7 Razloga za Bol u Desnima – Uzroci i Lečenje

14. 03. 2023.
8 minut(a)
crno bela fotografija devojke sa bolnom grimasom koja ima bol u desnima naznačen crvenom bojom

Bol u desnima je nažalost uobičajen problem koji može varirati – od kratkotrajnog i iritantnog do potpuno nepodnošljivog i dugotrajnog bola. 

Ukoliko su desni veoma osetljive i bol je sve učestaliji, od suštinskog značaja je što pre postavljanje prave dijagnoze i načina lečenja.

Zbog toga danas govorimo o ovom stomatološkom problemu, ali i o najčešćim uzrocima i mogućim načinima lečenja.

Bez obzira da li vas bol u desnima muči od detinjstva ili se pojavio nedavno zbog promena u načinu života ili hormonalnih promena, nadamo se da će vam ovaj blog pomoći da rešite svoj problem.

U nekim slučajevima, bol u desnima može biti toliko jak da nije moguće spavati

Uzroci za nastajanje bola u desnima

Kada je u pitanju bol u desnima, postoji nekoliko uobičajenih uzroka, a to su:

  1. Bolesti zuba i desni (gingivitis, parodontopatija, perikoronitis, fistule, itd)
  2. Agresivno čišćenje i pranje zuba
  3. Neadekvatne krunice ili mostovi
  4. Hormonski disbalans
  5. Fizičke povrede
  6. Bruksizam (škripanje zubima)
  7. Virusne i bakterijske infekcije 

1. Bol u desnima kao simptom bolesti zuba i desni

Bol u desnima je često prikriveni simptom razvoja bolesti zuba i desni, poput gingivitisa ili parodontalnih džepova koji zahtevaju posebno lečenje.

Takva upala dolazi od neadekvatne higijene, nestručnih plombi, protetskog rada, ili od traumatskog kontakta između naših zuba. 

Ako se ne leči i ako ovaj proces traje dovoljno dugo, bakterije se nakupljaju u našim ustima i izazivaju mnoge probleme u usnoj duplji, pritom pružajući pulsirajuću bol koji izvire iz desni.

Sa druge strane, uzroci bola u desnima mogu biti i perikoronitis i fistule. Perikoronitis je upala desni oko delimično izraslog umnjaka koji, ako se ne leči, može izazvati puno problema i najčešće rezultira hirurškim vađenjem konkretnog umnjaka.

Lakše je nego što mislite da se razvije sa lošom oralnom higijenom koja dozvoljava česticama hrane da se zadržavaju na mestima na kojima ne bi trebalo da budu. 

Dok umnjaci mogu predstavljati problem, drugi izvor neugodnosti može biti povezan sa prisustvom fistule. Fistula na desnima (parulus) je izlazna tačka na zubnom mesu za dreniranje zuba koji je pod apscesom. 

Bolovi u desnima mogu biti prvi indikator mnogo složenijih oralnih problema i bolesti

2. Agresivno čišćenje zuba

Stvaranje zdravih oralnih navika je od suštinskog značaja da bi se obezbedilo dugoročno blagostanje i zdravlje. Još bitnije je da se te navike, poput pranja zuba, rade pravilno.

Nije retkost da ljudi, misleći da će bolje oprati i izbeleti zube, koriste grube četkice i nagle pokrete koji mogu oštetiti desni i izazvati bol.

Takođe je isti slučaj i sa koncem za zube koji može iziritirati desni i izazvati krvarenje ukoliko se ne koristi pravilno. Više o koncu za zube i kako se pravilno koristi saznajte ovde.

Ova nelagodnost u početku ima tendenciju da bude privremena, ali ako se preterano agresivno četkanje nastavi, desni počinju da se povlače, što ih čini veoma osetljivim na temperaturu (toplu i hladnu hranu) ili šećere.

Zbog toga su često dobar izbor električne četkice za zube sa regulatorom pritiska koji zvukom ili vibracijom jasno daju do znanju korisniku da previše jako pritiska zube i desni.

Jako pranje zuba nije isto što i dobro pranje zuba jer može doći do povreda desni i dentina

3. Neadekvatne krunice ili mostovi

Nažalost, čest uzrok bolova u desni su neadekvatne krunice ili zubni mostovi. 

Ukoliko se mostovi ne urade dobro, to znači da se neće ni uklopiti lepo u vilicu, a onda se bakterije mogu nakupiti oko i ispod njih, što dovodi do bolne upale desni i na kraju parodontalnih problema. 

Zbog toga je važno da izaberete pouzdanu i profesionalnu stomatološku ordinaciju i često odlazite na redovne kontrole. 

4. Hormonski disbalansi

Još jedan uzrok bola u desnima mogu biti hormonske promene kao što su menopauza, trudnoća, dijabetes i druga stanja koja izazivaju hormonski disbalans.

U tim periodima kada dođe do značajnih promena u našem hormonskom statusu, važno je da se dodatno brinemo o svom oralnom zdravlju. 

Najjednostavnija radnja je jednostavno održavanje dobre oralne higijene – redovno pranje zuba, korišćenje konca i tečnosti za ispiranje će smanjiti mogućnost pojavljivanja problema na zubima i desnima. 

Takođe, zdrava ishrana može značajno doprineti zdravlju usne duplje, ali i celog organizma.

Oralno zdravlje se može narušiti i raznim medikamentima

5. Fizičke povrede 

Bol u zubima ili desnima može nastati i ukoliko dođe do njihove fizičke povrede. U današnje vreme društvenih mreža i pojavom raznih “čelendža“ na njima, zubi i desni su u velikoj opasnosti da budu oštećeni.

Mehanička povreda izazvana nečim svakodnevnim kao što je hrana, ili plastični predmeti, čačkalice i slično, mogu nepažnjom izazvati određeni nivo bola ili nelagodnosti. 

Takođe, četkice za zube se često zanemaruju kada su u pitanju potencijalni predmeti koji mogu da izazovu povrede, ali četkica sa previše oštrim vlaknima može dovesti do otoka i neprijatnosti ako dođe u grubi kontakt sa desnima

6. Bruksizam kao uzrok bola u desnima

Bruksizam (škripanje zubima) jeste nesvesna ali i veoma loša navika koju treba što pre rešiti.

Neki od simptoma koji se često javljaju kod bruksizma su napetost u mišićima vilice i bol u desnima i zubma kao posledica jakog pritiska.

Ne samo da to dovodi do nelagodnosti u vašoj vilici i zubima, već i pritisak koji vrši na vaše desni može izazvati ozbiljan i jak bol

Uz različite tretmane i savete, moguće je otarasiti se ove loše navike.

Za razliku od dnevnog bruksizma, stiskanje ili škripanje zubima tokom spavanja je radnja koju nije moguće kontrolisati. Međutim, uz savete stomatologa i štitnik za zube, moguće je svesti štetne efekte na minimum.

Škripanje zubima ili bruksizam je veoma loša navika koja može izazvati velike probleme u usnoj duplji

7. Virusne i bakterijske infekcije organizma

Poslednje na našoj listi uzroka bola u desnima su različite virusne i bakterijske infekcije koje izazivaju osećaj pulsiranja.

Virusna infekcija poput virusa gripa ili virusa herpesa može izazvati upalu desni i bol. Dok bakterijske infekcije, poput gingivitisa, takođe mogu dovesti do bola u desnima.

Dakle, nemojte se začuditi ako osetite bol u desnima ukoliko ste imali neku virusnu ili bakterijsku infekciju.

Osetljivost desni tokom prehlade je uobičajena i normalna pojava koju svakako treba pogledati stručno lice

Kako ublažiti bol u desnima?

Ukoliko se pitate kako ublažiti bol u desnima, svakako najbolja opcija je konsultacija sa stomatologom i pregled, ali postoji i nekoliko metoda kojima možete pokušati da privremeno ublažite bol.

Na primer, prelazak na mekšu četkicu za zube i smanjenje pritiska na desni prilikom pranja zuba može pomoći da smanjite bol kada su upaljene i bolne desni u pitanju.

Sa druge strane, ukoliko tražite prirodan lek za bol u desnima, ispiranje usta čajem od žalfije ili kamilice može delovati umirujuće.

Takođe, danas postoje i mnogi preparati na bazi hijaluronske kiseline kojima možete masirati desni i tako ublažiti bol. 

Međutim, ako nijedna od ovih metoda ne pruži olakšanje u roku od nekoliko dana, najbolje je odmah kontaktirati svog stomatologa.

Čaj od kamilice i žalfije mogu da pomognu da se bol ublaži, ali ne i da se ukloni

Najbolji lek za bol u desnima – Odlazak kod stomatologa

Čekanje i nadanje da će problem nestati sam od sebe nije najbolja opcija, jer se to neće desiti. 

Zbog toga uradite ono što je najbolje za vas, a to je odlazak kod stomatologa, koji će proceniti problem i dati vam najbolji mogući savet za njegovo rešavanje. 

Posetom profesionalnog stomatologa dobićete stručno mišljenje i prilagođeni plan lečenja koji će vam pomoći da ublažite bol i vratite se u normalu što je pre moguće.

A takođe, u nekim slučajevima možete otkriti osnovne probleme pre nego što oni izazovu nove probleme.

Dakle, definitivno najbolji lek za bol u desnima će vam pružiti vaš iskusni stomatolog.

Jedini pravi lek za bol u desnima jeste kvalifikovano osoblje i stomatološka ordinacija poput MND Dental

Zaključak

Na kraju, možemo ustanoviti da bol u desnima može biti uzrokovan mnogim različitim faktorima, a takođe je važno da ga se brzo rešite kako biste osigurali zdravlje desni i celokupne usne duplje. 

Redovno i pravilno održavanje oralne higijene je neophodno, a trebalo bi da budete oprezni i sa jačinom četkice i konca za zube i načinom njihovog korišćenja.

Takođe smo došli do zaključka da je najbolji lek za bol u desnima stomatološki pregled na kom će se ustanoviti uzrok i način rešavanja problema.

Pored toga je važno i da odaberete dobru stomatološku ordinaciju jer jedini način da se ustanovi problem i donese pravo rešenje jeste profesionalni stomatolog koji zna šta treba da radi. 

Ukoliko želite zdrav i blistav osmeh, bez bolova u desnima ili usnoj duplji, naš tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom vam stoji na raspolaganju u svakom trenutku.

Zato ne oklevajte da nas kontaktirate i zakažete svoj termin.

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
mladi par pere zube zajedno stavljajuci fokus na oralnu higijenu
Oralna higijena žena i muškaraca: Zašto žene imaju “lošije zube”?
20. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *