Beljenje (Izbeljivanje) Zuba - Hollywood Smile
beljenje zuba - izbeljivanje zuba

Beljenje zuba

Izbeljivanje zuba je jedan od najefektnijih načina da poboljšate svoju estetiku osmeha je svakako izbeljivanje zuba. Najčešće su dva tipa izbeljivanja u ponudi i to:

  • u ordinaciji – izbeljivanje zuba putem lasera
  • kod kuće – profesionalno izbeljivanje zuba dobijenom opremom

Obe procedure se izvode upotrebom gela na bazi peroksida različite koncentracije. Gel jače koncentracije podstiče intenzivnije izbeljivanje zuba sa jačim efektom. Treba napomenuti da veće koncentracije mogu biti i uzročnici pojedinih neželjenih efekata, poput pojačane osetljivosti zuba, oštećenja desni i usana. S tim u vezi je neprocenjivo iskustvo profesionalnog stomatologa, kako bi uskladili koncentraciju peroksida, učestalost i broj tretmana, kako bi efekti bili optimalni. Izbeljivanje zuba laserom se radi isključivo u ordinacijskim uslovima i za tu svrhu se koriste posebni gelovi koji se iniciraju svetlom. Sam tretman traje od 1 do 2 sata i rezultati su jako brzo vidljivi. Za potpun efekat, naš savet je da nakon ovog tretmana nastavite proces beljenja kod kuće kako bi rezultati bili što dugotrajniji.

Izbeljivanje zuba laserom

Pre samog tretmana izbeljivanja zuba neophodan je pregled kako bi se utvrdilo da li su vaši zubi pogodni za sam tretman, kao i da bi vas informisali o svim efektima, mogućim rizicima i neželjenim pojavama. Kako bi tretman bio kompletan, obavezan korak je čišćenje naslaga kamenca i poliranje zuba.

Sam tretman se sastoji od nanošenja gela na zube i njihovo izlaganje laserskoj svetlosti u trajanju od 15-ak minuta. Nakon toga se gel uklanja i ispiramo zube, a nanosimo novi sloj gela i ponavljamo postupak još dva puta. Na ovaj način smo uticali na sastav i osetljivost zuba, te je preporuka da se neko vreme nakon što završimo izbeljivanje zuba koriste sredstva za dodatnu fluorizaciju i izbegavaju hladna i obojena pića i hrana. Belina zuba nakon tretmana regresira za par nijansi u narednih nekolko dana, pa je korisno kombinovanje sa profesionalnim kućnim beljenjem kako bi efekat bio što duži.

Kako biste dobili neophodnu opremu za izbeljivanje zuba kući, uzima se otisak vaše vilice i izrađuje model na osnovu koga se prave potrebne folije. U folije se aplikuje gel koji postoji u različitim koncentracijama, a stomatolog vam preporučuje koja koncentracija je dobra za vas. Kako postoje različiti sistemi i koncentracije gela, neke folije se kombinuju sa gelom u toku noći dok se druge vrste koriste u toku dana (1 do 2 sata).

Da li ste pogodni za izbeljivanje zuba?

U toku neophodnog pregleda, stomatolog će utvrditi da li ste pogodni pacijent za tretman izbeljivanja. Neophodno je da se pacijentu objasni da izbeljivanje zuba ne utiče na postojeće plombe, krunice ili eventualne venire, te da je potrebno sve menjati ukoliko želite kompletan efekat i slaganje nijanse.

Koliko izbeljivanje zuba može promeniti nijansu?

Ovo je vrlo individualno i zavisi od kvaliteta Vaših zuba i očekivanog rezultata, kao i od preporuke stomatologa. U zavisnosti od korišćene metode, takođe možemo uočiti razlike u konačnom efektu. Najpopularniji metodi danas su Zoom, Opalascene i itd.

Kako smo već pomenuli, ponekad su rezultati veoma očigledni (belji zubi za čak 10-ak nijansi), dok je u nekim slučajevima tretmanom postignuto poboljšanje za svega nekoliko nijansi. Efekat zavisi od prirodne pigmentacije vaših zuba – kada su intenzivno obojeni žuto razlika je ogromna nakon tretmana, dok je kod slabije obojenih zuba manje primetna razlika.

Da li je izbeljivanje zuba bolno i koji su neželjeni sporedni efekti?

Kako intenzivno delujemo na zube, uobičajeno je da se javi pojačana osetljivost u obliku povremenog oštrog bola i ovo bi trebalo da nestane u roku od 2 dana nakon tretmana. Čest je slučaj i da se ne primeti razlika u odnosu na svakodnevicu i da pomenute neprijatnosti izostanu u potpunosti. Uz konsultacije sa stomatologom dobićete potrebne smernice i medikamente za ublažavanje osetljivosti u vidu specijalnih gelova ili pena. U svakom slučaju, opšta preporuka je da se izbegava konzumacija hladne i vruće hrane u narednih 48 časova