Beljenje zuba

Beljenje zuba je procedura iz domena estetske, minimalno invazivne stomatologije. Podrazumeva upotrebu odgovarajućih hemijskih sredstava čijom aplikacijom se odstranjuju diskoloracije (prebojenosti) različitog porekla, bez oštećenja strukture zubnog tkiva. Uzroci prebojenosti Preterano konzumiranje obojenih napitaka (kafe, čajeva, sokova i sl.), potom cigareta , kao i određenih vrsta hrane, najčešći su faktori koji dovode do pojave prebojenosti spoljašnje površine zuba. Nisu retka ni prebojavanja koja nastaju u samoj strukturi gleđi. Ona mogu da nastanu prilikom unosa većih količina fluora u organizam tokom prirodnog rasta zuba (fluoroza), potom zbog upotrebe nekih lekova u istom periodu (npr. tetraciklina), ili kao posledica traume (povrede) zuba. U ovakvim slučajevima prebojenost se ne nalazi samo u povrsinskom delu, vec zahvata čitavu debljinu gleđi. Samim tim, unutrašnje diskoloracije su teže za saniranje od spoljašnjih, ali se beljenjem moze postići odgovarajuća korekcija boje, a kasnije uraditi i neko trajno estetsko rešenje. Izuzetno je važno napomenuti da svi vitalni i avitalni (lečeni) zubi mogu da se bele, izuzev onih sa protetskim nadoknadama i kompozitnim plombama u boji zuba, jer aktivne supstance izbeljivača deluju samo na zubno tkivo, pa je posle izbeljivanja potrebno zameniti kompozitne (bele) plombe. U stomatološkoj praksi često nailazimo na prebojenost devitalizovanih (lečenih) zuba koja nastaje usled difuzije obojenih materija iz paste za punjenje kanala korena – ako ne dođe do pravilne opturacije ulaza u kanal korena lečenog zuba.

Beljenje zuba prethodi adekvatna priprema za intervenciju. To podrazumeva:

  •  Saniranje eventualnog zapaljenja desni
  •  Saniranje postojećih karijesnih lezija
  •  Zamenu starih, okrnjenih i amalgamskih (sivih) plombi
  •  Uklanjanje čvrstih i mekih zubnih naslaga, peskiranje i poliranje

beljenje zuba

Tek kada se sve to reši, moguće je pristupiti nekoj od tehnika beljenja zuba. Tehnike beljenja zuba Tehnike beljenja su različite, zavisno od toga da li se bele vitalni ili avitalni (lečeni) zubi, kao i od uzroka prebojenosti. U tom smislu, postoji :

  •  Ordinacijsko beljenje zuba pomoću lampe ili lasera
  •  Beljenje zuba u kućnim uslovima

Ordinacijsko beljenje zuba

podrazumeva upotrebu lasera ili LED lampe u kombinaciji sa gelovima čija je aktivna supstanca 38%-tni vodonik peroksid ili karbamid peroksid u visokim koncentracijama. Prethodno se pripreme zubi za beljenje (sanacija karijesa, uklanjanje kamenca, poliranje) i zaštiti se gingiva (desni) odgovarajućim pastama kako ne bi došlo do njenog oštećenja. Tek posle toga se pristupa izbeljivanju, ili lampom ili laserom, zavisno od vrste diskoloracije, etiologije i postizanju željene nijanse. Tretman traje 0d 45 do 90 minuta, zavisno od objektivnog stanja pacijenta. Praktično, može se reći da se se sve završava tokom jedne posete stomatologu. Do eventualne druge posete dolazi u slučajevima kada je neophodno veće posvetljavanje zuba (u cilju nalaženja odgovarajuće nijanse), a i ne reaguju svi isto na terapiju. Prednosti ovog načina beljenja su – u odnosu na kućno – to što je pacijent pod stalnim nadzorom stomatologa, a i efekat se brže postiže.. U kućnim uslovima nije moguće obezbediti suvo radno polje, što može da dovede do pojave različite obojenosti (šareni zubi). Beljenje zuba u kućnim uslovima – ,, night white“, podrazumeva upotrebu gelova na bazi karbamid -peroksida različite koncentacije – 10%, 16% i 22% koji se aplikuju u prethodno izrađeni trej (foliju). Uzima se otisak obe vilice, pod vakuumom se adaptira folija na model, čime se kasnije omogućuje intiman odnos folije u koju je aplikovan gel i zuba koji se bele. Folije se nose danju ili noću, uz izbegavanje obojenih napitaka i cigareta, a sam proces beljenja traje 7-10 dan. Zapravo, ova tehnika se preporučuje zaodržavanje postojeće boje dobijene nekim od načina ordinacijskog beljenja. Nije nemoguće izbeliti ni avitalne zube. Sam postupak podrazumeva aplikovanje aktivne supstance u prethodno ispreparisano mesto sa zadnje strane zuba, prilikom čega se pasta sa aktivnom supstancom menja na 72h, a postupak ponavlja dva do tri puta, sve do postizanja željenog efekta. Neželjene reakcije Beljenje zuba može biti praćeno prolaznom osetljivošću na toplo ili hladno. U tim slučajevima pacijentima se savetuje redukovano nošenje aplikacionog treja (svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje, kao i tretiranje pastama koje deluju na osetljivost zuba. Dve nedelje posle beljenja, potrebno je zameniti sve kompozitne (bele) plombe. Metode izbeljivanje zuba pastama, tračicama, olovkama za beljenje i sl. daju kratkotrajne efekte i njihova primena ima smisla tek posle primene neke od metoda kućnog ili ordinacijskog beljenja. Ukoliko se pacijent pridržava ovih saveta beljenje zuba je minimalno invazivna metoda, jer ih ne oštećuje i ne dovodi do strukturalnih promena. Ukratko, beljenje zuba je potpuno bezbedna intervencija – pod uslovom da se sprovodi pod nadzorom stomatologa, budući da će stručno lice najbolje znati kojim se sredstvom, i kako, može postići željeni efekat.
beljenje zuba

O ortodonciji