih puteva izaziva poremećaj spavanja i prekid u disanju.

Deca sa tim problemom imaju poteskoće u praćenju nastave, često su umorna, a može da dođe i do negativnih promena u ponašanju.

U nekim slučajevima to dovodi i do potpuno pogrešne dijagnoze – ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), a u stvari treba samo otkloniti prepreke koje blokiraju disajne puteve i omogućiti detetu da diše na nos, a ne na usta.

Disanje na usta tokom spavanja izaziva nepravilno držanje kičme

Disanje na usta tokom spavanja uzrokuje i promene u položaju kičme.

U cilju otvaranja disajnih puteva i omogućavanja nesmetanog protoka vazduha, glava se pomera u prednju poziciju, a ramena sležu na dole.

Do problema dolazi zato što je ovaj položaj veoma nepovoljan za kičmu.

Oralno zdravlje – Položaj zuba, suve usne, nepravilan zagrižaj

Na osnovu brojinh istraživanja je utvrđeno da disanje na usta može ozbiljno da utiče na razvoj skeleta lica, kao i okluziju zuba zbog nepravilne funkcije i položaja mišića usana, obraza i jezika.

Opušten položaj usana i pozicija jezika tokom disanja na usta izaziva probleme u ortodontskoj terapiji. Vreme potrebno za ispravljanje anomalija bravicama je tada duže, a veže su šanse za povraćaj prethodnog stanja posle skidanja ortodontskih aparata.

Pored toga, kada osoba diše na usta, vazduh koji prolazi direktno preko usana može isušiti osetljivu kožu, što dovodi do suvoće i pucanja usana.

Disanje na usta tokom spavanja može dovesti i do prednjeg otvorenog zagriza. Ovo je stanje gde gornji i donji zubi ne dolaze u kontakt kada su usta zatvorena. 

To može biti posledica disanja na usta, jer disanje na usta može uticati na položaj jezika, što zauzvrat može poremetiti položaj zuba.

Ostali loši efekti disanja na usta

Disanje na usta remeti prirodnu mehaniku naseg tela. Može da izazove probleme kao što su:

Do svih ovih poteškoća dolazi uglavnom zbog manjka kiseonika budući da se nedovoljna količina apsorbuje u krvotoku kada vazduh ulazi u organizam kroz usta.

Disanje na usta kod beba

Do šest meseci starosti, bebe prirodno i refleksno dišu isključivo na nos. To je zato što je disanje na nos fiziološki proces sa kojim se dete rađa. 

Ali, čak i najmanja sekrecija iz nosa može otežati disanje i ishranu i dovesti do toga da beba diše na usta. Tu može potencijalno nastati problem i ako je ova pojava dugoročna, trebalo bi da potražite mišljenje stručnjaka.

Zašto je disanje na nos, a ne na usta kod beba toliko važno? 

U nosu se vazduh čisti, vlaži, hladan se greje, a topao hladi. Ova uloga je presudna za zaštitu donjih disajnih puteva i pluća od potencijalnih infekcija i bolesti kod beba.

Kako prestati disati na usta?

Terapija za disanje na usta je sasvim moguća i daje veoma dobre rezultate tokom rasta i razvoja dece – ako se otkrije na vreme. 

Stomatolog može lako da uoči sve potrebne simptome, kao i otečene, odnosno uvećane tonzile (krajnike). U tom slučaju, specijalista za uho, grlo i nos treba hirurški da ih odstrani.

Ako je lice već dobilo uzan oblik, vreme je da se odmah počne sa MYOBRACE (miofunkcionalnom terapijom) koja ima za cilj da proširi vilice, ojača mišiće usana, obraza i jezika.

Miofunkcionalni terapeut će pomoći da uz odgovarajuće vežbe pacijent počne ponovo zdravo i pravilno da diše. Ako se problem prepozna u uzrastu od pet godina, njegovom eliminacijom sprečavaju se brojne ortodontske anomalije.

I zato, ako mislite da vaše dete ima neki problem sa disanjem, topla je preporuka da se odmah javite specijalisti koji će pružiti svu neophodnu pomoć.

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Vodič za roditelje: 5 BITNIH razloga zašto treba ispravljati krive mlečne zube
17. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *