3 Situacije Kada je Vađenje Mlečnih Zuba Neophodno

24. 11. 2022.
8 minut(a)

Kada su u pitanju naši najmlađi pacijenti, važno je da utičemo na to da čuvaju svoje mlečne zube (do ispadanja), kako ne bi došli u neprijatne i bolne situacije. 

U dečijoj vilici postoji 20 mlečnih zuba, odnosno u svakoj po 10 – 4 sekutića, 2 očnjaka i 4 pretkutnjaka. 

Naravno, redovna higijena je obavezna, kao i poseta stomatologu kako bi se na vreme uočio problem ako do njega dođe ili izvršiti vađenje mlečnih zuba ukoliko je to potrebno.

Idealna situacija bi bila kada bi ovi zubi ostali u vilici deteta do njihove smene, odnosno dok stalni zubi ne počnu da niču i izbacuju mlečne, ali to nažalost nije uvek slučaj. 

U slučajevima kada stalni zubi počinju da niču, a mlečni su i dalje tu i ne ispadaju, potrebno je njihovo vađenje. To je jedna od nekoliko situacija kada je vađenje mlečnih zuba neophodno. 

Ostanite sa nama i u nastavku teksta saznajte koje su ostale situacije kada jednostavno morate odvesti vaše dete kod stomatologa kako bi mlečni zubi bili izvađeni. 

Ali prvo, saznajte kada možete da očekujete smenu mlečnih zuba stalnim kod vaših mališana.

U vilici deteta postoji 20 mlečnih zuba.

Kada ispadaju mlečni zubi kod dece?

Prvi mlečni zubi se javljaju kod beba starosti oko 4- 6 meseci. 

Kada je u pitanju ispadanje mlečnih zuba kod dece, taj proces najčešće počinje u šestoj godini života, kada stalni zubi počinju da niču i izbacuju mlečne. 

Mlečni zubi zamenjuju se stalnim zubima sledećim redosledom:

Prvi znak da se smena zuba dešava je rasklaćivanje mlečne donje jedinice, a do 13  godine života bi trebalo da ispadnu i preostali mlečni zubi i izrastu svi stalni. 

Prilikom ispadanja mlečnih zuba, uglavnom ispada samo krunica jer se koren sam potpuno rastvara i polako nestaje (resorbuje).

Proces nestajanja korena izaziva upravo nicanje stalnih zuba koji ga potiskuju.

dečak prstom dodiruje rasklimani prednji zub
Ispadanje mlečnih zuba je normalan i prirodan proces.

Šta ako ne ispadnu mlečni zubi?

Vađenje mlečnih zuba predstavlja laku hiruršku intervenciju, pogotovo ako se zubi sami rasklimaju. Ali šta ako mlečni zubi ne ispadnu?

Ukoliko mlečni zubić nije dovoljno rasklaćen, pomoću lokalnog anestetika se može izvaditi. U svakom slučaju vam je neophodan savet stomatologa. 

Ovakav vid vađenja mlečnih zuba je potpuno bezbolan, ali svakako je potrebno da dete pripremite i objasnite mu sam postupak, kako se ne bi stvorio strah. 

Postoje i slučajevi kada nema trajnog zuba koji bi izrastao iz dečijih desni i tada mlečni zubi nikada ne ispadnu. Najčešće se u tim situacijama radi o jednom ili dva zuba. 

Da biste izbegli komplikacije, neophodno je uraditi rendgenski snimak na osnovu koga će stomatolog proceniti situaciju i uputiti vas na sledeće korake.

Takođe, ukoliko se kod vašeg deteta pojavi stalni zub iza ili ispred, a mlečni zub ne ispada, nema razloga za paniku. To je veoma česta pojava i stomatolog će se pobrinuti da vađenje bude potpuno bezbolno.

stomatolog pokazuje devojčici snimak njenih zuba pre nego što usledi vađenje mlečnih zuba
Rendgenski snimak daje najbolji uvid u stanje i raspored svih zuba u vilici.

Vađenje mlečnih zuba – 3 situacije kada jednostavno moraju da se vade

Vađenje mlečnih zuba spada u laku hiruršku intervenciju (za razliku od hirurškog vađenja umnjaka koje je teška intervencija) i traje relativno kratko ukoliko dete sarađuje. 

Nakon vađenja zuba, stomatolog će vam dati savete šta dete treba da radi u toku tog dana, kao na primer:

  • Dete ne treba ispirati usta
  • Bez previše tople hrane
  • Konzumacija kašaste i meke hrane
  • Voditi računa da dete ne gricka obraz ili usnu jer anesetik otklanja osećaj u tom predelu

Naravno, sve ovo važi za situaciju kada je prirodno došlo do smene zuba i resorpcije. 

Sa druge strane, postoje situacije kada mlečni zubi jednostavno moraju da se vade kao što su:

  1. Mlečni zub se nije rasklimao
  2. Stalni zub je iznikao pored mlečnog zuba
  3. Gangrenozni mlečni zubi sa fistulama

Mlečni zub se nije rasklimao

Klimanje mlečnih zuba je uzrokovano time što se njihov koren resorbuje (razlaže i slabi), i samim tim se zubi lakše mogu izvaditi. Ali to nije uvek slučaj.

Postoje situacije kada se mlečni zub nije rasklimao, a vreme je da ga zameni stalni zub. 

Naravno i tu procenu vrši stomatolog koji će predložiti najbolje i najbezbolnije rešenje za vađenje mlečnog zuba. 

Ako zubić nije dovoljno rasklaćen, tada se koristi lokalni anestetik, da bi dete prošlo kroz intervenciju bezbolno i kako bismo izbegli traume ili strah prema stomatologu.

Ako mlečni zub nije rasklašen, onda se mora vaditi.

Stalni zub je iznikao pored mlečnog zuba

Veoma često se dešava da se u dečijoj vilici pojavi stalni zub ispred ili iza mlečnog

Ono što je tada potrebno uraditi jeste vađenje mlečnog zuba, kako bi stalni mogao da dođe na njegovo mesto u vilici.

Nemojte da brinete o položaju zuba koji je ostao, jer kada su u pitanju zubići koji su tek iznikli, oni se lako i sami vrate na mesto na kom treba da budu.

Ukoliko se ne vrate, svakako će vas stomatolog nabolje posavetovati šta da radite u toj situaciji i da li je najbolje rešenje možda nošenje proteze za zube

U ovakvim situacijama je vađenje mlečnih zuba jedini izbor.

Gangrenozni mlečni zubi sa fistulama

Kao što smo već pomenuli, mlečni zubi su znatno tanji i slabiji od stalnih zuba, pa mnoge bolesti brže napreduju i stvaraju infekciju. 

Pa tako usled bruksizma, koji je čest kod dece, može doći do oštećenja i lomljenja zuba. To ostavlja zub ranjivim na razne infekcije.

Ukoliko dođe do zapaljenja zubne pulpe, infekcija se može proširiti na desni izazivajući upalu. Infekcija se može proširiti i na kost vilice, a njen prvi znak je pojava fistule

Prema istraživanjima, već u četvrtoj godini oko 30% pregledane dece ima neku bolest na mlečnom zubu, kao što je na primer gangrena zuba.

Dakle, ukoliko stomatolog identifikuje gangrenozni zub sa fistulama, jedino i najbolje rešenje jeste njegova ekstrakcija, odnosno vađenje. 

U suprotnom se može ugroziti zdravlje deteta i rizikovati da se infekcija prošiti na viličnu kost. 

Ukoliko se ne izvadi na vreme, gangrenozni mlečni zub može napraviti veliki problem.

Mogu li se mlečni zubi popravljati?

Na osnovu svega ranije navedenog, možemo zaključiti da ne samo da se mlečni zubi mogu popravljati, nego je to podrazumevano i čak obavezno da biste detetu omogućili:

  • pravilno žvakanje hrane bez bola u zubima
  • prostor u vilici 
  • normalno funkcionisanje čitave usne duplje

Takođe, važno je da znate da se ispod svakog mlečnog zuba nalazi “klica” za novi stalni zub, što znači da ukoliko ne lečite mlečne zube, rizikujete da stalni zub ne izraste pravilno. 

Naravno, pored svega toga zubi su veoma važni za varenje i zdravo odrastanje. Zato ne dozvolite da vaše dete razvije strah prema zubarima i od najranijih dana ga ohrabrujte da redovno posećujte stomatologa. 

Uz sve to, ne propustite da vašem detetu ustalite naviku redovnog i pravilnog pranja zuba, što osim korišćenja četkice i paste za zube, podrazumeva i korišćenje konca za zube i ostalih sredstava za održavavanje oralne higijene.

Mlečne zube treba negovati kao stalne, a to podrazumeva i njihovu eventualnu popravku.

Zaključak

Svi stomatološki problemi se najbolje rešavaju ukoliko se otkriju na vreme. A kada su u pitanju deca, posebnu pažnju treba posvetiti razgovoru o redovnoj poseti stomatologa.

Kada od malih nogu steknu naviku da redovno održavaju higijenu i brinu o svojim mlečnim zubićima, smanjiće mogućnost pojave bola i komplikacija sa zubima.

Kada je u pitanju vađenje mlečnih zuba, preporuka svih stomatologa je da to ne bude u kućnim uslovima, nego u kontrolisanim i sterilnim uslovima u ordinaciji, jer je to jedini siguran način da se izbegnu bilo kakve komplikacije.

Nadamo se da vam je ovaj blog pomogao da pronađete odgovore na sva vaša pitanja u vezi mlečnih zuba i njihove ekstrakcije. 

Ukoliko vam je potreban tim profesionalaca i stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom koji će se maksimalno potruditi da vaše dete zavoli odlazak kod zubara, ne oklevajte da nas kontaktirate i zakažete pregled.

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Vodič za roditelje: 5 BITNIH razloga zašto treba ispravljati krive mlečne zube
17. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *