Da li je karijes najveći neprijatelj zuba naše dece ili postoji nešto strašnije? - Hollywood Smile

Počela je jesen, počele su i školske slatke muke. Naravno da je kalendar naše brige o deci popunjen za svih 365 dana kada je reč o najrazličitijim aspektima njihovog života, a naročito kada je reč o zdravlju.

Istraživanja kažu da se posle žestoke kampanje lansirane 2008. godine o problemima kod dece uzrokovane karijesom, 70% roditelja u Evropi aktivno raspituje i vodi brigu o oralnom zdravlju svog deteta.

Ali, fokusirajući se na karijes, ono što svi mi previdimo i retko kad osvestimo jeste problem povrede zuba. Blizu 50% dece doživi neku vrstu povrede zuba tokom svog detinjstva, a na veliku većinu ovih povreda se može preventivno uticati.

Povrede zuba i usta su najčešće po vrede koje procenutalno porastu za 10 – 20 % od uobičajene statistike kada deca krenu u školu. Najviše ima povreda tokom bavljenja sportom bez štitnika za zube, ali dešavaju se i prilikom pada, automobilskih nesreća, tuča.

U najčešćim slučajevima, ove povrede nisu opasne po život. Retko kad se desi da dete razvije ozbiljne komplikacije kada je reč o ovom problemu. Povrede zuba i usta znatno mogu uticati na njegov kvalitet: u funkcionalnom, estetskom i psihološkom smislu.

devojcica kod zubara MND Dental

Mnogi roditelji su u dilemi da li bi trebalo svom detetu ukazati medicinsku pažnju nakon neke od ovih povreda. Svakako, svi lekari apeluju da se mora budno ispratiti ovakva pojava.

Zavisi od trenutnih okolnosti, provera se može uraditi i telefonski, i savetujemo roditeljima da se, ukoliko dođe do povrede, obavezno obrate svom pedijatru ili stomatologu.

Pre svega, potrebno je objasniti koji su simptomi i kako je do povrede došlo. Ukoliko doktor proceni da je neophodno doći do medicinske ustanove na detaljniji pregled, obavlja se ispitivanje fizičkog stanja usta, grla, vrata, glave i tela.

Posle ovog pregleda rade se snimci rendgena, CT skener i MRI. Ova vrsta testova pomaže u određivanju mogućih fraktura kostiju, oštećenja korena zuba, krvnih sudova, ili se ispituje da li je dete prilikom povrede progutalo ili udahnulo strano telo, najčešće delić zuba.

Pomenuta testiranja se rade samo ukoliko je oblik povrede teži. Većina klinaca se brzo potpuno oporavi bez komplikacija i hirurških zahvata. Međutim, blagovremeno lečenje i regularna provera je ono što će pomoći da se dođe do najboljeg mogućeg ishoda.

U malom broju slučajeva se mogu desiti sledeće komplikacije na koje je potrbno ukazati:

Oštećenje permanentnog zuba, tj. diskoloracija, osetljivost na hladnoću i toplotu, bol u zubu ili potpuni gubitak zuba, oštećenje krvnog suda koji izaziva pojačano krvarenje, zatim, ožiljci, rane na usnama, specijalno one koje prelaze na kožu mogu ostaviti ožiljak.

Povrede jezika koji ne zacele dobro mogu ostaviti posledice govora i gutanja. Mogu se takođe javiti i infekcije zuba, desni, vratnog i grudnog prostora koji se sastoje od vitalnih struktura kao što su karotidna arterija i traheja.

Jedan od načina na koji roditelji mogu da utiču na prevenciju od ovakvih vrsta povreda tokom rekreacije i sportskih aktivnosti svoje dece, jeste sugerisanje detetu da nosi štitnike za zube.

Prevencija usnih povreda može biti sprovedena tako što se dete od najranijeg doba uči da ne stavlja u usta ništa osim hrane i pića. Takođe je veoma bitno naučiti dete da sedi dok jede ili pije, specijalno dok koristi slamčicu ili hranu koja je na štapiću (npr. lizalice).

Hranjenje u kolima takođe može dovesti do povreda, posebno u situacijama kada dete sedi na mestu na kome se može aktivirati aribag.

Dr Nataša Mratinković, stomatolog sa zavidnim iskustvom specijalno iz oblasti estetike i ortopedije vilica, savetuje roditelje da prate razvoj zuba i vilice svoje dece još od najranijih dana. Tako će na vreme primetiti potencijalne anomalije i moguću potrebu za protezom koja u velikoj meri može ublažiti povrede zuba i usne duplje.

Prema rečima dr Mratinković, nepravilnost u obliku isturenih zuba nije samo estetski i funkcionalni problem, već i nešto što znatno utiče na lakši nastanak povreda.

Deca sa isturenim zubima su sklonija ovim vrstama povreda prilikom pada ili udarca u sportskim aktivnostima. Dakle, jedna od krucijalnih preventiva na polju oralnih povreda kod dece jeste korekcija isturenih zuba.