Hrana za zdrave zube + 7 saveta da Vaši zubi budu zdravi

09. 10. 2015.
5 minut(a)

Nezdrava ishrana može biti glavni uzrok problema sa zubima i nastanka karijesa

Neka hrana više utiče na stvaranje plaka na zubima od druge, pa ukoliko želite zdrave zube, veoma je važno da i vaša ishrana bude dobra. 

Kada jedete hranu bogatu ugljenim hidratima, odnosno šećerima i skrobom, ne hranite samo sebe, već i bakterije zubnog plaka koje dovode do karijesa na zubima.

Zato će naš fokus u nastavku teksta biti hrana za zdrave zube, kao i saveti koje bi trebalo da primenjujete ukoliko želite da vaš osmeh bude savršen.

Hrana za zdrave zube uglavnom je biljnog porekla

Kako hrana utiče na stvaranje karijesa?

Karijes je infektivno progresivno oboljenje koje razara zubna tkiva.

U pojavi karijesa veliku ulogu igra vrsta hrane koja se konzumira, jer ona utiče na količinu stvorene kiseline u ustima.

Lepljiva hrana, testa, slatkiši i slatki napici se duže zadržavaju na zubima, pa tako naslage ostaju nataložene i onemogućavaju proces samočišćenja zuba.

Time su zubna tkiva duže vremena izložena kiselinama, što dovodi do nastanka karijesa, posebno kod dece manjeg uzrasta koja nisu redovna u održavanju oralne higijene.

Pored samog prisustva slobodnih šećera u hrani, značajno je u kojoj meri i koliko dugo se takve namirnice zadržavaju na površini zuba.

Postoje dobre i loše kombinacije hrane, pa ukoliko prilagodite navike nekim boljim opcijama ishrane, smanjićete mogućnost pojave karijesa na zubima, a samim tim će i vaš organizam biti zdraviji. 

Kako znati koja je hrana za zdrave zube?

Dobra kombinacija hrane ili hrana koja čini zube zdravijim i jačim, je uglavnom u vidu osnovnih namirnica koje bi trebalo svakodnevno konzumirati. Neke od njih su sledeće:

Mlečni proizvodi – Mleko, jogurt, kao i sir su odlični izvori kazeina i nisko kiseli proizvodi, što znači da ne oštećuju zubnu gleđ. Uz kalcijum i fosfor koji sadrže odlično utiču na jačanje zuba.

Voće i povrće – Vitamini koji se nalaze u voću i povrću su neophodni za formiranje zubne gleđi, a mnogi od njih pomažu u čišćenju desni zbog toga što zahtevaju intenzivnije žvakanje.

Proteini životinjskog porekla – Pored toga što sadrže proteine, govedina, piletina, ćuretina, jaja, a pogotovo masnije ribe, sadrže fosfor koji je, zajedno sa kalcijumom, jedan od najvažnijih minerala koji jačaju zube, pa je zato redovna konzumacija ovih namirnica odlilčna.

Voda – Ona ispira usta i pomaže u proizvodnji pljuvačke koja deponuje esencijalne minerale u zube. Takođe, voda ispira zaostale čestice hrane sa zuba i time smanjuje mogućnost nastanka karijesa.

Zdrava hrana uvek izgleda čisto i potpuno prirodno

Namirnice koje su najveći neprijatelj zuba

Hrana koja je najveći neprijatelj zuba je najčešće ona koja se zavlači na nepristupačna mesta koja se teško čiste, kao što su međuzubni prostori ili zadnji zubi do kojih je teže doći bez obzira koju četkicu za zube koristite.

Užine i grickanja između obroka bi trebalo izbegavati, jer oni dovode do neprestanih oscilacija kiselosti u ustima, što pravi idealne uslove za nastanak karijesa, kvara ili bola u zubima.

Lepljiva hrana je mnogo opasnija od lako ispirljive, čak i ako je ona bogatija u šećerima, pa mekane bombone, karamele, hleb, testa, slatkiši i slične namirnice mogu biti jedni od najvećih neprijatelja vaših zuba.

Naravno, to ne znači da ovu vrstu hrane i napitaka ne treba nikada da konzumirate, iako je ona generalno štetna po ceo vaš organizam. 

Nezdrava hrana je neverovatno ukusna, ali jako štetna

Sa redovnom i pravilnom oralnom higijenom možete sprečiti nastanak karijesa, iako ponekad konzumirate ove namirnice. 

7 saveta da vaši zubi budu zdravi

Posle priče o hrani za zdrave zube i onoj manje zdravoj, došli smo do saveta koje bi trebalo da primenjujete ukoliko želite da vaš osmeh bude lep i zdrav. 

Predstavljamo vam 7 saveta kako da vaši zubi budu zdravi:

1. Obavezno jednom do dva puta godišnje posetite svog stomatologa.

2. Preporučljivo je sačekati sa pranjem zuba neposredno nakon jela, tek nakon 10-15 minuta, kada se pH neutrališe, odnosno približi blago kiseloj do neutralnoj, treba detaljno oprati zube. Nakon pranja zuba, koristite konac za zube kako biste došli do onih delova koje četkica ne može da dohvati.

3. Jedite zdravu hranu, izbegavajte slatke i slane grickalice i gazirana i druga slatka pića koja mogu dovesti do problema poput upale desni ili karijesa.

4. Uvrstite u ishranu više zelenog lisnatog povrća – kupus, blitvu, spanać i sl. Ono pomaže da imate snažne kosti i zube jer sadrže visok nivo kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Takođe, lisnato povrće neće podići nivo šećera u krvi kao voće i neke druge vrste povrća.

Zeleno povrće je oduvek bilo sinonim za zdravlje

5. Voće koristite u pažljivim količinama i neka obavezno bude zrelo. Nezrelo voće ima više kiseline u sebi, i to može da ošteti gleđ zuba.

6. Izbegavajte visoko pigmentisanu hranu. Voće i povrće sa jakim pigmentom, recimo kupine i cvekla, mogu privremeno da vam oboje zube.

7. Neka vam hrana koju jedete sadrži pored kalcijuma i vitamin D, koji potpomaže apsorpciju kalcijuma.

Zaključak

Sticanje navike zdrave ishrane je važno započeti još u ranom detinjstvu, kako bi prvenstveno deca bila zdrava, a potom i njihovi zubi.

Zdrava, izbalasirana ishrana, bogata vitaminima, bez dodanih šećera i sa puno vode, obezbjeđuje zdravlje kako cijelog organizma, tako i tvrdih i mekih tkiva usne duplje.

Ako sledite savete koje smo naveli ranije u tekstu, smanjićete mogućnost nastajanja karijesa na vašim zubima. 

Redovna kontrola je takođe veoma bitna, pa ukoliko tražite stručnog stomatologa koji će se pobrinuti da vaš osmeh bude savršen, kontaktirajte nas!

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.
devojka pokazuje da ima fiksnu protezu na zubima
5 Stvari Koje Možete Očekivati Tokom Nošenja Fiksne Proteze
05. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama