Invisalign Folije – Vrhunska Tehnologija Korekcije Zuba

16. 04. 2022.
7 minut(a)
set invisalign folije za obe vilice

Često pitanje naših korisnika jeste šta je Invisalign i čemu služe invisalign folije?

Invisalign folije su skoro ‘’nevidljiva’’ stomatološka sredstva za ispravljanje ortodontskih anomalija ili narodski rečeno krivih zuba.

Tretman Invisalign folijama je najnapredniji način za ispravku zuba, umesto nošenja veoma uočljivih proteza koje imaju ograničenja u jelu i zahtevne su što se tiče oralne higijene.

Folije su namenjene svim uzrastima i daju efekat fiksne proteze, nekad i u kraćem vremenskom roku.

One imaju veliku prednost jer su pravljene individualno za svakog korisnika. Nema neugodnosti, nema bolova u zubima, a još je i oralna higijena olakšana.

Ova mala ‘’čarobna spravica’’ će transformisati vaš osmeh tako da i vi postignete čuveni Hollywood smile.

Invisalign folije su estetski najbolje rešenje za korekciju zuba

U daljem tekstu dajemo odgovore na najčešća pitanja poput:

Folije za ispravljanje zuba – Izrada i dužina nošenja

Za izradu invisalign folija je pre svega potrebna konsultacija sa ortodontom ili stomatologom. Za složenije terapije bitno je da radi ortodont pošto mora dobro da isplanira terapiju.

Nakon konsultacija se izrađuje snimak i uzima digitalni otisak zuba koji se direktno šalje na Invisalign platformu. Da bi to moglo da se uradi doktor mora biti licenciran od strane Invisalign kompanije.

Svaka osoba ima svoj lični, jedinstveni otisak pa su tako i folije posebne i unikatne za svakoga.

I za gornju i za donju vilicu proces izrade je svakako isti, a Invisalign folije se izrađuju u Americi.

Kada se pošalje scan vilica (snimci i fotografije zuba pacijenta), sa Invisalign platforme nam stiže “Clin Check”, tj. plan za lečenje zuba na osnovu kojeg se prave folije ‘’po Vašoj meri’’.

Pre izrade folija potrebno je odraditi adekvatne snimke vilice

Koliko se dugo nosi Invisalign?

Što se tiče dužine nošenja folija, to prvenstveno zavisi od veličine problema, a samim tim i od tipa terapije koji će moći da ispravi anomaliju.

Ono što morate imati na umu je da se svaki alajner (folija), nosi 20 do 22h sata dnevno. Menjaju se na 7 dana i jedine su koje tako brzo mogu da deluju na zube.

Sama dužina terapije varira i može biti oko 3 meseca, za lakše slučajeve, do 2.5 godine za veoma složene slučajeve.

Da li su folije providne?

Invisalign folije pružaju zadovoljavajuću meru transparetnosti.

Nisu upadljive kao fiksne proteze i ne privlače pažnju. Folije se izrađuju od prozirne, netoksične plastike.

Kao takve pružaju efekat nevidljivosti, i zubi se mogu videti kroz njih.

Kada se postave na zube, invisalign folije deluju skoro pa nevidljivo

Izrazito su tanke ali veoma elastične i snažne. Njihova unapredjena izrada sa Smart track tehnologijom dozvoljava da se blagim silama utiče na pomeranje zuba.

Naime, kada se navuku na zube ne stvaraju nelagodnost i osećaj stranog tela u ustima, već deluju potpuno prirodno.

Invisalign – Tipovi i Primena

Postoje nekoliko tipova invisalign folija.

Neki od tipova su: 

  • Invisalign Express
  • Invisalign Lite
  • Invisalign Comprehensive
  • Invisalign Teen

Invisalign Express

Invisalign Express se koristi u terapiji manjih nepravilnosti, obično ako se javi relaps posle terapije sa fiksnim aparatom. 

Ova terapija uključuje svega 7 folija koje se menjaju na 7 dana, tako da za 3.5 meseca imate rešen problem blago krivih zuba. 

Vaš savršeni osmeh je sa ovim folijama bliži nego ikad. Ekspres terapiju možete raditi samo na jednoj vilici.

Invisalign Lite

Invisalign Lite se primenjuje u terapiji lakših anomalija. Razlikuje se od Express-a jer uključuje duplo više folija.

Samim tim i vreme potrebno da se tih 14 folija iznosi se povećava pa ih je tako potrebno nositi do 8 meseci.

Folije se isto menjaju na 7 dana i brzo vidite progres u terapiji. Obično se izradjuje za obe vilice mada je moguće uraditi samo ispravljanje zuba u jednoj vilici. 

Specijalisti ortopedije savetuju da se uvek rade obe vilice kako bi se postigao stabilan zagrižaj.

Za potpuni efekat potrebno je korsititi folije i na gornjoj i na donjoj vilici

Invisalign Comprehensive

Invisalign Comprehensive se koristi isključivo u terapiji težih anomalija i nepravilnosti zuba.

Kao takva, uključuje neograničeni broj folija koje se nose dok se problem ne reši. Pacijent ima pravo da koristi Invisalign Comprehensive terapiju do 5 godina.

Problem se skoro uvek rešava pre tog roka. Međutim, ukoliko pacijent u toku dana ne nosi folije preporučen broj sati, (ipak su to odrasli pacijenti koji žele komfor) folije se onda moraju nositi po 15 dana, čime se terapija produžava za duplo.

Alajn tehnologija je uzela u obzir i takve pacijente pa je omogućeno da se za istu cenu terapija završi, ali da je gornja granica nošenja 5 godina

Nakon isteka tog perioda, plaća se dodatno. Sama terapija u proseku traje od 14 do 26 meseci.

Invisalign Teen

Invisalign Teen terapija je kao što joj i samo ime kaže namenjena tinejdžerima. Prevashodno se misli na uzrast od 12 do 16 godina.

U ovom periodu života deca imaju najviše problema sa “mešovitim zubima’’, tj. trajnim i mlečnim zubima.

Korisnici invisalign teen kao i korisnici invisalign comprehensive terapije imaju neograničeni broj korišćena i primena folija

Pošto je broj folija za korišćenje neograničen onda se nose dok se problem ne reši. Prosečan period nošenja za ovu vrstu folija je od 12 do 20 meseci.

Ova vrsta Invisalign folije je odlična za decu

Prosečna cena invisalign folije

Cena invisalign folija varira za svakog korisnika i zavisi od slučaja do slučaja.

Svaka folija je posebna za svakog korisnika jer se ona, kako je već navedeno, izrađuje po otisku zuba koji je za svaku osobu karakterističan.

Samim tim cena invisalign folija može biti drugaričija i zavisi od osnovnog tipa terapije koja se koriste za ispravljanje zuba.

Prosečna cena invisalign folija u Srbiji se kreće od 1500€, za express terapiju, do 5000€ za full comprehensive.

Invisalign vs Fiksne proteze 

Da su invisalign folije bolje od fisknih proteza?

U većini slučajeva, odgovor je DA!

Iako je biološki princip pomeranja zuba apsolutno isti, invisalign ima svoje prednosti. Za razliku od fiksnih proteza, invisalign folije olakšavaju apsolutno sve.

Udobne su i mekane, lako se vade i vraćaju, fleksibilne su i pomažu lakšoj i efikasnijoj nezi oralne regije i zuba. Dužina nošenja fiksne proteze neretko traje dosta duže od dužine nošenja Invisalign folija, što je još jedna od prednosti.

Druge prednosti invisalign folija su estetske prirode. Bez grubih žica, bravica i gumica, invisalign folije su diskretnije i neupadljive.

Fiksne proteze su veoma uočljive koliko god pokušali da sakrijete

Dok se nose moguće je obavljati radove na samim zubima poput izrade plombi, skidanje kamenca i lečenje zuba.

Kao što možete videti, sve se svodi na to kakav je problem koji treba rešiti, da li želite estetski prihvatljiviju opciju ali po većoj ceni i da li želite više ili manje fleksibilnosti.

Nove tehnologije su uglavnom bolji izbor, a invisalign folije kao nova tehnologija ima prednost u ovom “duelu”. Važno je napomenuti da bi folije i terapiju trebalo da rade samo doktori koji imaju invisalign licencu.

Najbolji način da proverite da li Vaš odabrani doktor ima tu licencu jeste putem zvaničnog Invisalign web sajta i opcije „find an Invisalign doctor„.

Tu možete videti i da je Dr Nataša Mratinković iz naše stomatološke ordinacije u Beogradu jedna od stomatologa koji imaju Invisalign licencu, tako da ukoliko želite tretman Invisalign folijama, na pravom ste mestu.

snimak ekrana koji prikazuje da je Dr Nataša Mratinković iz MND Dental stomatološke ordinacije u Beogradu jedna od nekolicine stomatologa licenciranih za pružanje tretmana Invisalign folijama

Da li su Invisalign folije isplative?

Možemo da zaključimo da su invisalign folije skoro nevidljivi ortodontski aparati koji pomažu da se isprave manje nepravilnosti kod zuba.

Ove folije predstavljaju najmoderniji metodu ispravljanja zuba koja postaje sve popularnija kod nas. Čak je prisutna i upotreba veštačke inteligencije kod ovog stomatološkog tretmana.

Postoji nekoliko tipova terapije i u zavisnosti od situacije svaki tip je namenjen za određen nivo nepravilnosti zuba, ali i za uzrast osobe.

Estetski su prihvatljivije i veoma prijatne za nošenje. Sa njima se oralna higijena lako održava jer se mogu uklanjati i postavljati po želji.

Uz sve to, tretman Invisalign folijama se u našoj ordinaciji može kupiti na rate, odnosno na odloženo plaćanje na 2, 3 ili čak 5 godina.

Estetska prihvatljivost i komfor su ujedno i pogodnosti koje je naš poznati glumac Slaven Došlo istakao dok je nosio folije.

A najviše od svega ističe providnost Invisalign folija. Na prethodnom linku pokušajte da pogodite kada Slaven nosi Invisalign, a kada ne.

Ukoliko imate još pitanja vezano za Invisalign folije ili želite da zakažete pregled, kontaktirajte nas:

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Invisalign folije za ispravljanje zuba – Iskustva pacijenata
19. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Vodič za roditelje: 5 BITNIH razloga zašto treba ispravljati krive mlečne zube
17. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama