Tajna blistavog osmeha stanovnika Afrike

14. 11. 2017.
2 minut(a)

Prilikom posete Africi, šetajući uskim krivudavim uličicama, nailazim na članove plemena Masai. Naravno, kao i svaki stomatolog, zainteresujem se kako stanovnici jedne tako siromašne zemlje održavaju oralnu higijenu usta i zuba, i iz razgovora sa njima saznajem kako većina njih to radi.

Lekoviti štapić za žvakanje

Tajna se krije u običnom komadiću drveta – štapiću za žvakanje. Štapići su najčešće izrađeni od grančica grma pepeljuge, od drveta limete, pomorandže, azadirahte, draguna i mnogih drugih drveća i grmova.

Žvakanjem štapića vlakna pri vrhu se razdvajaju, formirajući grubu četkicu. Daljim žvakanjem uklanjaju se ostaci hrane između zuba i podstiče cirkulacija krvi u desnima. Takođe, žvakanjem se pospešuje stvaranje pljuvačke koja deluje kao prirodna tečnost za ispiranje usta, uklanja bakterije i sprečava njihovo razmnožavanje.

Lekovito dejstvo grančica i korenja biljaka

  • sadrže određene hemijske supstance koje usporavaju nakupljanje zubnog plaka,
  • sprečavaju nastanak gnojnih ranica,
  • sprečavaju pojavu karijesa.

Ekstrati nekih štapića poseduju i antibakterijska i antigljivična svojstva.

Uz to, moram napomenuti, veliki uticaj na oralno zdravlje i higijenu ima i njihov način ishrane. Oni jedu mnogo više žitarica i povrća, a konzumiraju manje šećera, rafinisanih namirnica i gaziranih pića – koji su, zapravo, glavni krivci nastanka karijesa.

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama