Fiksne nadoknade – Hollywood Smile

Fiksne nadoknade

Fiksne nadoknade

Ovu vrstu usluga koju nudi stomatološka protetika karakteriše nadoknada jednog ili više zuba kroz rekonstrukciju zubnih nizova. U osnovne fiksne implantati_19300nadoknade spadaju:

Dentalne krunice – protetika

Kada je zub oštećen, napukao ili u potpunosti slomljen, jedino rešenje je restauracija krunice. Na taj način se ojačava krunica i vraća funkcija zubu. Izraz koji se odomaćio za ovu vrstu usluge je “navlaka za zube“. Ovaj izraz opisuje da je cela krunica navlake navučena preko ostatka površine postojećeg zuba.

Kada su navlake za zube neophodne?

Da li su navlake za zube uvek dobar izbor?

Neophodno je dobro razmisliti i konsultovati svog stomatologa jer je proces postavljanja navlaka za zube nepovratan proces. Sam zub se brusi i priprema za krunicu. Manje invazivne metode su luminiri i veniri. Ukoliko nam je cilj prvashodno da ojačamo krunicu, navlake za zube su najprihvatljivije rešenje.implant-1

Materijali od kojih su izrađene krunice mogu biti raznovrsni. Nekada je bila moda imati krunice od plemenitih metala (zlato npr.), dok se danas primat prepušta metalokeramičkim legurama. Uobičajeno je da krunice vremenom preboje okolne desni u tamniju boju, te ovo nije estetski najatraktivnije rešenje. Prirodniji i efektniji  način je puna keramička krunica u frontalnoj regiji.

Procedura postavljanja krunice sastoji se od više faza. Nakon konsultacije i kontrolnog pregleda, pristupa se čišćenju zuba, uklanjanju eventualnog karijesa i oblikovanju ostatka zuba. Kompletan proces se izvodi pod lokalnom anestezijom. Uzima se otisak otisnom masom i, u zubotehničkoj laboratoriji, se izrađuje krunica od ugovorenog materijala. Za to vreme, stomatolog će napraviti privremno rešenje kako bi zub bio zaštićen i prekriven.

Drugi deo ovog procesa podrazumeva skidanje privremene navlake i cementiranje krunice.

Koliko traju navlake za zube?

Ovaj segment zavisi isključivo od navika održavanja pacijenata ponaosob. Treba napomenuti da navlake za zube zahtevaju isti stepen oralne higijene kao i ostali zubi. U proseku vek trajanja može biti oko 5 godina kod pravilne oralne higijene i redovne kontrole stomatologa, a mogu trajati i duže. Navlake za zube treba čuvati i od kidanja hrane, konzumiranja previše tvrdih ili žilavih namernica.

Zubni mostovi – protetika

„Lažni“ nizovi zuba koji se drže za susedne se nazivaju zubnim mostovima. Na taj način se uspešno zamenjuje jedan ili više nedostajućih zuba u nizu. Svi zubni mostovi sadrže:

Kada je neophodan zubni most?

Preporuka je da se odlučite za postavljanje zubnih mostova ako imate neki od sledećih problema:

Uvek je dobro postaviti zubne mostove što pre kako bi sprečili migraciju zuba, uspostavili pravilnu funkciju žvakanja, smanjili opterećenje na postojeće zube iall-on-four-dentist time im produžili vek, i naravno, bili sigurniji u svoj izgled.

U zavisnosti od konkretne situacije i uz dogovor sa stomatologom, možemo se odlučiti za različite vrste zubnih mostova:

Osnovna mana mostova je da se često pristupa preparaciji zdravih zuba da bi se odradila kompletna procedura, podložnost infekcijama, ako je zanemarena oralna higijena i pojačana osetljivost par nedelja po postavljanju.