Da li je Vađenje Zuba u Trudnoći Rizično?

02. 02. 2024.
8 minut(a)
trudnica sedi u stomatoloskoj ordinaciji

Trudnoća je stanje koje donosi mnoge promene i niz izazova za žene, uključujući i oralno zdravlje. 

Hormonske promene koje se dešavaju tokom trudnoće mogu povećati šanse za razvoj bolesti desni ili propadanje zuba, pa se često provlači i pitanje: Da li je vađenje zuba u trudnoći rizično za trudnice i bebu?

Odgovor na ovo pitanje je – ne, uglavnom nije rizično. Ako se tokom trudnoće utvrdi da je zub spreman za vađenje, ne bi trebalo odlagati ovu intervenciju. Ustvari, upravo odlaganje može dovesti do komplikacija.

U nastavku otkrivamo zašto je tema “vađenje zuba u trudnoći” toliko važna i kako ovo stanje generalno može uticati na zdravlje usta, desni i zuba.

Uticaj trudnoće na oralno zdravlje

Trudnoća je period kada se telo žene menja na mnogo načina, a jedan od aspekata koji se često zanemaruje je oralno zdravlje. 

Hormonalne promene koje se dešavaju tokom trudnoće mogu imati značajan uticaj na zdravlje usne duplje. Ove promene mogu izazvati povećanu osetljivost desni, što može rezultirati krvarenjem i oticanjem. 

Takođe, trudnoća može povećati rizik od razvoja gingivitisa i parodontitisa, oboljenja desni koja mogu dovesti do gubitka zuba ako se ne leče. 

Dodatno, jutarnja mučnina i povraćanje, koji su česti simptomi trudnoće, mogu erodirati gleđ zuba zbog stalne izloženosti kiselini.

Stoga, posebna pažnja na oralno zdravlje tokom trudnoće nije samo preporučljiva, već i neophodna.

Jako je bitno zdravo se hraniti tokom trudnoće, ne samo zbog bebe, već i zbog oralnog zdravlja.

Evo nekoliko situacija za koje pacijentkinje misle da mogu da se dese sa zubima u trudnoći:

 • Ispadanje zuba 
 • Upala desni 
 • Krivljenje zuba
 • Bolovi u zubima

Ali, šta je od toga zaista tačno? Hajde da pogledamo.

Ispadanje zuba u trudnoći – Mit ili istina?

Ovo je jedan od najvećih mitova kada je u pitanju tema zubi u trudnoći. Dakle, ne, nije istina da zubi ispadaju u trudnoći.

Tokom drugog stanja zubi se ne menjaju, odnosno njihova struktura je potpuno ista i to što je nastupila trudnoća uopšte ne utiče na zdravlje zuba. 

Trudnoća može dovesti do određenih promena u oralnom zdravlju zbog hormonalnih disbalansa, uključujući povećanu osetljivost i upalu desni, ali ne uzrokuje direktno ispadanje zuba. 

Međutim, nepravilna oralna higijena tokom trudnoće može dovesti do problema kao što su karijes ili bolesti desni, koji mogu rezultirati gubitkom zuba ako se ne leče.

Ispadanje zuba u trudnoći je mit i dokle god vodite računa o oralnoj higijeni, nemate razloga da brinete o tome.

Upala desni u trudnoći

Gingivitis ili upala desni u trudnoći je česta pojava koja se javlja kod mnogih žena. 

Hormonalne promene koje se dešavaju tokom trudnoće mogu prouzrokovati osetljivost i uvećanje desni nakon koje sledi upala i krvarenje desni. 

Ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnijih problema kao što je parodontoza (ozbiljan oblik upale desni koji dovodi do gubitka zuba). 

Ključ za sprečavanje i lečenje upale desni u trudnoći je redovna i temeljna oralna higijena, koja uključuje pranje zuba dva puta dnevno, upotrebu konca i redovne posete stomatologu.

Upalu desni je najlakše dijagnostikovati ukoliko postoji jako crvenilo i otečenost (slika levo), dok kod normalnog stanja, desni imaju rozikastu boju (slika desno).

Krivljenje zuba u trudnoći

Određeni procenat žena je prijavio da su uočile promenu na svom osmehu, odnosno da im se zubi pomeraju tokom trudnoće, a rendgenski snimci su to potvrdili.

Ligamenti i kosti u ustima mogu privremeno da olabave tokom trudnoće, što dovodi do blagog pomeranja zuba.

U nekim slučajevima su zubi postali iskrivljeniji, a u drugim slučajevima pomeranje tokom trudnoće dovelo je do korekcije iskrivljenih zuba. 

Za žene koje nose fiksnu protezu, proces pomeranja zuba u bolji položaj je ubrzan, jer su za to vreme savitljiviji, odnosno lakše se kreću kroz kost.

Ova pojava ne izaziva gubitak zuba, ali može biti alarmantna, jer postoje druga stanja koja takođe dovode do labavih, a potom i krivih zuba

Stoga je najbolje da se u ovakvim slučajevima posavetujete sa stomatologom i proverite razlog pomeranja.

Ukoliko dođe do krivljenja zuba tokom trudnoće, olakšavajuća okolnost je to što se brže mogu i ispraviti.

Bolovi u zubima tokom drugog stanja

Bol u zubima je česta pojava tokom trudnoće, a posebno se javlja tokom drugog tromesečja. 

Hormonalne promene koje se dešavaju u telu mogu povećati osetljivost desni, što može dovesti do nelagodnosti i bola u zubima. 

Pored toga, povećan protok krvi u desni takođe može učiniti zube i desni osetljivijim i sklonijim upalama. 

Važno je da se ne ignorišu ovi simptomi. Ako osećate bol u zubima tokom trudnoće, trebalo bi da se konsultujete sa stomatologom.

Bol u zubu je česta pojava tokom trudnoće, ali je potrebno imati na umu da postoje i drugi uzroci.

Koje stomatološke intervencije su dozvoljene u trudnoći?

Stomatološke intervencije su često neophodne i tokom trudnoće, a mnoge od njih su potpuno bezbedne za buduće mame. 

Ako je trudnica zdrava i trudnoća protiče normalno, većina stomatoloških zahvata može se izvesti bez ikakvih problema. To uključuje: 

 • rutinske kontrole, 
 • profesionalno čišćenje zuba,
 • vađenje zuba
 • popravka zuba
 • lečenje zuba
 • snimanje rendgenom.

Vađenje zuba (hiruruško i klasično)

Vađenje zuba je stomatološka procedura koja se može obaviti na dva načina: 

 • klasično i 
 • hirurško vađenje. 

Klasično vađenje zuba se obavlja kada je zub potpuno iznikao i lako dostupan. Umnjaci, sa druge strane, često zahtevaju hirurško vađenje, jer su obično delimično ili potpuno zarasli u vilici. 

Obe ove procedure se obično obavljaju pod lokalnom anestezijom, što znači da ste budni tokom procedure, ali je deo oko vašeg zuba potpuno utrnjen.

Kada je u pitanju trudnoća, vađenje zuba je dozvoljeno i može se obaviti bez ikakvih problema, ukoliko je trudnica zdrava i trudnoća protiče normalno, ali to stomatolozi ne preporučuju zbog različitih faktora rizika.

Ako je trudnoća rizična rade se samo neophodne intervencije. Svakako žene koje planiraju trudnoću bi trebalo da provere zdravlje svojih zuba i da sve potencijalne probleme (kao što je vadjenje umnjaka) završe ranije.

Međutim, ukoliko je bol prilično uznapredovao, trebalo bi izbeći prvi trimestar trudnoće za vađenje zuba, jer je u tom periodu mnogo rizičnije izvoditi intenzivnije zahvate. 

Popravka, lečenje i vađenje zuba su normalne aktivnosti koje se čak i u trudnoći obavljaju bez problema.

Popravka zuba

Karijes u trudnoći nije retkost, pa se često javlja pitanje od strane trudnica da li mogu da se poprave zubi u trudnoći.

Popravka zuba je nešto što je potpuno dozvoljeno i moguće obaviti tokom trudnoće. Čak je i prema brojnim medicinskim istraživanjima anestezija potpuno bezbedna i po zdravlje trudnice i bebe. 

Najbolje vreme za popravku zuba je drugo tromesečje trudnoće, jer su tada formirani svi organi bebe i rizik je najmanji mogući. 

Lečenje zuba

Pored popravke zuba, moguće je i lečiti zube ukoliko dođe do upale.

Ipak, preporuka je da se, ukoliko je moguće, sve intervencije planiraju pre trudnoće. Ako ipak dođe do hitne situacije koja izaziva bol, poput upale zuba, tada je neophodno reagovati brzo i ne odlagati posetu stomatologu. 

Snimanje rendgenom

Snimanje zuba rendgenom je uobičajena stomatološka praksa koja omogućava lekarima da pravilno identifikuju i leče brojne probleme sa zubima. 

Nasuprot opštem mišljenju, rendgensko snimanje u trudnoći je potpuno bezopasno i ne utiče na razvoj i dobrobit bebe. 

Ova kratka i bezbolna procedura je neophodna kada se pripremate za vađenje zuba, ali i kada treba uraditi lečenje kanala korena ili utvrditi smer rasta umnjaka. 

Zahvaljujući zaštitnoj kecelji, izloženost X-zracima prilikom snimanja je minimalna, te ne postoji opasnost po vaše zdravlje.

Ipak, iz predostrožnosti stomatolozi izbegavaju snimanje u prvom tromesečju kada se uglavnom odvija najbitniji rast i razvoj embriona i tada je potrebno isključiti sve moguće negativne faktore. 

Snimanje rendgenom u trudnoći je u potpunosti bezbedno i bezopasno.

Saveti za kraj

Sigurno je da je održavanje oralnog zdravlja izuzetno važno tokom trudnoće. Evo nekoliko najvažnijih stomatoloških saveta koje streba slediti:

 1. Redovna higijena – Pravilno i redovno čišćenje zuba, korišćenje konca i ispiranje zuba sredstvom za ispiranje usta može pomoći u sprečavanju problema sa zubima.
 1. Redovne posete stomatologu – Ne odlažite redovne kontrole kod stomatologa. Ovo je važno kako biste na vreme otkrili i rešili potencijalni problem.
 1. Pravilna ishrana – Ishrana bogata vitaminima i mineralima, posebno kalcijumom, može doprineti zdravlju zuba.
 1. Obaveštavanje stomatologa – Ukoliko ste trudni, obavezno obavestite svog stomatologa pre bilo kakve intervencije.
 1. Nemojte izbegavati tretmane – Ako vam je potrebna popravka zuba, lečenje kanala korena ili čak vađenje zuba, nemojte to izbegavati samo zato što ste trudni.

Svaka trudnoća je jedinstvena, pa je stoga važno razgovarati sa svojim stomatologom i ginekologom o najboljem planu za održavanje oralnog zdravlja tokom trudnoće.

Ukoliko ste u potrazi za profesionalnom i iskusnom stomatološkom ordinacijom u Beogradu, MND Dental je pravo mesto za vas.

Bez obzira da li vam je potrebna osnovna stomatološka usluga ili napredni estetski zahvati, budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete svoj pregled. 

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
mladi par pere zube zajedno stavljajuci fokus na oralnu higijenu
Oralna higijena žena i muškaraca: Zašto žene imaju “lošije zube”?
20. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *