👨‍🎓 U toku je popust od 15% na sve vrste Fiksnih proteza za sve studente 👨‍🎓

Zašto se javlja zadah iz usta?

16. 09. 2015.
3 minut(a)

Zadah iz usta ili stručno nazvan „halitosis“ je vrlo čest problem i pogađa mnoge ljude. Prva asocijacija je na lošu oralnu higijenu ali stvarna slika je da može imati mnogobrojne uzročnike.

Uzročnici zadaha iz usta se najpre dele na:

  • patološke uzročnike i
  • fiziološke uzročnike.

Usled promene hormonalnog statusa, moguće je da se zadah iz usta pojavi u toku trudnoće ili perioda menstruacije. Takođe, zbog suvoće ustiju i smanjenog lučenja pljuvačnih žlezda u menopauzi, može se pojaviti neprijatni zadah.

Ove elemente ne možemo promeniti, već ih jednostavno, možemo zamaskirati određenim preparatima. U ustima normalno postoje bakterije koje čine poželjnu mikrofloru.

Zadah je najčešće izazvan prisustvom anaerovnim bakterija u usnoj duplji. Njima pogoduje sredina za razmnožavanje i kada se nagomilaju naslage između zuba i to je jedan od razloga insistiranja stomatologa na uporedi konca za čišćenje bar jednom dnevno.

Normalan proces bakterija je razgradnja naslaga i oslobađanja jedinjenja poput azota i sumpora. Neretko su uzročnici zadaha i gangrene zuba i razne infekcija grla.

Kako hrana utiče na razvoj zadaha iz usta?

Pojedine vrste hrane mogu kroz pluća da ispuštaju neugodan miris nakon konzumacije. Takvi primeri su luk i recimo kupus.

Kada nam u hrani preovladava masna i hrana bogata proteinima, njihova razgradnja u crevima je moguć uzročnik zadaha. Zato je bitno hraniti se zdravo i konzumirati hranu pretežno biljnog porekla.

Za razmnožavanje i aktivnost rada bakterija u ustima je od presudnog značaja pH vrednost u ustima. Hrana sa nižim pH indeksom potpomaže i ubrzava razgradnju naslaga i podstiče novi rast bakterijske flore.

Medikamenti i oboljenja

Kod dugotrajne upotrebe antibiotika se neprijatni zadah iz usta javlja kao produkt poremećene mikroflore u ustima i crevima.

Jezik može dobiti dublje brazde i pogodovati za razmnožavanje bakterija.

Oboljenja poput dijabetisa, gingivitisa ili bolesti jetre i bubrega mogu uticati na zadah iz usta.

Zadah iz usta – uzroci i saveti za otklanjanje

Loše održavnje zubne proteze ne samo da prouzrokuje neprijatni miris već i pogubno deluje na čitav niz procesa u telu.

Uloga pljuvačke u stvaranju zadaha

Prisustvo pljuvačke omogućava svojevrsno samočišćenje usta obzirom da je ona bogata kiseonikom i onemogućava razmnožavanje i razvoj anaerobnih bakterija.

Bilo koje stanje koje dovede do smanjenog lučenja pljuvačnih žlezdi pogoduje stvaranju bakterijske flore u ustima.

Jutarnji zadah je upravo posledica smanjenog lučenja pljuvačke tokom noći.

Svi stadijumi tela koji dovode do dehidratacije (lekovi, atmosferske prilike…) smanjuju količine pljuvačke i na taj način su direktno odgovorni za zadah iz usta.

Alkohol i cigarete (e-cigarete takođe) isušuju usta takođe, pa pored svog karakterističnom mirisa donose nam i niz ostalih neprijatnosti.

Kako se rešiti zadaha iz usta?

Osnova je otkriti uzročnika ove neprijatne pojave. Nije dovoljno samo maskiranje i prikrivanje stanja vodom za ispiranje ili žvakama.

Najjednostavnije je okloniti uzrok ako je on izazvan lošom higijenom.

Skidanje plaka i kamenca bi trebalo da u mnogome pomogne u smanjivanju količine bakterija. Lečenje parodontalnih džepova smanjuje izvor hrane bakterijama.

Potrudite se da izbegavate paste koje sadrže jedinjenja natrijum-sulfata jer je on jedan od uzročnika isušivanja pljuvačke. Kada su uzročnici sistemske bolesti, jedino kompletno lečenje istih može dovesti do poboljšanja stanja.

Na kraju, jedan jako bitan savet, nikada ne preskačite doručak. Jutarnja glad zna da izazove loše mirise iz želudca i creva i na taj način stvori karakterističan zadah. Obavezno pijte dovoljno tečnosti u toku dana!

Srodni članci

invisalign folije
7 ključnih razlika između Invisalign i ostalih jeftinih folija
08. 09. 2023.
mlada devojka sa osmehom na licu drzi crvenu papriku bogatu vitaminom c u ruci
Najvažniji minerali i vitamini za zdrave zube
24. 08. 2023.
devojka sa bolnom grimasom se drzi za obraz
Osetljivost zuba – Vrste, uzroci, lečenje
21. 08. 2023.
covek u zutoj dukserici kija drzi alergeno cvece i kija zbog alergije
Kako alergije utiču na oralno zdravlje?
31. 07. 2023.
stomatolog drzi vita paletu boja zuba isprobavajuci ih na muskarcu u stolici
Prirodne boje zuba: Koje su i kako odabrati najbolju?
17. 07. 2023.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama