Dečija stomatologija – Hollywood Smile

Dečija stomatologija

Dečija stomatologijaDečija stomatologija

Vrlo je važno da bi deca stekla poverenje u stomatologa, a ujedno usvojila zdrave navike u oralnoj higijeni, pravilan pristup i navikavanje na ambijent ordinacije. Prvi kontakt sa stomatologom je od presudnog značaja, kako se ne bi razvio neplanirani strah od posete stomatologu. Zbog toga je jako bitno prvi put dovesti dete na preged kada nema nikakve tegobe, kako bi se upoznalo sa ambijentom ordinacije i samim zubarom, i kako bi se, kroz edukaciju upoznalo sa pravilima oralne higijene.

Saradnja roditelja je neophodna, jer su ipak oni ključni faktor u pravilnoj pripremi deteta za dolazak kod zubara. Dečija stomatologija treba na ispravan način i pravovremeno da pruži informacije o pravilnoj fluorizaciji zuba, zalivanjima fisura, pravovremenoj smeni mlečnih zuba i eventualnim malokluzujama. Eventualno je poželjno uraditi fluorizaciju ili poliranje zuba.

Kada je pravo vreme za početak higijene zuba i kako je organizovati?

Mlečni zubi (prvi zubi), počinju sa rastom oko šest meseci starosti i proces traje sve do treće godine. Vrlo je individualan vremenski period počinjanja dobijanja zuba, i to nema nikakav kasniji uticaj na pravilan i zdrav rast. Do treće godine bi trebalo da dete dobije ukupno 20 zuba, te roditelji imaju često utisak da deci stalno niču novi zubi. Sa pojavom prvih zubića treba navikavati dete na korišćenje četkice. Tek kada dete nauči da ispljune vodu, možemo ubaciti i pastu, kako ne bi došlo do gutanja iste.

Dečija stomatologija i lečenje mlečnih zuba

Deca - Dečija stomatologija - MND DentalVrlo je važno održati zdrave i celokupne mlečne zube do njihove fiziološke smene, kako ne bi bili narušeni procesi govora, žvakanja i gutanja. Usled prevremenog gubitka prvih zubića, javljaju se kasnije razne anomalije kod izrastanja stalnih, kao što su poremećaji niza i ortodonske nepravilnosti. Sve to ostavlja posledice.

Dečija stomatologija i zalivanje fisura

Udubljenja na gornjoj griznoj površini molara, kojom usitnjavamo hranu, nazivamo fisurama. Kod stalnih prvih molara, one znaju biti duboko izražene i otežano je njihovo čišćenje, pa predstavljaju mesta gde može češće da se javi karijes. Sam tretman zalivanje fisura je proces kojim se nanosi tanak sloj zalivača i time ispunjavaju neravnine i otklanjaju uzročnici potecijalnog karijesa. Zalivanje je jedino moguće ako zubi već nisu zahvaćeni karijesom i zato je preporuka da se ovaj tretman odradi u toku prve godine od nicanja zubića.