Protetika – Hollywood Smile

Protetika

Protetika

Protetika - KruniceProtetika je oblast stomatologije koja se bavi nadoknadom nedostajućih zuba, rekonstrukcijom oštećenih krunica i mekih tkiva.

Zubi mogu da nedostaju iz više razloga. Nekada je to uznapredovali karijes, a nekada je reč o destrukciji pripojnih tkiva ili trauma. Urođeni nedostatak zuba je takođe česta pojava i obično pravi veliki problem pacijentu u esteskoj zoni.

Protetika može da nadoknadi deo zuba keramičkim inlejima, a veće destrukcije zuba krunicama. Ukoliko nedostaje zub, ili više zuba, protetika nudi rešenje implantima, dentalnim mostovima ili protezama.

Inleji su veoma dobro i trajno rešenje za bočne zube koji učestvuju u funkciji žvakanja, jer mogu mnogo bolje da podnesu pritisak u odnosu na postavljanje standardnih ispuna (kompozit, amalgam). Ranije su izrađivani od zlata, ali danas se uglavnom prave od keramike u cilju poboljšanja estetike.

Krunice se izrađuju u slučaju kada je veći deo ili skoro ceo krunični deo zuba destruiran. Ako nedostaje veliki deo krunice potrebno je uraditi pripremu korena i nadogradnju, pa zatim pristupiti izradi krunice. Prema materijalu od kojeg su napravljene, razlikujemo metalokeramičke i bezmetalne krunice. Danas se pacijenti sve češće odlučuju za bezmetalne, jer izgledaju apsolutno kao pravi zubi.

Dentalni mostovi su nadoknade koje se preporučuju u slučaju kada je potrebno “premostiti” nedostatak jednog ili više zuba, a nema mogućnosti za stavljanje implanta. Mogu da budu metalokeramički ili bezmetalni.