9 NAJČEŠĆIH PITANJA TRUDNICA ZA SVOG STOMATOLOGA – Hollywood Smile
  1. Da li moram da promenim svoje dnevne navike?

Ukoliko se zubi peru dva puta i jednom dnevno čiste koncem, to je odlično! Ako je slučaj drugačiji, ovo je odlično vreme da to promenite!

  1. Zašto mi krvare desni?

Trudnoća inicira promene u vašem telu, emocijama ali i ustima. Hormoni čine desni osetljivijima, ali pravilom higijenom i pravovremenim lekarskim konsultacijama izbeći ćete komplikacije.

  1. Da li se sa svakom trudnoćom gubi po jedan zub?

Ne, ovo je priča starih baka. Ukoliko se desi da se izgubi zub tokom trudnoće, sigurno je već postojao neki stomatološki problem.

  1. Da li jutarnje mučnine utiču na moje zube?

Nažalost, ove mučnine su učestale i zbog stomačne kiseline imaju uticaja na vaše zube. Isperite usta sodom bikarbonom i vodom, i operite zube posle 30 minuta kako bi se  zaštitili.

  1. Da li je bezbedno ići kod stomatologa tokom trudnoće?

Da! I vrlo je preporučljivo! U određenom periodu trudnoće se može javiti zapaljenje desni a redovna poseta stomatologu će biti idealna prevencija.

  1. Pripadne mi muka kada perem zube!

U ovom periodu mnoge stvari stvaraju mučnine. Ali ne smete prestati sa održavanjem higijene. Probajte drugi ukus paste, koristite manju četkicu ili promenite raspored pranja.

  1. Da li ishrana utiče na zube bebe?

Zubići vaše bebe počinju da se razvijaju između trećeg i šestog meseca trudnoće, a vaša ishrana im može znatno pomoći. Namirnice sa vitaminima A, C i D, proteinom, kalcijumom i fosforom su preporučljive.

  1. Da li su rendgenska snimanja opasna po bebu?

Stomatološki rendgen je bezbedan, ukoliko se uradi pravilna priprema pacijenta.

  1. Da li je bezbedno imati stomatološke zahvate tokom trudnoće?

Ginekolozi su potvrdili da su procedure kao što su popunjivanje šupljina i krunica bezbedne i preporučljive radi sprečavanja infekcija. A za estetske zahvate bi bilo bolje da sačekate period posle porođaja.