Viniri Za Zube – Savršen Osmeh Koji Podmlađuje

15. 04. 2022.
6 minut(a)

Lep i blistav osmeh je danas jedna od najvažnijih stvari koje utiču na ljudsko samopouzdanje i zadovoljstvo.

Ako želite da Vaš osmeh izgleda savršeno, stomatološka metoda izrada vinira (faseta) Vam može pomoći u tome jer daje maksimalne estetske rezultate.

Viniri ili fasete su najjednostavnije, brzo i esetski najbolje rešenje za zube čijim oblikom niste zadovoljni ili imaju neki drugi nedostatak.

Uz vinire, lako ćete promeniti oblik, boju i položaj zuba, tako da Vaš osmeh sigurno neće proći neopaženo!

Viniri mogu omogućiti savršen holivudski osmeh

U nastavku teksta prikazaćemo Vam sve što treba da znate o vinirima.

Vrste vinira i kada su nastali?

Vinire je izumeo kalifornijski zubar Čarls Pinkus 1928. godine kako bi se glumcima na snimanju filma privremeno promenio izgled zuba. Kasnije su ovu tehniku usavršavili kako bismo dobili ono što imamo danas.

Ako se pitate šta su viniri, najbolji odgovor je da su to tanke ljuspice (od 0.3 do 1.3 mm debljine), koje se postavljaju na prednje površine zuba. 

Najčešće se postavljaju „od trojke do trojke“, ali mnogo lepše izgleda ako se postave i na ostale zube.

Kada su u pitanju vrste vinira ili faseta, one se razlikuju prema materijalu koji se koristi pri njihovoj izradi. Oni mogu biti:

  1. Kompozitni viniri
  2. Keramički viniri
  3. No prep viniri (Luminiri) 

Kompozitni viniri (fasete) – Pristupačna blistavost zuba

Kompozitna faseta je najčešće birana metoda za otklanjanje nesavršenosti na zubima. 

Ovaj tretman je potpuna transformacija vaših zuba, a rezultati su vidljivi u veoma kratkom vremenskom roku. Najčešće je potrebna samo jedna poseta stomatologu.

Kompozitne viniri su ljuspice debljine oko 1mm koje se postavljaju preko vašeg zuba. One rešavaju probleme sa lošim oblikom zuba, potamnelim i oštećenim zubima.

Kompozit je veoma tanak materijal, pa ako se odlučite za ovu vrstu vinira (faseta), trebalo bi da budete oprezni sa žilavom i tvrdom hranom, da ih ne biste oštetili.

Ono zbog čega se korisnici najčešće opredeljuju za kompozitne fasete, pored lakog ugrađivanja i manjeg brušenja zuba, jeste njihova cena.

Imajući u vidu da je cena keramičkih faseta i do 5 puta veća u odnosu na kompozitne, kompozitne fasete kao prelazno rešenje mogu biti pristupačni put za blistavi osmeh.

Kompozitni viniri se lako postavljaju preko postojećih zuba

Ono što je nedostatak ovih faseta, jeste da je njihova trajnost znatno manja u odnosu na keramičke. Menjaju se na dve do tri godine.

Takođe ćete morati više da obratite pažnju na hranu i pića koja konzumirate, kako se fasete ne bi oštetile ili promenile boju.

Keramički viniri – Holivudski osmeh koji traje

Keramički viniri su zahtevnija, skuplja i duža za izradu tehnika u odnosu na kompozitne, ali zato treba imati u vidu da su dugovečniji

Keramičke fasete su tanke keramičke ljuspice koje se stavljaju na obrušenu površinu zuba i prekrivaju prednju i sečivnu ivicu zuba.

Ova vrsta vinira (faseta) se duže izrađuje od prethodne tehnike, tako da ćete imati najmanje dve do tri posete Vašem stomatologu, dok Vaš osmeh ne zablista.

Obzirom da su napravljene od veoma otpornog materijala, specijalni tretman za održavanje keramičkih faseta neće biti potreban.

Dovoljno je da klasičnim metodama vodite računa o higijeni usta i da obratite pažnju na zagrižaj veoma čvrste hrane, kako ih ne biste fizički oštetili.

Ove fasete mogu trajati i preko 10 godina, u zavisnosti od kvaliteta vaših zuba ali i načina na koji ih održavate.

Keramički viniri jesu znatno skuplji od kompozitnih, ali imajte u vidu da dugoročnije rešavate problem, i budite sigurni u to da će Vam pružiti trajan Holivudski osmeh!

Kermački viniri će obezbediti višegodišnji savršen osmeh

No prep viniri – Bezbolan proces bez brušenja

No prep viniri ili Luminiri su porculanske ljuspice za koje nije potrebna prethodna priprema zuba, odnosno brušenje.

Njih takođe karaktetiše velika čvrstoća i brzo i bezbolno postavljanje.

Najveća prednost Luminira je upravo u tome što ne zahtevaju prethodnu preparaciju zuba, a veoma su izdržljivi.

No prep vinirima (Luminirima) se mogu značajno prikriti nedostaci kao što su tamne nijanse zuba, veliki međuprostor i istrošenost zuba.

Ako iz nekog razloga budete želeli da skinete luminire, svakako Vam ispod ostaju Vaši nebrušeni prirodni zubi.

Kao i keramički viniri, no prep viniri traju u proseku oko 10 godina, što je veoma zadovoljavajuće korisnicima.

Osnovna razlika između klasičnih i no prep vinira nije u materijalu od kog su napravljeni već u tome sto kod no prep vinira nema nikakvog brušenja.

Prosečna cena vinira za zube

Cena vinira za zube zavisi od tehnike za koju se odlučite. 

Odnosno, ona svakako proističe od vrste materijala i tehnologije koja se koristi pri izradi vinira (fasete). 

Takođe, cena direktno utiče na trajnost i kvalitet vinira, pa imajte taj podatak u vidu kada budete razmatrali koja vrsta vinira Vam najviše odgovara. 

Kada su u pitanju kompozitni viniri, njihova cena na tržištu je od 6 000 RSD po zubu, pa naviše, i ona samim tim spada u najpovoljniju metodu za blistavi osmeh.

Sa druge strane keramičke fasete su znatno skuplje, ali zato i znatno dugotrajnije, i njihova prosečna cena je oko 30.000 RSD po zubu.

Postoje različite vrste vinira kako bi svako mogao da priušti sebi „smile makeover“

Ukoliko želite ugradnju faseta, svakako je bolje da se odlučite za dugoročnije tehnike, ali ako Vam finansijski razlozi to ne dozvoljavaju, kompozitne faste kao prelazno rešenje mogu biti najbolji izbor.

Proces ugradnje – Da li boli i koliko traje?

Kao i cena, tako i ugradnja i vreme ugradnje zavisi od vrste vinira (faseta) za koje se odlučite. 

Kompozitni viniri (fasete) se najbrže ugrađuju, čak samo u jednoj poseti vašem stomatologu. Brušenje zuba je minimalno, tako da ne možemo reći da je bol prisutan, više je u granicama neprijatnosti.

Kod keramičkih vinira (faseta) krupniji zubi se moraju najpre obrusiti uklanjanjem tankog sloja gleđi zuba, dok kod sitnih zuba to nije potrebno. 

Ova tehnika se radi pod lokalnom anestezijom, pa je nelagodni bol moguć samo po prestanku njenog dejstva. Ukoliko bol u zubima postoji pre ugradnje, obavezno se to mora nagovestiti stomatologu.

Obzirom da Vas stomatolog prvenstveno pregleda, pa potom vrši pripremu i otisak za fasete, potpuno je razumljivo da se ovaj tretman završava pri drugoj ili trećoj poseti.

Kod no prep vinira ili luminira, fasete se postavljaju na zdrave zube, znači bez ikakve pripreme i brušenja i funkcija im je čisto estetska. 

Ovaj tretman je potpuno bezbolan, ali budite oprezni sa izborom ordinacije, jer originalne luminire postavljaju samo licencirane stomatološke ordinacije.

Ugradnja vinira je potpuno bezbolna

Ugradnja no prep vinira obično zahteva dva ili tri dolaska u ordinaciju, a kompletna procedura može biti gotova i u roku od tri dana.

Zaključak

Ukoliko imate prebojene, okrnjene ili oštećene zube, viniri mogu biti savršena opcija da Vaš osmeh bude blistav kao kod svetskih zvezda.

Ugradnja vinira (faseta) je veoma brza i jednostavna, a bol je više u granicama neprijatnosti, tako da je idealna i za ljude koji ne idu rado kod stomatologa.

Zato je možda baš sada pravo vreme da zakažete termin, ulepšate svoje zube i pokažete svima svoj novi holivudski osmeh!

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
mladi par pere zube zajedno stavljajuci fokus na oralnu higijenu
Oralna higijena žena i muškaraca: Zašto žene imaju “lošije zube”?
20. 03. 2024.
Invisalign folije za ispravljanje zuba – Iskustva pacijenata
19. 03. 2024.
Ko je Slaven Došlo i kako je došao do “voditeljskog” osmeha?
01. 03. 2024.
model vilične kosti
Nadogradnja kosti vilice: Cena, Iskustva i Postupak
15. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama