Za sve dame koje se dvoume: stomatologija ili medicina?

02. 10. 2017.
3 minut(a)

Koliko ste samo puta čuli:  ’’Ja se užasno bojim zubara! Još ako je krupan i snažan, padam u nesvest!’’? Dobre vesti, vašim strahovima je došao kraj jer je sada u svetu i kod nas sve više žena stomatologa. Paradoksalno, ali ranije je bilo mnogo teže ženama da se probiju u ovoj oblasti od onih koje su birale tradicionalnu medicinu. Tada je vladalo mišljenje da mala, krhka i nežna stvorenja nisu u stanju da izvade zub, i da jedino što mogu da urade jeste da dodatno ’’namuče’’ pacijenta pokušavajući da kleštima izvuku koren. Danas je sve drugačije… Naravno, ovo vam je važno ukoliko ćete se opredelili za stomatologiju.

Ako vam ljubav prema stomatologiji makar pravi makar malo veću prevagu, a u dilemi ste, možda će vam ovaj primer pomoći…

Još davne 1852. godine, Šveđanka Amelija Asur je postala prva žena stomatolog. Amelija se borila sa velikim problemima i predrasudama društva, čak se zbog ozbiljnosti svog posla nikada nije udavala, ali je na kraju, posle svih tih peripetija uspela da dobije dozvolu i priznanje za svoj rad. Pre nje, negde u 16. veku je postojala još jedna dama koja je kao asistent pratila putujućeg zubara Lukasa Van Lejdena, ali njeno ime nije poznato istoriji.

Prema poslednjim istraživanjima, trenutno žene čine skoro polovinu studenata stomatologije, i 25% stomatoloških praktikantkinja. Pre 1970-ih, manje od 3,3% američkih stomatologa su bile žene. Nezavisne i samosvesne žene su se mučile da dobiju diplome, uspostave prakse i budu poštovane kao profesionalci. Danas to više nije praksa. Potpuno se izjednačio broj muškaraca i žena na ovom polju, i svi su jednako efikasni i uspešni.

Ljudi se često pitaju šta je ono što je opredelilo žene da se pre okrenu stomatologiji nego medicini? Žene koje su u poslednjih nekoliko decenija odlučile da žele da razvijaju svoju karijeru ozbiljno u oblasti lečenja, odabrale su stomatologiju pre medicine prvenstveno zbog veće slobode i više slobodnih sati i fleksibilnog radnog vremena. Istraživanja pokazuju da je zapravo zapravo ovo ključ za tu odluku i da slobodno vreme koje ove žene žele da podele sa svojom porodicom, organizujući svoje privatne i poslovne aktivnosti i ostvarujući se u svakoj životnoj ulozi.

Primer dr Nataše Mratinković, koja je stomatolog već skoro 20 godina i vlasnica ordinacije, objašnjava kako je ona odlučila da svoju karijeru usmeri upravo u ovom smeru. Ona je imala duge razgovore sa svojim ocem o vremenu i angažovanju koje medicina zahteva ukoliko želi da postane odličan doktor. On je upozorio da će posle dugog školovanja morati da završi obavezno stažiranje kao i da će se baviti poslovima koji obuhvataju administraciju što i nije tako inspirativno za mladu damu koja želi da zavlada znanjem i praksom u svojoj punoj snazi, postavi nove ciljeve i hrli ka uspesima. Svakako, ako bi odabrala stomatologiju, intenzitet i obim edukacije koje je očekuje nije ništa manji od onog koje medicina iziskuje, takođe je očekuju prakse i stažiranja, ali u stomatologiji postoje i mnoge prednosti koje će je činiti srećnijom. Danas, ona radi od 11h do 19h, dok ako bi radila kao doktor u bolnici sigurno ne bi imala taj luksuz, morala bi da radi čak i noćne smene. Stomatologija je vrlo proceduralna. Pacijenti uđu u ordinaciju, dobiju tretman, i nakon toga napuštaju ordinaciju. Sve to u jednom danu!

Dr Mratinković poručuje da što se tiče karijere za jednu ženu koja želi da se gradi u ovim plemenitim pozivima, stomatologija je najfleksibilnija i najpogodnija! A ukoliko radite u privatnoj ordinaciji, možete raditi i part-time posao i opet zaraditi pristojno.

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.
devojka pokazuje da ima fiksnu protezu na zubima
5 Stvari Koje Možete Očekivati Tokom Nošenja Fiksne Proteze
05. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama