❤️ U toku je promo akcija 2 za 1 tokom meseca zaljubljenih. Saznajte više ❤️

01

Dan

17

Sati

50

Minuta

3 Glavna Uzroka Krivih Zuba i Kako ih Ispraviti na Prirodan Način

05. 02. 2024.
3 minut(a)
namrgođena devojka nosi fiksnu protezu na zubima

Krivljenje zuba je čest problem koji može biti uzrokovan različitim faktorima. 

Tri glavna uzroka uključuju: 

  • genetiku, 
  • loše navike i 
  • povrede.

Ne može se pobeći od genetike

Osobe koje imaju članove porodice sa krivim zubima imaju veću verovatnoću da će i sami imati slične probleme.

Genetika igra ključnu ulogu u određivanju položaja zuba i strukture vilice, što nekim ljudima stvara predispozicije za krive zube. 

To se prvenstveno odnosi na osobine poput previše uskih ili previše širokih vilica. Ove karakteristike umnogome doprinose do krivljenja zuba.

Sasvim je izvesno da dete može naslediti krive zube od roditelja.

Otvaranje flaše zubima nikada nije dobra ideja

Loše navike poput sisanja palca, grickanja noktiju ili gutanja jezika takođe mogu uticati na pravilan razvoj zuba, dovodeći do krivljenja. 

Konstantno prisustvo ovih navika može izazvati pritisak na zube i vilicu, dovodeći do promena u njihovom položaju i obliku tokom vremena.

Uz to, korišćenje zuba kao alata (otvarač za pivo) za otvaranje ambalaže može izazvati neželjene pritiske na zube koji vremenom mogu dovesti do krivljenja.

Otvaranje flaše zubima je jedan od vodećih uzroka

Pokušajte da zaštitite svoje zube

Povrede zuba se mogu dogoditi kako u svakodnevnim aktivnostima tako i kod osoba koje se bave grubljim sportovima i hobijima. 

Dok na one prve ne možete preventivno uticati, kod ovih drugih možete.

Postoji razlog zašto postoje štitinci za zube kod kontaktnih sportova. Čak i blagi udarac u igri ragbija ili boksa može ozbiljno oštetiti zube, dovesti do gubitka zuba, a potom i krivljenja ostalih.

Isto je i kod redovnih dnevnih aktivnosti. Ukoliko dođe do povrede koja dovede do gubitka zuba, sasvim je izvesno da še to uticati na čitav niz zuba u vilici i dovesti do krivljenja.

Kako ispraviti zube na prirodan način?

Ovo je nešto što zanima većinu ljudi. 

Pre svega, kada kažemo ispravljanje zuba na prirodan način, mislimo na ispravljanje krivih zuba u kontrolisanim ordinacijskim uslovima pod vođstvom stručnog lica (ortodonta ili stomatologa).

To je jedini najprirodniji i najbezbedniji način za ispravljanje zuba. Jedino što ostaje na pacijentu jeste da se odluči koju vrstu ortodontskog tretmana želi.

Razni DIY (do it yourself) tutorijali i vodiči za “ispravljanje zuba kod kuće” koji se mogu naći na internetu samo će dovesti do komplikacije i katastrofe.

Kako bi se ispravili krivi zubi na prirodan način, jedno od efikasnih rešenja je upotreba fiksnih proteza. Fiksne proteze su ortodontski aparati koji se koriste za ispravljanje nepravilnosti u zubima i vilici. 

One rade tako što primenjuju stalni pritisak na zube tokom dužeg vremenskog perioda, postepeno ih pomerajući u pravilan položaj. Ovo omogućava zubima da se prirodno prilagode novom položaju, obezbeđujući trajno ispravljanje.

Osim fiksnih proteza, poslednjih godina je sve traženiji tretman Invisalign folijama. Folije jesu skuplje, ali brže ispravljaju zube i zbog svoje providnosti su mnogo diskretnije.

I jedan i drugi tretman imaju isti cilj – ispravljanje krivih zuba i zagrižaja.

Ipak, važno je da se pacijent konsultuje sa stomatologom ili ortodontom kako bi se utvrdilo koje je najbolje rešenje za njegov specifičan problem sa zubima.

Ukoliko imate bilo kakvim pitanja ili želite savet u vezi odabira najboljeg tretmana za ispravljanje zuba, slobodno nas kontaktirajte.

Srodni članci

model vilične kosti
Nadogradnja kosti vilice: Cena, Iskustva i Postupak
15. 02. 2024.
devojka pokazuje da ima fiksnu protezu na zubima
5 Stvari Koje Možete Očekivati Tokom Nošenja Fiksne Proteze
05. 02. 2024.
trudnica sedi u stomatoloskoj ordinaciji
Da li je Vađenje Zuba u Trudnoći Rizično?
02. 02. 2024.
devojka sa izrazom na licu koji pokazuje da nekom ima zadah iz usta.
Neprijatan zadah iz usta – Uzroci, simptomi i lek
22. 01. 2024.
skidanje kamenca sa zuba u ordinaciji od strane stomatologa
Skidanje kamenca sa zuba – Cena, proces i iskustva
26. 12. 2023.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *