Implantologija – Hollywood Smile

Implantologija

Implantologija - Ugradnja implanta

Dentalni implant predstavlja svojevrsni vijak izrađen od titanijuma koji se jednostavno i gotovo potpuno bezbolno ugrađuje u vilicu. Ako nam situacija u vilici dozvoljava, vrši se ugradnja tehnikom koja se naziva „flapless“ koja je u potpunosti bezbolna. Tim načinom u potpunosti zamenjujemo nedostajući koren zuba sa odgovarajućim implantom. Nakog intervencije, potrebno je odgovarajuće vreme kako bi ugrađeni implant srastao sa okolnim koštanim tkivom. Taj proces nazivamo osteointegracija, a vremenski period za njeno okončanje je u proseku od 3 do 6 meseci. Nakon tog vremena, implant postaje jak i pouzdan nosač protetske nadoknade.

Implantologija i njena ograničenja

Sve su veće indikacije kada govorimo o uspešnosti primeni implantologije mada i dalje postoje određeni slučajevi kada to nije moguće. Najčešći rizici za neuspeh terapije su različite hronične bolesti, kao što su uznapredovala osteoporoza, različite sistemske bolesti, nekontrolisani dijabetes i sl. Često, kada nam nedostaje vilična kost ili zbog problema sa prostorom, koji obuhvata sinus gornje vilice, neophodno je uraditi malu hiruršku intervenciju – „sinus lift“ kako bi korigovali visinu kosti za uspešnu ugradnju implanata. Ponekada se čak i dodaje deo kosti ili koštanog bloka i tada to nazivamo augmentacijom. Svi ovi tretmani se obavljaju bez prisustva bola, zahvaljujući lokalnoj anesteziji.

Medicinske kontraindikacije kada se primenjuje implantologija

Postoji čitav niz faktora koji ograničavaju primenu ugradnje implantata i čine zahvat nemogućim Ono što mogu biti kontraindikacije:

Garancije koje stomatolog može da pruži aktivnim pušačima su znatno ograničene kada govorimo o uspehu prihvatanja implantata.

 

Lokalne kontraindikacije

Lokalne kontraidikacije koje stomatolog može da reši su:

Pored ovih navedenih elemenata, moguće je da čitav spektar nepovoljnih lokalnih, anatomskih ili bioloških faktora utiču na terapiju implantologije. Ovi faktori ne isključuju stavljanje implantata u najvećem broju slučajeva, već zahtevaju specifičan pristup stomatologa i primenjivanje posebnih mera održavanja istih. Profesionalan i kvalitetan pregled i analiza stanja je osnovni i ključni element utvrđivanja stanja i toka lečenja ugradnje implantata.

Prednosti implantata

Osnovni elementi koji predstavljaju prednosti koje nam pruža implantologija mogu biti:

 

Ugradnja implanata