Keramičke fasete za zube Viniri za Holivudski Osmeh
Keramičke fasete viniri

Estetska Stomatologija – Veneers ( Viniri )

Viniri predstavljaju trend koji iz dana u dan postaje sve više prepoznatljiv odnosno zastupljen.

Oni su odlično alternativno rešenje za sve one koji imaju određeni problem sa zubima ili su jednostavno nezadovoljni njihovim izgledom.

Veneers (viniri) su ljuspice pomoću kojih transformišemo prebojene, okrnjene i oštećene zube u potpuno nove i bele.

Predstavljaju jednu od osnovnih tehnika za uspešan „smile makeover“.

Već dugi niz godina, viniri su tajna lepog osmeha većine poznatih ličnosti, modela i glumaca.

Viniri su tanane ljuspice (zubni omotači) koji se izrađuju od keramike. Fiksiraju se na prednjoj strani zuba kako bi popravili i poboljšali estetiku samog izgleda.

 

Kada estetska stomatologija preporučuje vinire?

 

Postoji puno razloga kada su viniri dobro rešenje i kada je pogodno odlučiti se za njih. Najčešći razlozi postavljanja su:

  • intezivno prebojeni zubi čija je korekcija nemoguća klasičnim tretmanima izbeljivanja, mrlje na zubima se savršeno prekrivaju ljuspicama
  • okrnjeni ili delimično polomljeni zubi koji polako gube na funkcionalnosti i estetski kvare sliku
  • oštećeni zubi usled stiskanja savršeno se koriguju vinirima
  • diasteme ili međuprostor se lako zatvori i daje novi izgled vašem osmehu.

 

Koraci u postavljanju vinira

 

Prvi i osnovni korak koji treba napraviti je kontrolni pregled kod stomatologa i konsultacija sa njim.

Na osnovu Vaših potreba i očekivanja se iznalazi najefikasnije rešenje koje će zadovoljiti efektnost, zdravlje zuba i isplativost tretmana.

Kako bi se tretman uspešno realizovao, neophodni su sledeći koraci:

  1. priprema desni, ukoliko je to potrebno – obrada se vrši u lokalnoj anesteziji kako bi korak pripreme bio što komforniji za pacijenta
  2. brušenje tankog sloja prednje strane zuba u proporciji sa debljinom vinira koja dolazi na to mesto
  3. uzima se otisak zuba specijalnim pastama koji se zatim šalje u zubotehničku laboratoriju
  4. za vreme čekanja na izradu ljuspica, stomatolog Vam stavlja privremenu zaštitu jer su zubi za nijansu osetljiviji u tom periodu
  5. u toku sledeće posete se stavljaju gotove ljuspice i tada se dobija konačan izgled i proverava se kako se uklapaju u Vaš osmeh
  6. ako ste zadovoljni radom, priprema se cementiranje uz pomoć specijalne lampe koja trajno vezuje ljuspice za zube.

 

Viniri – najčešće postavljana pitanja

U ovom delu teksta smo se trudili da odgovorimo na neka od najčešćih pitanja koja možete imati o vinirima.

 

Koliko vinira mi je potrebno?

Oko ovoga ćete se konsultovati sa Vašim stomatologom. Pacijenti se najčešće podvrgavaju ugradnji nekoliko vinira istovremeno. Dobra je ideja svakako imati paran broj vinira – dva, četiri, osam, deset ili dvanaest daju najbolje estetske rezultate.

 

Da li je brušenje postojećih zuba neophodno?

Kod krupnijih zuba da.

Krupniji zubi se moraju najpre obrusiti uklanjanjem tankog sloja gleđi zuba, dok kod sitnih zuba nije potrebno brusiti zub.

U svakom slučaju, nema znatnijeg brušenja zuba kao što je to slučaj kod krunica, već je potrebno je odbrusiti vrlo malu količinu gleđi sa zuba, manje od 1mm.

 

Da li proces ugradnje vinira boli?

Pre svega treba reći da je ovo najmanje invazivna metoda za poboljšanje boje, položaja i oblika zuba.

U slučaju postavljanja dva ili četiri vinira biće vrlo malo ili čak nimalo nelagodnosti nakon brušenja, kada dejstvo anestezije prestane.

Bol u desnima i eventualno vilici se može očekivati u slučaju ugradnje osam ili više vinira, ali se i on može ublažiti lekovima protiv bolova.

 

Šta podrazumeva održavanje vinira?

Isto što i redovno održavanje zuba. Dobra oralna higijena jeste primarni uslov za produžavanje ‘’života’’ i održavanje kvaliteta Vaših faseta.

Pranje više puta dnevno u trajanju od dva minuta, korišćenje konca za zube, kao i tečnosti za ispiranje usta. Osim toga, bilo bi dobro izbegavati jesti veoma tvrdo voće i povrće.

 

Da li neke navike treba da izbegavam ili zaustavim?

Naravno, odmah treba zaustaviti sve loše navike kao što su: grickanje noktiju i olovaka, žvakanje leda ili otvaranje piva i flaša zubima. Drugim rečima, sve ono što povećava rizik od oštećenja zubnih faseta.

 

Šta se dešava ukoliko se vinir ošteti?

Ne treba paničiti. Ponekad se i to dešava, iako je retko, a zapravo do zamene vinira može doći iz više razloga. U svakom slučaju, proces je sasvim sličan onome kada ste prvi put postavljali fasete na zube. Stomatolog će najpre ukloniti vinir koji je vezan za zub i to je proces koji može malo duže potrajati. Nakon toga, uzeće se otisak Vaših zuba kako bi se proverile bilo kakve promene u obliku i liniji zagriza, i najzad ugraditi novi vinir.

Zaključak

Kao jedna od osnovnih tehnika za uspešan „smile makeover” viniri su idealno rešenje kojim se osmeh transformiše u onaj sa filmskih platna.

Viniri će vaše prebojene, okrnjene ili oštećene zube preobraziti u potpuno nove i bele. Ovo je jedna od najmanje invazivnih metoda koja donosi odlične rezultate.

Da bi dobili to što želite, taj „holliwood smile“ veoma je bitno odabrati zubara od poverenja. Samo ćete tako dobiti besprekoran osmeh kome će se svi diviti.

Zakažite termin za ugradnju vinira!