Hrana koja izaziva karijes i šteti zubima 

12. 07. 2023.
8 minut(a)
dosta lose hrane koja je stetna za zdravlje i zube

Svi mi želimo zdrave, bele zube koji će nam trajati ceo život. Nažalost, često to i nije baš tako, a sa određenim načinima ishrane je čak i potpuno nemoguće sačuvati zube od karijesa. 

Postoje određene namirnice koje svakodnevno konzumiramo, a koje mogu uticati na pojavu karijesa i oštetiti naše zube ukoliko ne vodimo računa ili ih ne uklonimo iz ishrane. 

Od slatkiša i raznih napitaka, pa sve do grickalica, loš odabir hrane može ugroziti vaše oralno zdravlje. 

Zbog toga danas govorimo o tome koja vrsta hrane izaziva karijes, a koja ne, i koji je to najefikasniji način da sačuvamo zdravlje svojih zuba.

Pa, da počnemo.

Šta se nalazi u hrani što loše utiče na zube?

Kada razmišljamo o hrani koja kvari zube, najčešće prvo pomislimo na šećere, međutim oni nisu jedini i glavni uzroci karijesa, već postoje i drugi faktori. 

Na primer, lepljiva hrana je značajno opasnija po zube od one koja se lako ispira, što znači da je recimo sladoled manje štetan po zube u odnosu na neke kaše (smutije) ili bombone.

Takođe, određeni nutritijenti koji se nalaze u hrani pomažu zubima da budu zdravi i da se zaštite od karijesa, kao što su kalcijum, fosfati i vitamini koji se nalaze u mleku, mlečnim proizvodima i zelenom voću i povrću.

Ukoliko ih hrana koju konzumirate ne sadrži, tada može doći do pojave oštećenja ili bolesti zuba.

Naravno, valja napomenuti da su dijabetičari posebno ugroženi što se tiče nastanka karijesa. Oni bi trebalo još više da obrate pažnju kakvu hranu unose i kako održavaju svoju oralnu higijenu.

Da ne skrećemo puno sa teme, vratimo se na hranu i njen uticaj na zube. Nije suština samo jesti zdravu hranu, već je bitno i koju kombinaciju hrane unosite.

Loše kombinacije hrane mogu nepovoljno uticati na zdravlje zuba. Na primer, ukoliko koristite zajedno mleko i šećer ili skrob (što se najčešće javlja u dečijim kašicama, ali i kombinaciji mleka sa keksićima ili žitaricama) može pospešiti pojavu karijesa.

Ipak, sve ovo zavisi od učestalosti unošenja ovakve hrane. Ukoliko ređe jedemo ove namirnice i njihove kombinacije, mogućnost za nastajanjem karijesa je manja. 

Hrana koja je loša za zube – Šta izbegavati?

Postoje određene namirnice koje svakodnevno konzumiramo, a nismo ni svesni da mogu izazvati karijes i naškoditi našim zubima.

U pitanju su sastojci u hrani koji sarže kiseline koje razaraju zube, što znači da treba voditi računa o tome šta jedemo, ali i posle koje hrane bi trebalo obavezno pravilno oprati zube

Glavni krivci pojave karijesa i drugih bolesti zuba su:

  • Slatkiši, lizalice, bombone
  • Negazirani i gazirani sokovi, energetska pića
  • Beli hleb i testenina
  • Sveže i suvo voće
  • Grickalice
  • Belo i crno vino

1. Slatkiši, lizalice i bombone

Slatkiši su svima omiljena poslastica, ali nažalost, oni mogu biti i glavni krivci za pojavu karijesa kod dece ali i kod odraslih. 

Međutim, među svim slatkišima, neke vrste bombona su posebno problematične. 

Na primer, gumene bombone, imaju osobinu da se često zalepe za zube, ostavljajući zubnu gleđ u kontaktu sa kiselinama tokom dužeg vremenskog perioda. 

To može dovesti do bržeg propadanja zuba i oštećenja zubne gleđi.

2. ​​Energetska pića, negazirani i gazirani sokovi

Kada je reč o pićima koja mogu štetiti zubima, energetska pića, negazirani i gazirani sokovi spadaju u tu grupu. 

Gazirani sokovi često sadrže značajne količine šećera, čak nekoliko kašičica po čaši. Osim toga, ovi sokovi takođe sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koja može uništiti zubnu gleđ. 

Sa druge strane, negazirana pića mogu čak sadržati još više šećera i kiseline u obliku veštačkih zaslađivača, što dodatno može naštetiti zubima.

Nemojmo zaboraviti ni sportske napitke koji se često konzumiraju nakon fizičke aktivnosti. 

Iako su namenjeni da nadoknade izgubljene elektrolite, ovi napici takođe stvaraju kiseline koje mogu napasti zubnu gleđ. 

Umesto da se oslanjate na energetska pića, sokove i sportske napitke, postoji jednostavniji i zdraviji način – voda. Voda je idealan izbor za hidrataciju i dobra je za vaše zube.

3. Beli hleb i testenina

Beli hleb i testenina su sastavni deo mnogih obroka širom sveta, ali nažalost, mogu imati negativan uticaj na zdravlje naših zuba. 

Ove namirnice su napravljene od rafinisanog brašna, procesa koji uklanja veći deo vlakana i hranjivih sastojaka iz žitarica. 

Bakterije u ustima koriste njihove šećere kao izvor hrane i proizvode kiseline koje mogu da izazovu propadanje i bolove u zubima

Osim toga, beli hleb i testenina su lepljivi i mogu se zadržati između zuba, pružajući pogodno okruženje za razvoj karijesa.

4. Sveže i suvo voće

Sveže voće je važan deo zdrave ishrane, ali treba biti oprezan i sa određenim vrstama voća kako bi se očuvalo zdravlje naših zuba. 

Iako citrusi imaju mnoge zdravstvene prednosti, važno je kontrolisati količinu i učestalost njihove konzumacije. 

Prekomerno konzumiranje kisele hrane može izazvati oštećenje zubne gleđi. 

Limun, koji se često koristi u mnogim mitovima o izbeljivanju zuba, zapravo može brzo izazvati uništavanje zubne gleđi ako se konzumira u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda.

Suvo voće, kao što su suve smokve i suvo grožđe, takođe može imati negativan uticaj na zube. Suvo voće je koncentrisani izvor šećera, a lepljiva tekstura može dovesti do zadržavanja na zubima i između zuba. 

5. Grickalice

Grickalice su često neodoljive, ali važno je biti svestan njihovog potencijalno negativnog uticaja na zdravlje zuba. 

Kada grickamo, proizvodimo manje pljuvačke u poređenju sa obrocima, što može dovesti do smanjenog ispiranja hrane i kiselina iz usta. 

Ovo može rezultirati dužim zadržavanjem ostataka hrane u zubima, stvarajući idealno okruženje za razvoj karijesa.

Kako biste očuvali zdravlje zuba, važno je izbegavati suviše često grickanje i usmeriti se ka grickalicama koje imaju male količine šećera i skroba. 

6. Belo i crno vino

Kiseline prisutne u vinu mogu izjedati zubnu gleđ, stvarajući grube tačke na površini zuba koje čine zube podložnim promeni boje. 

Crveno vino, sadrži pigment koji se naziva hromogen, kao i tanine koji pomažu da se boja zadrži na zubima. To može dovesti do tamnjenja i mrlja na zubima tokom vremena.

Možda mislite da će se vaši zubi poštedeti ako se držite belog vina, ali istina je da kiselina u belom vinu takođe može oslabiti zubnu gleđ. 

Oslabljeni zubi postaju porozni i podložni mrljama od drugih napitaka, kao što su kafa ili čaj. Stoga, čak i konzumacija belog vina može doprineti promeni boje zuba.

Hrana koja štiti od karijesa – Šta bi trebalo konzumirati?

Srećom, postoje određene namirnice koje su zdrave za zube i koje mogu pružiti zaštitu zubima. Jedna od njih je sir, posebno stariji i kačkavalji. Uz njih tu su takođe i:

Mlečni proizvodi poput jogurta, kiselog mleka, kefira i surutke takođe imaju zaštitni potencijal za zube. Mleko se preporučuje konzumirati posle obroka, ali ne u kombinaciji sa šećerima i skrobom.

Orašasti plodovi poput kikirikija, oraha, badema i brazilskog oraha bogati su kalcijumom, fosforom, magnezijumom i polifenolima. Oni se preporučuju za konzumaciju nakon unosa hrane koja može izazvati karijes, jer mogu neutralisati njeno dejstvo.

Žilava vlaknasta hrana ima pozitivan uticaj na zube jer podstiče lučenje pljuvačke, koja štiti i obnavlja površinu zuba. To su urme, smokve, sveže banane, sirovo povrće i sveže ceđeni sokovi.

Zeleni i crni čaj bez šećera su takođe korisni, jer sadrže polifenole koji deluju na bakterije u ustima, a takođe pružaju značajne količine fluorida koji jačaju zubnu gleđ. 

Biljke krstašice poput kupusa, brokolija, karfiola, prokelja, kao i mahunarke poput pasulja i graška, bogati su izvor vitamina i minerala koji su važni za zdravlje zuba.

Zaključak

Ishrana ima značajan uticaj na zdravlje naših zuba, posebno kada je u pitanju pojava karijesa. 

Kao što smo već naveli, postoji hrana koja ubrzava propadanje vaših zuba, ali i ona koja ih može duže održati zdravim.

Važno je napomenuti da samo konzumiranje ovih namirnica NIJE dovoljno za održavanje zdravih zuba

Redovna oralna higijena, poput pravilnog pranja zuba najmanje dva puta dnevno, korišćenje konca za zube i redovne posete stomatologu, ostaju ključni faktori za očuvanje zdravlja usne duplje.

Naravno, glavna preporuka jesu i redovne stomatološke kontrole. Ukoliko ste u potrazi za profesionalnom stomatološkom ordinacijom, MND Dental je ordinacija koju tražite.

Ukoliko želite da proverite u kakvom su stanju vaši zubi i dobijete više stomatoloških saveta o ovoj temi, ne oklevajte da nas kontaktirate i zakažete vaš termin.

Srodni članci

Nepravilan zagrižaj – Vrste, Uzroci i Rešenje
05. 06. 2024.
Glavni uzrok zašto se grizemo za obraz ili jezik
27. 03. 2024.
mladi par pere zube zajedno stavljajuci fokus na oralnu higijenu
Oralna higijena žena i muškaraca: Zašto žene imaju “lošije zube”?
20. 03. 2024.
Kako ispraviti zube bez fiksne proteze?
18. 03. 2024.
Da li tinejdžeri mogu ispraviti zube bez proteze?
15. 03. 2024.

MND Dental tim

Znamo koliko teško može biti pronaći dobrog i pouzdanog stomatologa. U našoj ordinaciji se ponosimo što pravimo prelepe i zdrave osmehe našim pacijentima.

O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *