4 stvari koje svaki zubar želi da znate

6 novembra, 2019
3 minut(a)

Svako od nas teži da ima bolje zdravlje u svakom aspektu života.

Međutim, mnogi naše zdravlje poistovećuju upravo sa našim zubima.

Zubi su zapravo druga stvar nakon očiju koji ljudi primećuju, tako da ukoliko imate divne, čiste i bele zube oni vam mogu pomoći u svakom aspektu života.

Da biste održali zube takvim bitno je da se vodite principima zdravlja jer niko ne želi da dobije karijes, upalu desni i bol u zubima.

Zato pročitajte 4 saveta koje će vam pomoći da zadržite zube lepim i zdravim pre i posle redovnog pregleda kod vašeg stomatologa.

1. Koja je najbolja zubna pasta?

Nađite pastu za zube koja sadrži što je moguće manje hemikalija i visoku pH vrednost (manje kisele). Treba da sadrži što manje glicerina, fenola i veštačkih boja. Takođe, pasta mora da sadrži i fluoride određene koncentracije.

2. Kako se treba pobrinuti za četkicu?

Klasičnu četkicu za zube sa najlonskim dlačicama treba zameniti svakih 2 do 3 meseca, a četkice sa električnom glavom na 4-6 meseci.

Takođe je važno da četkica za zube uvek bude potpuno osušena pre nego što je stavite u plastičnu posudu. Obavezno izbegavajte da je držite u zatvorenoj posudi ili sa četkicama drugih ukućana.

3. Kako možete prirodno izbeliti zube?

Čišćenje zuba mešavinom zdrobljenih jagoda i malo sode pomaže u uklanjanju mrlja i osvežavanju. To se može učiniti sigurno jednom do dva puta mesečno. Takođe pomaže ispiranje usta vodenim rastvorom koji sadrži vodonik-peroksid.

4. Kako možete da zaštite zube od mrlja od kafe

Pranje usne šupljine vodom odmah nakon ispijanja kafe pomaže da se neutrališe pH. Malo mleka u kafi takođe može pomoći u promeni boje vaših zuba. Pridržavajte se više biljne ishrane i pijte dosta negazirane vode. Takođe izbegavajte uz hranu sa puno šećera, nezdrave grickalice, gazirane sokove i brzu hranu.

Srodni članci

3 Situacije Kada je Vađenje Mlečnih Zuba Neophodno
24 novembra, 2022
Hirurško vađenje umnjaka – Cena, Iskustva i Saveti
3 novembra, 2022
Bruksizam (Škripanje Zubima) – Uzroci, Simptomi i Lečenje
15 juna, 2022
pravilno pranje zuba ilustracija na modelu vilice
Pravilno Pranje Zuba – Tehnike i Saveti
10 juna, 2022
Konac za zube – Šta je, kako se koristi i koliko često ga treba koristiti?
9 juna, 2022