Ortodoncija - Ispravljanje Zuba - Hollywood Smile
Ortodoncija - ispravljanje zuba kod dece - ortodoncija - ispravljanje zuba kod dece

Ortodoncija – ispravljanje zuba

Ortodoncija predstavlja posebnu granu stomatologije koja dijagnostikuje i vrši prevenciju orofacijalnih nepravilnosti. Najčešći uzrok ovih nepravilnosti je nasledni poremećaj u rastu i razvoju. Za uspešno lečenje je neophodno stručno poznavanje faza razvoja i rasta kako bi se uspešno prepoznalo šta je normalo za određenu dob, a šta nije. U slučaju da u toku razvijanja neki delovi lica brže rastu od drugih, dolazi do formiranja disharmonije i stvaranja malokluzija.

Koji su uzročnici lošeg zagrižaja?

Postoji više različitih uzročnika lošeg zagrižaja, a svima je zajedničko da utiču nepravilno postavljeni zubi u odnosu na vilicu i njeno kretanje. Ovo može izazivati mnoge funkcionalne probleme u govoru, žvakanju, gutanju, a neretko, značajno utiču i na celokupni izgled lica osobe. Ovaj poremećaj može biti genetski nasledan ili izazvan određenim traumama, pa čak i dugotrajnim sisanjima prsta kod dece ili prevremeno izgubljenim mlečnim zubima.

Ortodoncija i kada je započeti

Preporučljivo je uraditi ranu dijagnostiku već oko 8-9 godine ukoliko postoje sumnje za nastanak poremećaja ili genetska predispozicija. Tada se proverava da li zubi niču pravilno i u skladu sa dobi deteta. Kod adolescenata su već svi zubi zamenjeni i, ako se prepozna problem, rešavanje je najefikasnije u ovom uzrastu. Problemi kod odraslih su nešto komplikovaniji za rešavanje i često zahtevaju timski rad više specijalista različitih delatnosti stomatologije, kako si se problem eliminisao. Loš zagrižaj je najčešće razlog za stvaranje karijesa i parodontopatije kod odraslih, zbog nemogućnosti održavanja dobre oralne higijene.

Ortodoncija – zašto je tretman toliko bitan

Na duže staze, pravilno lečenje i saniranje problema rešava mnogobrojne poremećaje koji mogu da proisteknu iz malokluzija. Kada su pravilno poređani svi zubi, olakšana nam je i oralna higijena i smanjen rizik od nastanka oboljenja desni i karijesa zuba. Kod zapuštenih slučajeva, nepravilan položaj vilica može izazvati poteškoće sa govorom, gutanjem, pa čak i sa pravilnim varenjem hrane.

Ortodoncija – šta obuhvata terapija?

U zavisnosti od doba pacijenta, postoje različiti metodi saniranja nastalih problema. U najranijem uzrastu uspešnu terapiju možemo sprovoditi:

  • funkcionalnim aparatima
  • miofinkcionalnim aparatima
  • fiksnim ortodonskim aparatima.

Kada je problem uočljiv još u periodu od 5 godina (sisanje prsta, potiskivanje jezikom…), uspešno se primenjuju terapije miofunkcionalnim aparatima. Na ovaj način dete se brzo rešava neprijatne navike pre nego se to odrazi kao ozbiljniji problem. Ako su anomalije već prisutne, terapija se organizuje kroz višesatno svakodnevno nošenje aparata. Aparati u ovom slučaju mogu biti aktivni pločasti, a kasnije se prelazi na funkcionalne. Doba adolescencije je idealno vreme za početak nošenja fiksnih aparata (proteza).