Šta su to viniri i kako vam mogu pomoći da stvorite savršen osmeh? - Hollywood Smile

Viniri predstavljaju trend koji iz dana u dan postaje sve više prepoznatljiv odnosno zastupljen, a koji je odlično alternativno rešenje za sve one koji imaju određeni problem sa zubima ili su jednostavno nezadovoljni njihovim izgledom.

Neka od pitanja koja se često postavljaju kada je reč o vinirima su sledeća:

– Koliko vinira mi je potrebno?

Oko ovoga ćete se konsultovati sa Vašim stomatologom. Pacijenti se najčešće podvrgavaju ugradnji nekoliko vinira istovremeno. Dobra je ideja svakako imati paran broj vinira – dva, četiri, osam, deset ili dvanaest daju najbolje estetske rezultate.

– Da li je brušenje postojećih zuba neophodno?

Kod krupnijih zuba da. Krupniji zubi se moraju najpre obrusiti uklanjanjem tankog sloja gleđi zuba, dok kod sitnih zuba nije potrebno brusiti zub. U svakom slučaju, nema znatnijeg brušenja zuba kao što je to slučaj kod krunica, već je potrebno je odbrusiti vrlo malu količinu gleđi sa zuba, manje od 1mm.

– Da li proces ugradnje vinira boli?

Pre svega treba reći da je ovo najmanje invazivna metoda za poboljšanje boje, položaja i oblika zuba. U slučaju postavljanja dva ili četiri vinira biće vrlo malo ili čak nimalo nelagodnosti nakon brušenja, kada dejstvo anestezije prestane. Bol u desnima i eventualno vilici se može očekivati u slučaju ugradnje osam ili više vinira, ali se i on može ublažiti lekovima protiv bolova.

– Šta podrazumeva održavanje vinira?

Isto što i redovno održavanje zuba. Dobra oralna higijena jeste primarni uslov za produžavanje ‘’života’’ i održavanje kvaliteta Vaših faseta. Pranje više puta dnevno u trajanju od dva minuta, korišćenje konca za zube, kao i tečnosti za ispiranje usta. Osim toga, bilo bi dobro izbegavati jesti veoma tvrdo voće i povrće.

– Da li neke navike treba da izbegavam ili zaustavim?

Naravno, odmah treba zaustaviti sve loše navike kao što su: grickanje noktiju i olovaka, žvakanje leda ili otvaranje piva i flaša zubima. Drugim rečima, sve ono što povećava rizik od oštećenja zubnih faseta.

– Šta se dešava ukoliko se vinir ošteti?

Ne treba paničiti. Ponekad se i to dešava, iako je retko, a zapravo do zamene vinira može doći iz više razloga. U svakom slučaju, proces je sasvim sličan onome kada ste prvi put postavljali fasete na zube. Stomatolog će najpre ukloniti vinir koji je vezan za zub i to je proces koji može malo duže potrajati. Nakon toga, uzeće se otisak Vaših zuba kako bi se proverile bilo kakve promene u obliku i liniji zagriza, i najzad ugraditi novi vinir.