Luminiri (No Prep Viniri) – Cena, Iskustva i Procedura

16. 12. 2022.
6 minut(a)
luminiri postavka gornje jedinice

Da li ste znali da možete dobiti savršen osmeh, bez bolnih i dugotrajnih procesa koji mogu trajati mesecima?

Stomatologija je toliko napredovala, da se estetske korekcije zuba mogu jednostavno i brzo rešiti, a da pritom budu dugotrajno rešenje.

Luminiri ili No-Prep Viniri su jedan od načina da brzo i bezbolno dobijete vaš lični Hollywood smile.

Dakle, oprostite se od neujednačenih zuba i pozdravite savršeni niz zuba prirodnog izgleda zbog kog će vam svi pozavideti.

U nastavku teksta otkrijte šta su to Luminiri, koja je cena Luminira i na koji način se postavljaju. 

Pa da počnemo.

Najbolji prikaz efekta luminira – pre i posle ugradnje

Šta su Luminiri?

No prep viniri ili Luminiri su porculanske ljuspice unapred napravljane i oblikovane, za koje nije potrebna prethodna priprema zuba, odnosno brušenje zuba.

Najbolja karakteristika ovog stomatološlkog procesa je to što je postavljanje luminira apsolutno bezbolno i relativno brzo. 

Pored toga, veoma su čvrsti i izdržljivi pa je i njihova dugovečnost time osigurana. 

Kao što je to slučaj sa keramičkim vinirima, no prep viniri traju više od 10 godina, što korisnici vide kao veliku prednost. 

Iako to mnogi misle, osnovna razlika između klasičnih i no prep vinira nije u materijalu od kog su napravljeni već u samom procesu, odnosno u tome što kod luminira nema nikakvog brušenja zuba.

Ljuspice luminira se postavljaju na originalni zub u nijansi koja vama odgovara

Kakve probleme rešavaju Luminiri?

No prep viniri ili luminiri mogu biti odlično rešenje problema:

Takođe, luminiri se mogu ugraditi i na postojeće zubne krunice ukoliko na njima postoji nedostatak. 

Sa druge strane, ako iz nekog razloga budete želeli da skinete luminire, svakako vam ispod ostaju vaši nebrušeni prirodni zubi.

No prep viniri – Cena

Kada je cena no prep vinira ili bilo koje stomatološke tehnihe u pitanju, naravno ona zavisi od same stomatološke ordinacije i jedinstvenog cenovnika.

Danas se na tržištu mnogu pronaći mnogi proizvođači i luminiri različitih kvaliteta, pa tako na cenu luminira utiče i izbor materijala i proizvođača.

U MND Dental ordinaciji, cena luminira po zubu je između 300€ i 350€. Imajte na umu da je MND Dental jedna od retkih licenciranih stomatoloških ordinacija koja može ugrađivati luminire.

MND Dental osoblje vam uvek stoji na raspolaganju

Kakva su iskustva pacijenata?

Kada govorimo o iskustvima pacijenata sa stomatološkim rešenjima, ona su i te kako individualna. 

Ali pacijenti u luminirima vide mnoge prednosti i upravo zato se odlučuju za njih, tako da se može reći da su iskustva pacijenata pretežno pozitivna. 

Luminiri mogu rešiti probleme koji nisu za krunicu ili čak nešto ozbiljnije kao što je implant, što daje ljudima mogućnost više. 

Zbog nihove jednostavne, brze i bezbolne ugradnje postaju izuzetno popularan izbor za rešavanje estetskih nesavršenosti i manjih oštećenja, kao što je, na primer, okrnjenost zuba usled bruksizma. 

Pozitivnim iskustvima pacijenata takođe doprinosi činjenica da su dugotrajni, odnosno pacijenti mogu očekivati da će trajati u proseku 10 godina.

Nakon tog perioda moguće je ponovo ugraditi no prep vinire, keramičke fasete ili krunicu na isti zub, jer on nije brušen, pa samim tim nije ni došlo do oštećenja prirodnog zuba. 

Na kraju, luminiri su pristupačniji u odnosu na krunice, što dodatno utiče na pozitivna iskustva pacijenata sa no prep vinirima. 

Iskustva pacijenata su pozitivna jer se željeni efekat vidi momentalno i traje veoma dugo

Procedura ugrađivanja Luminira

Kao što smo već pomenuli, ugrađivanje luminira je vrlo brzo i jednostavno. 

Nije potrebna nikakva priprema niti brušenje, pa se kod luminira fasete postavljaju na zdrave zube i funkcija im je samo estetska.

Ovaj tretman je potpuno bezbolan, ali budite oprezni sa izborom ordinacije, jer originalne luminire postavljaju samo licencirane stomatološke ordinacije poput naše.

Procedura ugrađivanja no prep vinira obično zahteva dva dolaska u ordinaciju, što znači da kompletna ugradnja može biti gotova i u roku od dva dana.

Prvom posetom obaviće se stomatološki pregled i uzeti potreban otisak zuba, na osnovu koga će no prep viniri biti izrađeni.

Treba uzeti u obzir i zagrižaj pacijenta i to da li je potrebno lasersko oblikovanje desni.

Naravno, podrazumeva se da zubi na kojima će biti luminiri, moraju biti zdravi i bez karijesa, upala desni i infekcija. 

Nakon toga, u toku sledeće posete se pristupa cementiranju ljuspica i tretman je gotov.

Procedura ugradnje je bezbolna i ne traje dugo

Ko može da ugrađuje luminire?

Orginalne luminire možete postaviti isključivo kod licenciranih stomatoloških ordinacija gde su stomatolozi prošli specijalnu obuku za ugradnje istih.

To podrazumeva da se na osnovu otiska zuba uzetog od pacijenta izrađuju ljuspice u samoj ordinaciji ili se šalju u specijalne laboratorije.

To dalje znači da bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira stomatološke ordinacije u kojoj želite da postavite no prep vinire. 

Luminiri ili Viniri – Šta odabrati?

Viniri i luminiri se koriste u različitim situacijama, i upravo iz tog razloga ne može svako biti kandidat za jednu ili drugu metodu. 

Prvenstveno je važno da razumemo pacijenta i to što on želi da postigne, a pritom postignemo najbolji estetske i fukncionalne karakteristike i maksimalno očuvamo prirodne zube. 

Najbolje bi bilo da, ukoliko je to moguće, odabrati luminire, zato što oni ne zahtevaju baš nikakvo brušenje i oštećivanje gleđi zuba. 

Zato, kada su u pitanju male estetske korekcije kao što su krivi zubi, okrnjeni ili potamneli zubi najbolje rešenje će dati no prep viniri.

Koju god opciju da odaberete, čekaće vas osmeh iz snova

Sa druge strane, važno je da znate da jednom kada se zub izbrusi za krunu, više se ne možete vratiti na vinir ili luminir, dok sa luminira uvek možete preći na vinir, kao i na krunu.

Razlika između vinira i luminira 

Prva i osnovna razlika između vinira i luminira je tehnika postavljanja, na osnovu čega su luminiri i dobili ime – Non Preparation Viniri (Nema potrebe da se zub brusi, odnosno nema pripreme za luminir). 

Luminiri ili no prep viniri su napravljeni od specijalne vrste porcelana koja ih čini jačim i izdržljivijim, ali ujedno i tanjim od klasičnih vinira.

Zbog toga što luminiri ne zahtevaju prethodnu obradu zuba, skidanje luminira sa zuba ne predstavlja težak proces, što nije slučaj sa vinirima. 

Takođe, još jedna razlika je ta što luminirire možemo stavljati i preko postojećih krunica ukoliko je to potrebno, dok vinire ne možemo. 

I luminiri i viniri su napravljeni od specijalnog porcelana (keramike)

Zaključak

Dakle, sada kad znate šta su to luminiri, koja im je cena i kako se ugrađuju, vreme je da razmislite da li ste možda upravo vi kandidat za ovu tehniku. 

Spremite se da oslobodite svoje samopouzdanje i dobijete neverovatan osmeh uz ovaj bezbolan stomatološki tretman.

Ukoliko želite da korigujete svoj osmeh, naš tim profesionalaca i stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom će se pobrinuti da dobijete osmeh kakav imaju svetski poznate ličnosti.

Za dodatne informacije, ne oklevajte da nas kontaktirate i zakažete svoj termin ili konsultacije.

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Invisalign folije za ispravljanje zuba – Iskustva pacijenata
19. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Komentari

 1. Postovani, da li je moguce zavrsiti u jednom danu,u potanju su obe gornje jedinice, postoji prebojenost zuba, u pitanju je dvanaestogodisnjakinja.
  Hvala

  1. Poštovani,
   Da, može se sve odraditi u jednom danu, ali ukoliko se odlučite za kompozitne Vinire (fasete).
   Sve druge opcije poput luminira i keramičkih faseta se preporučuju tek posle 18-te godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *