Šta vam nisu rekli o e-cigaretama?

06. 11. 2019.
3 minut(a)

U poslednjih par godina svedoci smo velikog porasta konzumacije e-cigareta i vape proizvoda.

Glavna motivacija ljudi da pređu na ove proizvode je bila ideja da su manje štetni od tradicionalnih cigareta, da prestanu sa pušenjem, da zaobiđu smoke-free zone i radi rekreativnog uživanja.

Do 2014. je zabeležen pad u prodaji tradicionalnih cigareta do trenutka kada su uvedene e-cigarete. Prema poslednjim istraživanja jedan od pet mladih konzumira duvanske proizvode od kojih je 78% porast u konzumaciji e-cigareta među studentima i 48% među srednjoškolcima u periodu između 2017. i 2018.

Dr Nataša Mratinković iz MND Dental stomatološke ordinacije nam je prva skrenula pažnju na potencijalnu opasnost konzumiranja ovih proizvoda sa konkretnim dokazima i istraživanjima. Te se mi pitamo – da li su e-cigarete zaista zdravije i šta je to što ne znamo o njima?

1. PROPILEN GLIKOL (PG) – Prva opasnost koja se nalazi u e-cigaretama i koji kada se konzumira oralno može da se razgradi na sirćetnu i mlečnu kiselinu, kao i propionaldehid koji su toksični za zubnu gleđ i meko tkivo u ustima. Pored toga propilen glikol je higroskopski proizvod čiji molekul vezuje molekule naše pljuvačke tako da uzima svu tečnost, čineći usta “suvim”. Rezultat je kserostomija koja dovodi do karijesa, bolesti desni i drugih problema sa zdravljem.

2. BILJNI GLICERIN I AROME – Glicerin i arome se koriste u mnogim industrijama, između ostalog i u prehrambenim kao zaslađivač. Međutim, takvi zaslađivači mogu da stvaraju 4 puta veću mikrobnu adheziju na gleđi i mogu da izazovu dvostruko povećanje u formaciji biofilma. Šta to zapravo znači? Drugim rečima e-tečnost omogućava da se više bakterija nalepi i stvori karijes, napadajući i meka tkiva oko zuba.

3. NIKOTIN – Procenat nikotina u e-cigaretama je dosta manji (0.3%-1.8%) nego u tradicionalnim duvanskim proizvodima, ali jedan elektronski ketridž (200 do 400 “pafova”) može biti jednak pušenju dve ili tri pakle cigareta. Poznato je da nikotin oštećuje tkivo desni što dodatno može dovesti do težih bolesti desni, kao i gubitak zuba.

4. LITIJUMSKE BATERIJE – Nedavno je dvadesetčetvorogodišnjak iz Teksasa preminuo tako što mu je eksplodirala vape olovka koja mu je prekinula jugularnu venu na vratu. I dok su ovo retki slučajevi (zabeležena su samo dva), eksplozije vape olovki su sve češće i češće. Problem je što se vape olovka i uređaj pregrevaju tj. njihove litijumske baterije što dovodi do eksplozije. Prema izveštaju dekana za Javno zdravlje UNT zdravstvenog centra – Denisa Tombsa, do sad je u Americi bilo 2.035 eksplozija e-cigareta u period od 2015. do 2017. Ovakve povrede često dovode do unakaženja mekog tkiva u ustima.

Sve u svemu e-cigarete su isto opasne kao i standardne cigarete, ako ne opasnije. Mnogi zagovarači ovih proizvoda zaboravljaju na činjenicu da 81% mladih je počelo da koristi ove proizvode zbog različitih ukusa sa kojim dolaze, umesto da smanje procenat konzumacije duvanskih proizvoda. Gledajući sve ovo, možemo očekivati talas oralnih zdravstvenih problem u budućnosti. Zato je jako bitno da stomatološkim pregledom, proverom zdravlje zuba, mekog tkiva i sluzokožu usne duplje kako bi na vreme uvideli da li ima nekih promena. Kažu da je bolje sprečiti, nego lečiti zato ukoliko želite da zakažete pregled zuba i proverite svoje zdravlje, kontaktirajte MND Dental na +381 62 89 50 855.

Srodni članci

Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.
musakrac pokazuje rukom na njegov oralni irigator za zube i desni
Šta je irigator za zube i kako se koristi?
27. 02. 2024.
devojka pokazuje da ima fiksnu protezu na zubima
5 Stvari Koje Možete Očekivati Tokom Nošenja Fiksne Proteze
05. 02. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama