Viniri - Najčešće Postavljana Pitanja - Hollywood Smile
viniri

Šta su to viniri?

Viniri predstavljaju trend koji iz dana u dan postaje sve više prepoznatljiv odnosno zastupljen, a koji je odlično alternativno rešenje za sve one koji imaju određeni problem sa zubima ili su jednostavno nezadovoljni njihovim izgledom.

Neka od pitanja koja se često postavljaju kada je reč o vinirima su sledeća:

Koliko vinira mi je potrebno?

Oko ovoga ćete se konsultovati sa Vašim stomatologom. Pacijenti se najčešće podvrgavaju ugradnji nekoliko vinira istovremeno. Dobra je ideja svakako imati paran broj vinira – dva, četiri, osam, deset ili dvanaest daju najbolje estetske rezultate.

Da li je brušenje postojećih zuba neophodno?

Kod krupnijih zuba da.

Krupniji zubi se moraju najpre obrusiti uklanjanjem tankog sloja gleđi zuba, dok kod sitnih zuba nije potrebno brusiti zub.

U svakom slučaju, nema znatnijeg brušenja zuba kao što je to slučaj kod krunica, već je potrebno je odbrusiti vrlo malu količinu gleđi sa zuba, manje od 1mm.

Da li proces ugradnje vinira boli?

Pre svega treba reći da je ovo najmanje invazivna metoda za poboljšanje boje, položaja i oblika zuba.

U slučaju postavljanja dva ili četiri vinira biće vrlo malo ili čak nimalo nelagodnosti nakon brušenja, kada dejstvo anestezije prestane.

Bol u desnima i eventualno vilici se može očekivati u slučaju ugradnje osam ili više vinira, ali se i on može ublažiti lekovima protiv bolova.

viniri - veneers
Viniri – Veneers

Šta podrazumeva održavanje vinira?

Isto što i redovno održavanje zuba. Dobra oralna higijena jeste primarni uslov za produžavanje ‘’života’’ i održavanje kvaliteta Vaših faseta.

Pranje više puta dnevno u trajanju od dva minuta, korišćenje konca za zube, kao i tečnosti za ispiranje usta. Osim toga, bilo bi dobro izbegavati jesti veoma tvrdo voće i povrće.

Da li neke navike treba da izbegavam ili zaustavim?

Naravno, odmah treba zaustaviti sve loše navike kao što su: grickanje noktiju i olovaka, žvakanje leda ili otvaranje piva i flaša zubima. Drugim rečima, sve ono što povećava rizik od oštećenja zubnih faseta.

Šta se dešava ukoliko se vinir ošteti?

Ne treba paničiti. Ponekad se i to dešava, iako je retko, a zapravo do zamene vinira može doći iz više razloga. U svakom slučaju, proces je sasvim sličan onome kada ste prvi put postavljali fasete na zube. Stomatolog će najpre ukloniti vinir koji je vezan za zub i to je proces koji može malo duže potrajati. Nakon toga, uzeće se otisak Vaših zuba kako bi se proverile bilo kakve promene u obliku i liniji zagriza, i najzad ugraditi novi vinir.