Kako nagovoriti mališane da sa uživanjem brinu o svojim zubićima?

29. 11. 2017.
2 minut(a)

Deca vole da uče kroz igru, zato probajte da im stimulišete interes ovim zabavnim aktivnostima.

Korišćenje konca za zube

Deca imaju 20 mlečnih zuba, a kada odrastu 32. Nacrtajte zube na kartonu (3×3 cm) i iskoristite ovo za šablon. Pozovite decu da oboje šablon, iscrtajte zajedno 20 zuba i iseckajte ga tako da izgleda kao prava vilica. Umetnite između ’zuba’ obojenu vatu, neka izgleda kao ostatak hrane. Zatim uzmite konac za zube i pokažite im na koji način treba da ga koriste kako bi odstranili ostatke, u vašem slučaju obojenu vatu. Prođite koncem između zuba, i obuhvatite svaku površinu. Podstaknite ih da probaju sami!

Igra: Jedi ovo, nemoj to!

Isecite sličice hrane iz časopisa. Pitajte decu da pogode koja je to zdrava hrana, kao što su voće, povrće i mleko. Onda pokažite nezdravu hranu, kao što su slatkiši i gazirana pića. Stavite sve sličice u jednu veliku činiju. Uzmite dve male brao vrećice i nacrtajte ’’srećan zub’’ na jednoj i ’’tužan zub’’ na drugoj. Zajedno sortirajte sličice i stavite ih u pravu vrećicu. Pritom im maštovito objasnite šta treba da jedu kako bi imali zdrave zube.

Srećan zubić

Zaposlite svoje mališane u pravljenju srećnog zubića. Isecite oblik zuba sa belog kartona i zalepite ga na drveni štapić. Neka vaša deca urade kreativni deo: crtanje očiju, nosa i naravno, osmeha tj. ’’happy smile’’ usana. Onda im dajte da drže štapiće i pripremite ih da mašu njima dok pevaju pesmicu:

’’Kad si srećan, imaš srećan zubić ti!

Ako imas srećan zubić maši svojim zubom ti!

Kad si srećan, imaš srećan zubić ti!

Peri, čisti, koncem zubić lepo neguj ti,

Kad si srećan imaš srećan zubić samo ti! URA!’’

Posle toga ih pitajte zašto je taj zubić srećan. Bićete iznenađeni njihovim odgovorima!

Zubić vila

Sigurni smo da su Deda mraz i Zubić vila omiljeni junaci naše dece. Zato dajte detetu papir i olovku da nacrta Zubić vili svoj zub koji je upravo otpao, zatim neka napiše da želi novi i zdrav, kao i možda neki mali poklon. Neka otpali zubić sa pismom stavi ispod jastuka, a vi se pobrinite da ga ujutru čeka poruka i znak pažnje.

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Vodič za roditelje: 5 BITNIH razloga zašto treba ispravljati krive mlečne zube
17. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama