Oralna higijena žena i muškaraca: Zašto žene imaju “lošije zube”?

20. 03. 2024.
7 minut(a)
mladi par pere zube zajedno stavljajuci fokus na oralnu higijenu

Iako žene neuporedivo više vode računa o oralnoj higijeni, istraživanja pokazuju paradoks – njihovi zubi su često u lošijem stanju i skloniji su brojnim oralnim problemima.

Ovaj fenomen ne može se objasniti samo navikama u održavanju higijene, već se krije dublje, u samoj biologiji i fiziologiji ženskog tela. 

Hormoni igraju ključnu ulogu u ovom kontekstu, oni utiču na pH vrednost pljuvačke koja postaje „kiselija“, što stvara povoljan ambijent za razvoj karijesa i drugih oralnih problema.

U nastavku bloga objašnjavamo koja je razlika između oralne higijene kod žena i muškaraca i zbog čega žene često imaju većih problema sa zubima. 

Žene po prirodi obraćaju više pažnje od muškaraca na estetiku i higijenu.

„Biološka nepravda“

Istraživanje tržišnog instituta YouGov otkriva da je za 74% žena dentalna nega i oralna higijena važna, dok je za muškarce taj procenat znatno manji – svega 59%. 

Žene vode zdraviji način života, manje puše i piju, više vežbaju te češće dolaze na preventivne preglede i posvećuju više pažnje i vremena na negu svojih zuba. 

Međutim, uprkos ovoj predanosti, ženski zubi često su u gorem stanju u poređenju sa muškarcima.

U mnogim aspektima zdravlja, žene pokazuju veću otpornost: ženske bebe ređe oboljevaju, a i generalno žene pate od hroničnih bolesti upola manje u odnosu na muškarce. 

Ipak, kada je reč o dentalnom zdravlju, žene se suočavaju sa „biološkom nepravdom“ koja ih stavlja u nepovoljniji položaj. 

Iako ovaj problem nije dugo bio u fokusu naučnika i stomatologa, više od 50 međunarodnih studija tokom poslednjih 30 godina ukazuje na ovaj jaz između polova. 

Jedna od ključnih bioloških razlika koja doprinosi ovom fenomenu je činjenica da žene izlučuju manje pljuvačke od muškaraca, što direktno utiče na održavanje oralnog zdravlja.

Pljuvačka je jedan glavnih regulatora oralnog zdravlja i manja količina pljuvačke utiče nepovoljno na zdravlje zuba i usta.

Hormoni u pubertetu i česte fluktuacije

Pubertet predstavlja važan period razvoja kod mladih osoba, ali sa sobom donosi i izazove, posebno kada je u pitanju oralno zdravlje kod devojaka

Hormonalne promene koje prate ovaj period života imaju značajan uticaj na dentalno zdravlje. Već u dobi od 14 do 15 godina, devojke počinju da zaostaju za svojim vršnjacima muškog pola u pogledu oralnog zdravlja. 

Ključni faktor u ovom fenomenu jeste hormonalni balans, koji direktno utiče na stanje zuba već od perioda nicanja stalnih zuba. 

Kod žena, promene u sastavu pljuvačke tokom puberteta, izazvane hormonalnim fluktuacijama, dovode do toga da efekat zaštite od karijesa bude manji nego kod muškaraca. 

Na taj način, zubi kod žena su duže izloženi okruženju koje pogoduje nastanku karijesa.

Zbog puberteta mnoge mlade devojke imaju problema sa zubima, što utiče na njihovo samopouzdanje.

PH vrednost pljuvačke

Normalna pH vrednost pljuvačke kreće se od 7.2 do 7.5, ali varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući ishranu, način života i, naravno, hormonalne promene. 

Tokom puberteta, trudnoće, menstrualnog ciklusa i menopauze, žene doživljavaju fluktuacije u hormonalnom balansu koje mogu uticati na smanjenje pH vrednosti u ustima, čineći oralno okruženje kiselijim. 

Ovo kiselo okruženje može pogodovati razvoju karijesa i drugih dentalnih problema jer kiselost loše utiče na zubnu gleđ i promoviše rast bakterija. 

Stoga je za žene posebno važno da redovno prate pH vrednost pljuvačke i preduzimaju korake ka njenom balansiranju, kao što su pravilna ishrana bogata alkalnim namirnicama, adekvatna oralna higijena i redovne posete stomatologu. 

Kako izmeriti pH vrednost pljuvačke?

Proces je jednostavan i može se obaviti kod kuće uz pomoć test trakica koje se lako mogu nabaviti. Da biste izmerili pH vrednost svoje pljuvačke, sledite ovaj postupak: 

  1. Progutajte da biste očistili usta od prethodno nakupljene pljuvačke. 
  2. Zatim, ponovo sakupite malo pljuvačke u ustima i to ponovite ukupno tri puta.
  3. Nakon trećeg puta, ispljunite pljuvačku u čistu kašiku. 
  4. Umočite test traku u pljuvačku, otresite višak i odmah pročitajte rezultat. 
Merenjem pH vrednosti pljuvačke tokom vremena možete znati da li je upravo kiselija pljuvačka razlog lošijih zuba.

Važno je napomenuti da se pH vrednost pljuvačke koju ste prvi put ispljunuli može razlikovati od one koju ste ispljunuli treći put, često za nekoliko desetina jedinica pH vrednosti. 

Ovaj test je najbolje uraditi na početku dana, pre konzumiranja bilo kakve hrane ili pića, kako biste dobili osnovnu, „normalnu“ pH vrednost vaše pljuvačke. 

Rezultate koje ste zabeležili čuvajte i upoređujte ih sa merenjima koja ćete obavljati u narednim danima. 

Oralna higijena u trudnoći

Oralna higijena kod žena tokom trudnoće ne bi trebalo da bude samo redovan deo rutine svake buduće majke, već i aspekt brige o njenom opštem zdravlju i dobrobiti deteta. 

Hormonske promene koje prate trudnoću, posebno povećanje nivoa progesterona i estrogena, mogu imati značajan uticaj na oralno zdravlje. 

Receptori za ove hormone nalaze se u desnima, što znači da hormonalne fluktuacije mogu direktno uticati na oralno okruženje, često dovodeći do neželjenih promena kao što je gingivitis ili čak parodontoza. 

Osim toga, mnoga iskustva govore da svaka trudnoća može „koštati“ jedan zub, nezavisno od psihosocijalnih faktora ili dentalne nege, ukazujući na smanjenu imunološku odbranu i povećanu sklonost ka upalama.

Zbog svih ovih rizika, oralna higijena u trudnoći postaje prioritet. Planiranje preventivnih poseta stomatologu pre trudnoće i tokom nje može pomoći u identifikovanju i lečenju potencijalnih problema pre nego što postanu ozbiljni. 

Takođe, studija Međunarodnog udruženja za dentalna istraživanja u Vašingtonu pokazuje da zdravo oralno stanje može imati pozitivan uticaj na ishod trudnoće, smanjujući rizik od prevremenog porođaja. 

Trudnice moraju biti dodatno obazrive oko održavanja oralne higijene.

Menopauza 

Menopauza predstavlja značajnu prekretnicu ne samo u fiziološkom, već i u dentalnom zdravlju žena. 

Hormonske promene koje se događaju tokom ovog perioda imaju dubok uticaj na oralno zdravlje zbog prisustva hormonskih receptora u desnima. Ovo može dovesti do površinskih upala desni koje ugrožavaju zdravlje usta. 

Nakon 40. godine, parodontoza postaje glavni uzrok gubitka zuba, ali primenom adekvatne dentalne terapije čak i zubi koji su prethodno bili u lošem stanju mogu biti ojačani. 

Ipak, menopauza ostaje kritičan period za očuvanje oralnog zdravlja žena.

Smanjenje nivoa hormona nakon menopauze negativno utiče na kosti, uključujući i one koje podržavaju zube. 

Suvoća usta, koja je takođe posledica ovih hormonalnih promena, smanjuje prirodnu zaštitnu funkciju pljuvačke, čime se povećava rizik od razvoja karijesa

Stoga je važno da žene tokom i nakon menopauze posvećuju posebnu pažnju oralnoj higijeni i redovno posećuju stomatologa kako bi sačuvale svoje oralno zdravlje i generalno blagostanje.

Žene u srednjim godinama će verovatno imati više poseta stomatologu nego ranije.

Zaključak

Važno je naglasiti da, bez obzira na pol, odgovarajuća oralna higijena i redovne posete stomatologu su ključne za očuvanje oralnog zdravlja. 

Pravilna briga o zubima i desnima ne samo da sprečava razvoj karijesa i bolesti desni, već i doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti.

U MND Dental ordinaciji, razumemo jedinstvene izazove sa kojima se suočavaju i muškarci i žene kada je reč o oralnom zdravlju. 

Naš tim stručnjaka je posvećen pružanju personalizovane nege koja odgovara specifičnim potrebama svakog pojedinca. 

Zato, bilo da vam je potrebna rutinska kontrola, stomatološki tretman ili saveti o najboljim praksama oralne higijene, budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete svoj termin.

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.
model vilične kosti
Nadogradnja kosti vilice: Cena, Iskustva i Postupak
15. 02. 2024.
namrgođena devojka nosi fiksnu protezu na zubima
3 Glavna Uzroka Krivih Zuba i Kako ih Ispraviti na Prirodan Način
05. 02. 2024.
trudnica sedi u stomatoloskoj ordinaciji
Da li je Vađenje Zuba u Trudnoći Rizično?
02. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *