Ortodoncija - Ispravljanje Zuba - Ispravljanje Zuba - Hollywood Smile
Fiskne proteze Ortodoncija - ispravljanje zuba kod dece - ortodoncija - ispravljanje zuba kod dece

Ortodoncija – Ispravljanje zuba

Posebna grana stomatologije koja dijagnostikuje i vrši prevenciju orofacijalnih nepravilnosti naziva se ortodoncija.

Jedan od najčešćih uzroka ovih nepravilnosti je nasledni ili genetički poremećaj u rastu i razvoju. Stručno poznavanje samog procesa rasta i njegovih razvojnih faza je neophodno za uspešno lečenje. Treba prepoznati šta je normalno za određenu dob, a šta nije.

U nekim slučajevima, u toku ljudskog razvoja, moguće je da se određeni delovi lica razvijaju brže od drugih i onda može doći do formiranja disharmonije i malokluzija.

Uzročnici lošeg zagrižaja

Ispravljanje zuba kod odraslih, jedan je od načina da se izbegne razvijanje lošeg zagrižaja. To može uticati na mnoge stvari, od funkcionalnih problema u govoru, žvakanju, gutanju, a često značajno utiču i na celokupni izgled lica osobe.

Postoji više uzročnika lošeg zagrižaja. I svi imaju nešto zajedničko. A to su nepravilno postavljeni zubi u odnosu na vilicu i njeno kretanje.

Ovaj poremećaj može biti genetski nasledan. Takođe, može se izazvati fizičkim traumama.

Kod dece uzročnik može biti dugotrajno sisanje prsta, ili prevremeni gubitak mlečnih zuba.

U zavisnosti od starosti pacijenta i stanja zuba, rešenja mogu da budu fiksna proteza ili korigovanje hirurškim putem.

Loš zagrižaj je najčešće razlog za stvaranje karijesa i parodontopatije kod odraslih, zbog nemogućnosti održavanja dobre oralne higijene.

Ortodoncija – Kada je započeti?

Preporučljivo je uraditi ranu dijagnostiku već oko 8-9 godine ukoliko postoje sumnje za nastanak poremećaja, ili genetske predispozicije. Tada se proverava da li zubi niču pravilno u skladu sa uzrastom deteta.

Kod adolescenata su svi zubi već zamenjeni, pa ako se prepozna problem najbolje ga je rešiti odmah.

Kod odraslih, problemi mogu biti dosta komlikovaniji, i za njihovo rešavanje često je potreban timski rad više specijalista različitih delatnosti stomatologije.

Ortodoncija ili ispravljanje zuba – Zašto je tretman toliko bitan?

Generalno, pravilno lečenje i saniranje ovog problema rešava mnoge poremećaje koji mogu da proisteknu iz malokluzija. Na duže staze, redovan odlazak u stomatološku ordinaciju je najbolji način da se poremećaj rano primeti i da se u skladu sa stanjem pacijenta prepiše ortodonska terapija.

Kada su pravilno poređani svi zubi, olakšana nam je i oralna higijena i smanjen rizik od nastanka oboljenja desni i karijesa. Kod zapuštenih slučajeva, nepravilan položaj vilica može izazvati poteškoće sa govorom, gutanjem, pa čak i sa pravilnim varenjem hrane.

Ispravljanje zuba – šta obuhvata terapija

U zavisnosti od starosti pacijenta, postoje različiti načini saniranja problema. U najranijem uzrastu uspešnu terapiju možemo sprovoditi:

  • funkcionalnim aparatima
  • miofunkcionalnim aparatima
  • fiksnim ortodonskim aparatima

Kada je problem uočljiv još u periodu od 5 godina (sisanje prsta, potiskivanje jezikom…), uspešno se primenjuju terapije miofunkcionalnim aparatima. Na ovaj način dete se brzo rešava neprijatne navike pre nego se to odrazi kao ozbiljniji problem.

Ako su anomalije već prisutne, terapija se organizuje kroz višesatno svakodnevno nošenje aparata. Aparati u ovom slučaju mogu biti aktivni pločasti, a kasnije se prelazi na funkcionalne.

Doba adolescencije je idealno vreme za početak nošenja fiksnih proteza.

Ispravite vaše zube!