Nadogradnja kosti vilice: Cena, Iskustva i Postupak

15. 02. 2024.
7 minut(a)
model vilične kosti

Nadogradnja kosti vilice je hirurška procedura, koja se često sprovodi pre ugradnje zubnih implantata, kada postoji nedostatak vilične kosti. 

Sa najnovijim tehnologijama i stručnjacima u ovoj oblasti, kvalitet ove usluge nikad nije bio bolji. Ali, šta zapravo podrazumeva ovaj postupak, koliko košta i kakva su iskustva pacijenata? 

U ovom blogu ćemo detaljno objasniti nadogradnju kosti vilice, pružiti vam informacije o ceni i podeliti autentična iskustva onih koji su prošli kroz ovaj proces. 

Saznajte zašto je ova procedura ključna za vaš osmeh i kako može poboljšati vaš kvalitet života.

Kada i za šta se koristi nadogradnja (augmentacija) vilične kosti?

Nadogradnja ili augmentacija vilične kosti, se koristi kada ne postoji dovoljna količina kosti koja je potrebna za stabilno postavljanje zubnih implantata. 

Dakle, nadogradnja kosti vilice je hirurški postupak pomoću koga oralni hirurzi povećavaju volumen kosti, stvarajući čvrstu osnovu za implantate. 

Ukoliko se dogodi da izgubite zub, neizbežno je da će se vremenom javiti i gubitak kosti u tom delu vilice.

Takođe, važno je znati da što više vremena prođe između gubitka ili vađenja zuba i ugradnje implantata, veće su šanse da će vam biti potrebna ugradnja veštačke ili prirodne kosti, jer u tom periodu kost polako “nestaje”.

Na kraju, ovaj postupak je važan zbog održavanja dugoročne stabilnosti implantata, ali i zbog očuvanja estetike lica. 

Ukoliko želite da implant popuni mesto izgubljenog zuba, onda će verovatno prvo biti potrebno uraditi nadogradnju kosti vilice.

Kako dolazi do gubitka kosti?

Kada zub nedostaje, kost koja je nekada podržavala taj zub počinje da se resorbuje, ili se prirodno razgrađuje, što dovodi do smanjenja njene mase. 

Ovo se može dogoditi usled različitih faktora, uključujući:

  • gubitak zuba, 
  • parodontalna bolest, 
  • trauma ili 
  • prirodno istanjivanje kosti sa godinama. 

Osim toga, neke sistemske bolesti, poput osteoporoze, takođe mogu doprineti gubitku kosti. 

Procedura nadogradnje vilične kosti

Kao što smo već napomenuli, nadogradnja ili augmentacija zubne kosti je operacija koju izvodi oralni hirurg sa ciljem povećanja volumena zubne kosti. 

Ovaj proces se najčešće postiže upotrebom veštačke kosti (ali ima i slučajeva sa prirodnim) i sprovodi se kroz nekoliko faza:

  1. Pacijentu se daje lokalna anestezija
  2. Pravi se rez kako bi se pristupilo kosti
  3. Pristupa se samom procesu nadogradnje kosti vilice
  4. Ušivanje i zatvaranje rane
  5. Oporavak

U suštini proces izgleda ovako:

Korišćenje kosti pacijenta (autotransplant)

Najbolja opcija kada je nadogradnja kosti vilice u pitanju je definitivno upotreba prirodne kosti, ako je to moguće, jer se takva kost najbolje integriše.

Ovaj proces se naziva transplantacija kosti, a kost se obično uzima sa drugih delova vilice ili sa drugih mesta na telu poput kuka. 

Nadogradnja prirodne kosti je pokazala izuzetne rezultate, ali uvek treba imati na umu da ovaj postupak zahteva dva operativna polja – mesto na koje se kost postavlja i donor mesto. 

Iako ovaj postupak može biti malo invazivniji, dugoročni rezultati su često vrlo uspešni.

Na sledećem kratkom snimku možete videti animaciju nadogradnje vilične kosti korišćenjem prirodne kosti uzete sa donje vilice.

Korišćenje veštačke kosti

U situacijama gde upotreba kosti pacijenta nije moguća, koristi se veštačka kost. Veštačka kost može biti izrađena od različitih materijala, uključujući biokompatibilne sintetičke materijale koji podstiču rast nove kosti. 

Ova opcija je manje invazivna jer ne zahteva dodatnu operaciju za uzimanje kosti sa drugih delova tela.

Koje vrste implanta se ugrađuju nakon augmentacije kosti?

Nakon uspešne nadogradnje vilične kosti, postoji nekoliko procedura postavljanja implanata, koji se ugradjuju u zavisnosti od specifičnih potreba i ciljeva pacijenta. 

Ove opcije uključuju standardne zubne implantate, kao i svima poznate „All on 4“ i „All on 6“ implantate.

Pojedinačni zubni implanti

Zubni implanti su najčešći izbor za zamenu izgubljenih zuba nakon augmentacije kosti. 

Oni se sastoje od titanijumskih šrafova koji se ugrađuju direktno u kost vilice, na koje se zatim postavlja keramička krunica koja izgleda i funkcioniše poput prirodnog zuba.

Zubni implanti se sastoje iz 3 dela, i upravo kvalitet i bezbednost tih delova utiče na krajnju cenu implanta.

All on 4 implanti

„All on 4“ je koncept koji omogućava da četiri dentalna implanta nose ceo fiksni protetski rad. Dakle odnosi se na (uslovno rečeno) sve zube u vilici koje nose 4 implanta.

Ova metoda je posebno korisna za pacijente koji su izgubili sve zube, i pruža fiksnu, trajnu alternativu za proteze. Takođe predstavlja jednu od naprednijih tehnika iz sveta implantologije.

Cena all on 4 možda jeste visoka, ali pruža neverovatan komfor pacijentima koji imaju malo koštanog tkiva. Čak ni totalna proteza ne može da stoji bez korišćenja pasti za lepljenje (corega).

All on 4 koncept ugradnje implanta najčešće koriste pacijenti koji su ostali bez svih zuba u vilici.

All on 6 implanti

Slično „All on 4“, „All on 6“ koncept koristi šest implantata za potpunu podršku proteze I koristi se kod pacijenata koji imaju dovoljno koštanog tkiva. Dakle, jedina razlika je broj implantata.

„All on 6“ implantati pružaju izvanrednu funkcionalnost i estetiku, vraćajući pacijentima samopouzdanje i kvalitet života.

Cena All on 6 implantata takođe zadovoljava uslov ekonomičnosti, jer se umesto ugradnje velikog broja implanata ugrađuje šest implanata koji nose kombinovan titanijumsko-keramički rad od najmanje 12 krunica.

Iskustva pacijenata nakon operacije vilične kosti

Iako je postupak invazivan, mnogi pacijenti izveštavaju da je nelagodnost tokom i nakon operacije minimalna, zahvaljujući lokalnoj anesteziji. 

Ukoliko se pitate da li je nadogradnja kosti vilice boli, odgovor je da sama operacija nije bolna zbog upotrebe anestezije. 

Blaga bol i nelagodnost se mogu javiti nakon operacije, ali u tom slučaju ćete dobiti brojne savete stomatologa i spisak lekova protiv bolova koje smete da koristite.  

Nakon perioda oporavka, pacijenti često izražavaju visok nivo zadovoljstva rezultatima

Implantati ne samo da poboljšavaju estetiku osmeha, već i olakšavaju svakodnevne aktivnosti poput jela i govora, što može značajno poboljšati kvalitet života. 

Mnogi pacijenti takođe izveštavaju o povećanom samopouzdanju i zadovoljstvu svojim izgledom. 

Važno je napomenuti da su individualna iskustva varijabilna, i zavise od različitih faktora kao što su opšte zdravlje pacijenta, vrsta i obim operacije, itd.

„Pre nadogradnje moje vilične kosti sam imala strah da će sve biti bolno. Međutim, uz anesteziju sve je proteklo bez bola i moj implant je savršeno popunio mesto izgubljene petice. Osmehujem se bez zadrške znajući da više nemam rupu u zubnom nizu.“ – Ivana Marković, MND Dental pacijent.

Cena ugradnje vilične kosti

Cena ugradnje veštačke kosti u stomatološkim ordinacijama u Beogradu varira u zavisnosti od specifičnih potreba svakog pacijenta, kao i od izabranog materijala za veštačku kost. 

Međutim, prosečna cena ugradnje vilične kosti se kreće od 200€ do 600€ i prvenstveno zavisi od materijala koji se koristi.

Važno je napomenuti da se ovi troškovi obično odnose samo na postupak nadogradnje kosti, a ne uključuju dodatne troškove kao što su ugradnja implantata ili eventualno potrebne dodatne procedure.

Kao i kod svih medicinskih procedura, preporučljivo je da se konsultujete sa svojim stomatologom kako biste razumeli sve aspekte tretmana, uključujući očekivane rezultate, moguće rizike i ukupne troškove.

Cena je glavno pitanje većine ljudi, a mi se trudimo da bar okvirno odgovorimo, jer odgovor zavisi od više faktora. I pored toga, uvek kažemo pacijentima da pre cene, njihovo zdravlje mora biti fokus.

Zaključak

Nadogradnja kosti vilice je složen, ali vrlo važan postupak za one koji žele da poboljšaju svoje oralno zdravlje i estetiku osmeha. 

Iako se cene ovog postupka mogu razlikovati, investicija u vaše oralno zdravlje je uvek isplativa. 

Iskustva pacijenata pokazuju da ovaj postupak može doneti značajne promene u kvalitetu života, olakšavajući svakodnevne aktivnosti poput jela i govora, i povećavajući samopouzdanje.

U stomatološkoj ordinaciji MND Dental u Beogradu, pružamo usluge nadogradnje kosti vilice koristeći najnovije materijale. Naš tim stručnjaka vodiće vas kroz čitav proces, od konsultacija i planiranja, do postupka i postoperativne nege.

Ako ste spremni da preduzmete prvi korak ka boljem oralnom zdravlju, budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete pregled.

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
mladi par pere zube zajedno stavljajuci fokus na oralnu higijenu
Oralna higijena žena i muškaraca: Zašto žene imaju “lošije zube”?
20. 03. 2024.
namrgođena devojka nosi fiksnu protezu na zubima
3 Glavna Uzroka Krivih Zuba i Kako ih Ispraviti na Prirodan Način
05. 02. 2024.
trudnica sedi u stomatoloskoj ordinaciji
Da li je Vađenje Zuba u Trudnoći Rizično?
02. 02. 2024.
devojka sa izrazom na licu koji pokazuje da nekom ima zadah iz usta.
Neprijatan zadah iz usta – Uzroci, simptomi i lek
22. 01. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *