7 Najčešćih Uzroka za Krive Zube kod Dece i Odraslih

18. 12. 2023.
8 minut(a)
krivi zubi kod dece i odraslih prikazani paralelno

Krivi zubi kod dece i odraslih su česta pojava koja može dovesti do različitih problema sa oralnim zdravljem.

Od genetskih faktora do načina života, krivi zubi mogu da imaju širok spektar uzroka. 

Zbog toga u današnjem članku istražujemo 7 najčešćih uzroka koji stoje iza nepravilnog položaja zuba.

I ne samo to, predstavićemo vam i dragocene informacije o tome kako prepoznati prve znake krivih zuba, koja je prevencija i kako rešiti ovaj problem.

Glavni uzročnici krivih zuba

Krivi zubi mogu biti rezultat niza različitih faktora, neki od kojih su prisutni i kod dece i odraslih, dok se drugi javljaju ili samo kod dece ili samo kod odraslih.

Naravno uvek je bolje sprečiti nego lečiti, tako da se u svakom slučaju pri prvim znacima krivih zuba treba obratiti stomatologu bez obzira na uzrok, pa i od najranijeg detinjstva. 

Američko društvo ortodonata čak preporčuje da deca treba da imaju prvu ortodontsku procenu do 7. godine života.

dečak sa krivim zubima se osmehuje
U Srbiji je nažalost učestalo je (pogrešno) mišljenje da decu ne treba voditi kod stomatologa dok im ne ispadnu mlečni zubi.

A kada je reč o razlozima, zbog ovih 7 uzroka se najčešće javljaju krivi zubi:

 1. Genetika,
 2. Loše oralne navike,
 3. Rani gubitak mlečnih zuba,
 4. Nedostatak prostora u vilici,
 5. Gubitak zuba,
 6. Dentalna povreda,
 7. Poremećaji u razvoju vilice.

1. Loša genetika 

Genetika je jedan od najčešćih uzroka krivih zuba. Ako su vaši roditelji imali problem sa nepravilnim položajem zuba ili vilice, postoji velika verovatnoća da ćete i vi imati slične probleme. 

To uključuje prenatrpanost zuba, razmak između zuba, prevelike ili premale vilice, i druge genetske faktore.

majka i i cerka imaju krive zube i pokazuju znacaj odrzavanja oralne higijene
Istraživanja pokazuju da ukoliko dete nasledi usne od majke, sasvim je izvesno da će naslediti i krive zube, ukoliko ih je majka imala.

2. Krivi zubi kod dece zbog loših oralnih navika

Loše oralne navike, naročito one usvojene u ranom detinjstvu, mogu dovesti do krivih zuba. 

Kod dece se često javljaju krivi zubi zbog cucle, sisanja palca ili dugog korišćenja flašice

Ove navike mogu uticati na razvoj vilice i položaj zuba i zbog toga je važno pažljivo praćenje procesa nicanja zuba, kao i rana prevencija i poseta stomatologu. 

3. Rani gubitak mlečnih zuba

Rano gubljenje ili vađenje mlečnih zuba može dovesti do krivih zuba. 

Kada se mlečni zubi prerano izgube, stalni zubi mogu izrasti pre vremena u pogrešnom smeru i na pogrešnom mestu, što dovodi do nepravilnosti.

decak kome je ispalo dosta mlecnih zuba
Ispravljanje mlečnih zuba ima dugoročni efekat jer može omogućiti da stalni zubi budu pravi.

Zbog toga ističemo važnost ispravljanja zuba kod dece, čak i ako su to mlečni zubi koji će vremenom ispasti. Njihovim ispravljanjem se postavlja osnova za pravilan za rast i razvoj stalnih zuba.

4. Nedostatak prostora u vilici

Krivi zubi se dešavaju veoma često upravo zbog nedostatka prostora u vilici. 

Ako vilica nije dovoljno velika da smesti sve zube, zubi će početi međusobno da se guraju i to će sve rezultirati krivim i preklopljenim zubima koji će izrasti u svim pravcima bez ikakvog reda. 

U ovakvim situacijama najbolje je posavetovati se sa stomatologom kako bi on predložio idealno rešenje za ispravljanje zuba. 

5. Gubitak zuba

Gubitak jednog ili više zuba, naročito kod odrasle osobe, može uticati na preostale zube narušavajući ravnotežu u vilici. 

Kada dođe do gubitka zuba, ostali zubi počinju da se pomeraju kako bi popunili prazninu i tako dolazi do nepravilno raspoređenih i krivih zuba. 

Gubljenje zuba kod odraslih je postalo učestalo usled raznih trendova sa društvenih mreža zbog kojih ljudi ostaju bez zuba.

prikaz odraslog coveka otvorenih usta kojem fali donja sestica
Osim klasičnih nezgoda koje mogu dovesti do gubitka zuba, sve su popularniji onlajn izazovi koji za posledicu često imaju pucanje i ispadanje zuba.

6. Povreda zuba kod dece i odraslih

Povrede vilice ili zuba, posebno tokom osetljivih perioda rasta, mogu imati uticaj na njihov pravilan položaj. 

Krivi zubi u ovom slučaju se javljaju kada povrede oštete zube ili vilicu, što dovodi do trajnih promena u položaju zuba.

Takođe, traume koje nisu odmah tretirane mogu uzrokovati i mnoge druge opasnosti po oralno zdravlje, zbog toga je ovim situacijama neophodan stomatološki pregled i konsultacija.

7. Poremećaji u razvoju vilice

Poremećaji u razvoju vilice, kao što su mikrognatija (mala donja vilica) ili makrognatija (velika donja vilica), mogu dovesti do krivih zuba. 

Ovi problemi se često identifikuju u detinjstvu, ali mogu uticati na položaj zuba i kod odrasle osobe ako se ne leče.

Pored njih poremećaji u razvoju vilice mogu podrazumevati i genetske poremećaje, metaboličke bolesti ili hormonske neravnoteže koje mogu imati uticaj na normalan rast i razvoj vilice.

Posledice krivih zuba i zašto ih treba ispraviti

Krivi zubi mogu izazvati niz problema, kako kod dece tako i kod odraslih. 

Kod dece, krivi zubi mogu uticati na pravilan razvoj govora, otežavati pravilno žvakanje hrane, i povećavati rizik od povreda zuba tokom aktivnosti. Osim toga, estetski aspekt može uticati na samopouzdanje deteta. 

sramzeljivi decak prekriva usta
Krivi zubi mogu u velikoj meri uticati na samopozdanje vašeg deteta i to ga može pratiti dalje kroz život.

Sa druge strane, kod odraslih, nepravilan položaj zuba može dovesti do problema sa oralnim zdravljem kao što su parodontoza i karijes, jer nepravilno postavljeni zubi mogu otežati pravilno čišćenje zuba. 

Takođe, zbog krivih zuba može doći do bola u vilici, glavobolje i problemima sa žvakanjem.

Zbog svega toga, ispravljanje krivih zuba nije samo estetsko pitanje, ono je važno za očuvanje oralnog zdravlja i opšte dobrobiti. 

Pravilno postavljeni zubi poboljšavaju funkciju žvakanja i govora, olakšavaju održavanje oralne higijene i mogu doprineti poboljšanju samopouzdanja. 

Bez obzira na starost, ispravljanje krivih zuba može doneti niz koristi, pa je stoga važno konsultovati se sa stomatologom ili ortodontom o najboljem tretmanu za vas ili vaše dete.

Kako ispraviti krive zube?

Postoje različite metode za ispravljanje krivih zuba, a izbor najbolje opcije zavisi od specifičnosti slučaja i individualnih potreba pacijenta.

Neki od najefikasnijih načina su:

 • Invisalign,
 • Myobrace,
 • Fiksne proteze,
 • Viniri i luminiri.

Invisalign folije za ispravljanje zuba

Invisalign (Inviza) je moderna alternativa fiksnim protezama koja koristi seriju prozirnih alignera (aparatića) za ispravljanje zuba i koji se prilagođavaju posebno za svakog pacijenta. 

Ove folije su gotovo nevidljive, mogu se skidati prilikom jela i čišćenja zuba, što pruža veću fleksibilnost i komfor u odnosu na tradicionalne proteze.

prikaz invisalign folije za ispravljanje zuba izbliza
Invisalign folije su trenutno najmoderniji i najefikasniji ortodontski tretman.

Takođe je važno napomenuti da su one bezbolne i udobne za nošenje, a pritom veoma efikasne. 

Myobrace tretman

Myobrace terapija ispravlja krive zube i vilice na prirodan način. Terapija je zasnovana na specijalnoj tehnici miofunkcionalnih aparata

Posebno je efikasna kod dece, jer se fokusira na ispravljanje loših oralnih navika koje su često uzrok krivih zuba.

Pored toga, Myobrace aparat se uglavnom nosi noću tokom spavanja, dok se preko dana nosi 1 do 2 sata, što je velika razlika u odnosu na tradicionalne mobilne proteze koje se moraju nositi oko 16 sati dnevno.

Fiksne proteze za decu i odrasle

Klasične fiksne proteze su efikasan način za korekciju nepravilnosti u zubnom nizu. 

Ove bravice postavljaju se na prednjoj ili zadnjoj strani zuba i povezane su žicom koja vrši pritisak na zube, postepeno ih pomerajući u željeni položaj.

Tradicionalne fiksne proteze su najčešće korišćen tretman za ispravljanje krivih zuba

Viniri i Luminiri

Viniri i luminiri ne ispravljaju krive zube, već samo prekrivaju nedostatke. 

Ove tanke ljuspice od porcelana se cementiraju na prednju stranu zuba, dajući im izgled ravne i bele površine. 

Tretman kratko traje i bezbolan je. 

Ove opcije su idealne za pacijente koji žele brzo kozmetičko rešenje, ali moraju da imaju na umu da time ne mogu da zamene pravilno ortodontsko lečenje.

Iskustva pacijenata sa krivim zubima

Kroz MND Dental ordinaciju prošlo je mnogo pacijenata sa problemom krivih zuba. 

Svaki od njih je imao jedinstvenu priču i jedinstvene izazove, ali ono što ih sve povezuje je radost koju su osetili kada su konačno mogli da se osmehnu sa lakoćom i sigurnošću.

Posebno smo ponosni na uspeh koji smo postigli sa Myobrace tretmanima kod dece, kao i sa Invisalign tretmanima kod odraslih pacijenata. 

Ove metode su se pokazale kao izuzetno efikasne, sa 100% uspešnosti u našoj praksi. 

Deca koja su koristila Myobrace su uspela da isprave svoje zube i usvoje bolje oralne navike, dok su odrasli koji su koristili Invisalign postigli ravne i pravilno pozicionirane zube bez potrebe za tradicionalnim protezama.

Aleksandra Tanaskovic isprobava invisalign folije u MND Dental ordinaciji
Sve pohvale za ovu ekipu, a posebno za Dr Natašu, koja mi je pomogla da uz providne Invisalign folije ispravim zube, uz zadržavanje prirodnog osmeha. – Aleksandra Tanasković Marković.

Zaključak

Krivi zubi su problem koji se javlja kod dece i odraslih iz različitih razloga. Od genetike, loših oralnih navika, do preuranjenog gubitka mlečnih zuba, sve su to faktori koji mogu doprineti nepravilnom položaju zuba. 

Bez obzira na uzrok, važno je da se krivi zubi saniraju što je pre moguće, kako bi se izbegle dugoročne posledice na oralno zdravlje i samopouzdanje.

U MND Dental ordinaciji, imamo dugogodišnje iskustvo u radu sa pacijentima svih uzrasta, pružajući individualne tretmane za ispravljanje krivih zuba. 

Bilo da se radi o Myobrace tretmanima za decu ili Invisalign tretmanima za odrasle, naš cilj je da svakom pacijentu omogućimo da uživa u savršenom osmehu.

Nema potrebe za bilo kakvom brigom, jer postoje rešenja za ispravljanje krivih zuba koja su efikasna, sigurna i prilagođena vašim potrebama. 

Najvažnije od svega je da poduzmete prvi korak i zakažete konsultacije sa stomatologom ili ortodontom. 

Vaš savršeni osmeh je bliže nego što mislite!

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Invisalign folije za ispravljanje zuba – Iskustva pacijenata
19. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Vodič za roditelje: 5 BITNIH razloga zašto treba ispravljati krive mlečne zube
17. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *